Zo werkt Reactievalidatie in Google Formulieren

© PXimport

Zo werkt Reactievalidatie in Google Formulieren

Geplaatst: 22 maart 2021 - 07:00

Aangepast: 14 december 2022 - 10:33

Dirk Schoofs

Google Formulieren komt van pas wanneer je antwoorden wilt verzamelen via het internet. Omdat je langs die weg meestal veel input krijgt, wil je dat antwoorden eenduidig binnenkomen. Dankzij de Reactievalidatie vermijd je rommelige resultaten.

Vraag toevoegen

Met Google Formulieren maak je online enquêtes die je zelfs kunt insluiten op je website. Log in op je Google-account, open Google Drive en start met Google Formuleren. Je begint met een leeg formulier of een sjabloon en voegt de vragen stapsgewijs toe via het pluspictogram aan de rechterkant. Er zijn drie mogelijkheden. Een Kort antwoord is een reactie van één regel. Een Paragraaf is een antwoord dat uit meerdere regels kan bestaan. De derde mogelijkheid is dat de respondent kiest uit vooropgestelde antwoorden met Meerkeuzevragen, Selectievakjes of een Dropdownmenu. Bij deze drie opties zijn de mogelijkheden gestandaardiseerd en hoef je geen gegevensvalidatie toe te passen.

 

© PXimport

Kort antwoord

Ga je voor Kort antwoord dan kun je via de drie puntjes in de rechterbenedenhoek Reactievalidatie activeren. Deze optie dwingt mensen die het Google-formulier invullen om de vragen te beantwoorden zoals je ze nodig hebt. Als je in een vak bijvoorbeeld een postcode vraagt, wil je niet dat mensen daar per vergissing hun woonplaats invullen. Gebruik de vervolgkeuzelijst om de verschillende validatieopties te bekijken. Wil je een nummerinvoer, of wil je dat het antwoord een specifieke tekst bevat. Wil je dat het antwoord beperkt blijft tot een maximaal aantal tekens. Kies je Reguliere expressie dan eis je dat het antwoord minstens een bepaalde tekst bevat. Telkens wanneer je een van de opties voor reactievalidatie kiest, kun je een beschrijvende tekst toevoegen die de bedoeling duidelijk maakt voor de gebruikers. Vergeet niet de fouttekst toe te voegen die de gebruiker waarschuwt als hij iets fout typt.

 

© PXimport

Alinea

Ook wanneer je een alinea-element toevoegt, kun je reactievalidatie toepassen. Hier zijn slechts twee parameters mogelijk. Met de instelling Lengte hou je de antwoordtekst binnen een bepaalde limiet. Hiermee vermijd je dat gebruikers een half boek typen. De tweede parameter is Reguliere expressie, die zorgt dat het antwoord bepaalde woorden of getallen moet of niet mag bevatten. Vergeet niet om de schakelaar Verplicht in te schakelen.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten