Slaaptabbladen in Edge

Door: dirk-schoofs | 26 mei 2021 15:31

How To

We houden veel tabbladen open in onze browser, omdat we snel terug willen schakelen naar die pagina’s. Helaas vergeten we die vaak te sluiten en verbruiken die geopende tabbladen systeembronnen en dat kan flink oplopen. Met de nieuwe functie Slaaptabbladen in Edge is het mogelijk om meer dan 25% op de bronnen te besparen.

Stap 1: Bronnengebruik beperken

Wanneer je tientallen tabbladen in Edge openhoudt, is het niet uitzonderlijk dat de browser tot 1,5 GB RAM verbruikt. Slaaptabbladen is een nieuwe functie die vanaf Edge 88 is ingebouwd. Het principe is eenvoudig … Edge gaat ervan uit dat als je een tabblad een bepaalde tijd (bijvoorbeeld gedurende twee uur) niet hebt geactiveerd, dat je dit tabblad gewoon bent vergeten te sluiten. De functie bevriest de inhoud van het rekenblad en stopt alle systeemkracht die eraan is toegewezen. Wanneer je toch op dit slapende tabblad klikt, zal het automatisch terug tot leven komen.

Er bestaan al extensies van derden die ongeveer hetzelfde doen, maar Edge doet dit beter omdat deze het inactieve tabblad niet sluit, maar de status pauzeert. Het is een zeer nuttige functie en we raden aan deze in te schakelen en op de juiste manier te configureren. Klik op de drie stippen in de rechterbovenhoek om de Instellingen te openen. Selecteer vervolgens in het linkerdeelvenster van het scherm het onderdeel Systeem. Klik in het rechterdeelvenster in de groep Bronnen opslaan op het schuifje achter Bronnengebruik beperken met sluimerstandtabbladen. Vanaf nu is de functie actief.

Activeer de optie Sluimerstandtabbladen.

Stap 2: Tijdsduur opgeven

In de standaardinstelling zal Edge de tabbladen in slaapstand zetten na twee uur inactiviteit. Om dit te wijzigen, selecteer je een andere tijd in de keuzelijst naast Slaapstand inschakelen voor inactieve tabbladen na de opgegeven tijdsduur. In dit scherm kun je ook websites vastleggen die nooit in slaapstand mogen worden gezet. Hiervoor klik je op de knop Toevoegen en daarna typ je de domeinnaam, bijvoorbeeld computertotaal.nl, en tot slot klik je op de knop Toevoegen.

Kies een maximumperiode van inactiviteit en noteer de uitzonderingen.

Stap 3: Vlaggen

Net zoals in Chrome kun je experimentele functies aan- en uitzetten via de zogenoemde vlaggen. Dan zie je een lange lijst opties die je kunt activeren. Typ in het adresvak van de browser Edge://flags en druk op Enter. Zoek in deze pagina naar de optie Enable Sleeping Tabs. Daarnaast staat een blauwe knop Default. Als je daarop klikt, stel je die in op Enabled of Disabled.

De optie ‘Enable Sleeping Tabs’ staat nog bij de experimenten.

0 Reactie(s) op: Slaaptabbladen in Edge

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.