Zo voeg je een watermerk toe aan je eigen foto's

Door: Toon van Daele | 09 januari 2022 15:49

Bescherm je foto’s tegen misbruik en diefstal middels een watermerk
How To

In dit artikel bespreken we hoe je zowel zichtbare als onzichtbare watermerken of copyright-meldingen aan je foto’s toevoegt, zodat mensen weten dat jij degene bent die de auteursrechten over de afbeelding bezit.

Zichtbaar watermerk

Om te vermijden dat anderen zomaar de eer opstrijken wanneer je foto’s deelt, kun je er een zichtbaar watermerk aan toevoegen, zoals een logo of een copyright-melding. Hiervoor hoef je verder geen verstand te hebben van fotobewerkingsprogramma's, er bestaan namelijk gespecialiseerde tools voor.

Vind je het okay om je foto’s te uploaden, dan is www.batchwatermark.com een prima app. Je kunt meerdere foto’s in formaten als jpg, png en webp, naar je browservenster verslepen of je uploadt de plaatjes via Kies Afbeeldingen. Vervolgens geef je aan of je Beeld of Tekst wilt. In het eerste geval upload je dan bijvoorbeeld een logo, in het tweede geval vul je de tekst in een geschikt font op de webpagina in. Verder kun je hier ook de Positie, Rotatie, Vulling, Grootte, Zichtbaarheid (transparantiegraad), Beeldkwaliteit, Afbeelding achtergrond en Beeldformaat instellen. 

Helemaal onderaan vind je een aangepaste url. Het kan handig zijn om die te bewaren, zodat je de volgende keer meteen dezelfde instellingen hanteert. Druk op Begin om het watermerk op alle geüploade foto’s aan te brengen en het resulterende zip-bestand te downloaden.

Ben je er niet zo happig op om foto’s te uploaden, dan kun je ook een desktop-applicatie als het gratis ImBatch gebruiken. Deze app kan met nog veel meer fotoformaten overweg en laat ook allerlei extra batchbewerkingen toe. 

Voor het aanbrengen van een watermerk voeg je de gewenste afbeeldingen toe, klik je op Toevoegen taak, kies je Maak aantekeningen en selecteer je Watermerk (voor een plaatje) of Watermerk tekst. Selecteer de toegevoegde taak en pas alles naar wens aan in het eigenschappenvenster. Je zet de operatie in gang met de blauwe pijlknop, linksboven.

Deze webapp biedt best veel opties voor je watermerk.

Onzichtbaar watermerk

Zichtbare watermerken zijn wellicht de meest eenvoudige en gebruikelijke manier om je foto’s tegen ongeoorloofd kopiëren te beschermen maar, zichtbaar als ze zijn, ontsieren zulke watermerken de foto’s en kunnen ze wellicht makkelijk worden verwijderd.

Daarom zijn onzichtbare watermerken vaak een beter alternatief. Op www.invisiblewatermark.net vind je een gratis tool voor het aanbrengen van een onzichtbaar watermerk, weliswaar voor één foto tegelijk. Kies Add watermark en druk op Upload image. Bij Edit watermark text vul je je verborgen boodschap in. Ten slotte druk je Embed and download en haal je de bewerkte foto op.

Wanneer je vermoedt dat iemand je foto zomaar heeft gekopieerd, kun je dat exemplaar naar deze dienst uploaden, waarbij je deze keer het tabblad Retrieve watermark opent en op Extract watermark klikt. Nu zie je meteen of de foto inderdaad jouw verborgen watermerk bevat.

Er zijn ook wel desktop-applicaties waarmee je boodschappen in foto’s - en zelfs audio en video - kunt verbergen, zoals OpenStego, maar de meeste apps zijn helaas behoorlijk gedateerd. Ze zijn trouwens ook meer bedoeld als steganografische tools, en dus niet zozeer om copyright-schendingen op te sporen.

Wil je tot slot meer weten over het aanpassen van je foto's, dan raden we de cursus Foto's bewerken aan. 

Verberg een copyright-melding ongemerkt in je foto’s.

0 Reactie(s) op: Zo voeg je een watermerk toe aan je eigen foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.