Zo voeg je een klok toe in PowerPoint

Door: redactie-computertotaal | 11 september 2019 10:08

How To

Heb je in je PowerPoint-presentatie iets gepland waarbij de tijd belangrijk is? Bijvoorbeeld wanneer je op een bepaald tijdstip een pauze moet inlassen of als je hebt afgesproken om om klokslag 10 uur een Skype-verbinding te starten. Dan wil je niet voortdurend naar de klok te hoeven kijken. We laten je twee manieren zien om een klok aan je presentatie toe te voegen.

Stap 1: Datum en tijd

Er zijn een aantal manieren om een tijdsaanduiding aan een presentatie toe te voegen. De eerste manier is door naar het tabblad Invoegen te navigeren. In de groep Tekst klik je op het onderdeel Koptekst en voettekst. Vervolgens zet je een vinkje bij Datum en tijd en kies je Automatisch bijwerken. Selecteer een manier om de tijd weer te geven. Wil je dat de tijd niet op de eerste dia verschijnt, activeer dan de optie Niet weergeven op titeldia. Klik vervolgens op de knop Overal toepassen. De datum en tijd die verschijnt, is die van het systeem. Wanneer je op dit tijdvakje klikt, kun je het lettertype, de lettergrootte, stijl en positie aanpassen. Er zit wel een groot nadeel aan deze manier van het weergeven van de tijd in je presentatie, je ziet de tijd namelijk pas vooruitgaan op het moment dat je van dia wisselt.

De tijd komt in de voettekst te staan.

Stap 2: Flash-klok

De tweede manier maakt gebruik van een op Flash gebaseerde klok. Flash is een animatietechniek die de laatste jaren wat in onmin is geraakt. Wij vonden honderd verschillende klokken op www.matsclock.com. Kies een klok naar keuze uit en met wat geluk zit er in het zip-bestand een PowerPoint-template waarin de klok al is opgenomen. In zo’n geval kun je die klok gewoon kopiëren en plakken in je eigen presentatie.

Op Matsclock vind je honderd verschillende Flash-klokken om toe te voegen in je Powerpoint-presentatie.

Stap 3: Movie

Zit er geen PowerPoint-template maar een gewoon een swf-bestand in het downloadbestand van Matsclock, ga dan in PowerPoint via Bestand naar Opties en kies voor Lint aanpassen. Zet daar een vinkje bij het tabblad Ontwikkelaars om dit in te schakelen. In het tabblad Ontwikkelaars klik je vervolgens op de knop met de schroevendraaier en de moersleutel. Scrol in dit venster tot je Shockwave Flash Object kunt selecteren en klik op OK. Sleep met de muisaanwijzer op de dia om een kader te vormen waarin de klok ongeveer past. Klik dan met de rechtermuisknop op dit kader en open de opdracht Eigenschappenvenster. Hier zie je een lijst met daarin het woord Movie. In het rechtervakje naast dit woord plak je het pad naar het swf-bestand van de klok. Je mag het swf-bestand dan uiteraard niet meer van locatie veranderen, want dan werkt de klok niet meer.

Plak het pad van het swf-bestand naast het item Movie.

0 Reactie(s) op: Zo voeg je een klok toe in PowerPoint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.