E-mails op datum opzoeken in Gmail

Door: Justin Doornekamp | 08 december 2021 08:25

How To

Google staat bekend om zijn sterke zoekmachine. Het is daarom geen verrassing dat je ook met Gmail uitgebreid kunt zoeken naar mails. Wil je bijvoorbeeld e-mails op datum opzoeken, bijvoorbeeld naar berichten die je voorafgaand of juist na een bepaalde periode hebt ontvangen, dan kan dat. En je kunt tegelijk nog veel meer zoekfilters toevoegen.

Zowel via je desktop als mobiele apparaten kun je in Gmail zoeken naar mails op datum. Op je smartphone of tablet gebruik je daarvoor de Gmail-app, op je desktop de Gmail-website in je browser.  

Mails ouder dan een specifieke periode

Om e-mails terug te vinden die ouder zijn dan een specifiek aantal dagen, maanden of jaren kun je in de zoekbalk van je inbox het volgende invoeren: older_than:4d, gevolgd door Enter. In dit geval staat 4d voor mails die je vier dagen geleden hebt ontvangen. Het cijfer kun je uiteraard vervangen door ieder ander cijfer, afhankelijk van hoeveel dagen je terug wilt. 

Vervang de d voor m, y of zelfs h om te zoeken op mails die ouder zijn dan een bepaald aantal maanden, jaren of uren.  

Mails nieuwer dan een specifieke periode

De eerdergenoemde commando kun je in aangepaste vorm ook gebruiken om naar mails te zoeken die juist nieuwer zijn dan een bepaalde periode. Je voert dan bijvoorbeeld de commando newer_than:4d in. Je vindt dan mails die je in de afgelopen vijf dagen hebt ontvangen. Ook deze commando kun je aanpassen naar jaar, uur of maand. 

Mails ontvangen na specifieke datum

Wil je iets specifieker zoeken naar mails uit het verleden, dan kun je bijvoorbeeld deze commando gebruiken: after:2019/10/10 to:me. In dit geval worden alle mails die je na 10 oktober 2019 hebt ontvangen getoond. De datum kun je zelf aanpassen en door after te veranderen in before kun je zoeken op mails die je vóór de desbetreffende datum hebt gekregen. 

Onder de zoekbalk zijn nog wat meer mogelijkheden om specifieker te zoeken naar mails.

Door to:me uit de commando te halen, neem je in de zoekresultaten niet alleen de ontvangen mails mee, maar ook de verstuurde berichten. Door een after- en before-commando te combineren kun je zoeken op een specifieke periode. Zo zoek je met after:2020/09/01 before:2020/09/26 (al dan niet inclusief to:me) naar mails die je tussen 1 en 26 september 2020 hebt ontvangen en verstuurd.  

Op deze drie manieren kun je gemakkelijk op datum zoeken naar mails in je Gmail-inbox. In alle gevallen kun je na het invoeren van de commando’s je zoekresultaten specificeren met de specifieke knoppen die je boven je mailbox ziet. Zo kun je in je zoekresultaten agenda-updates of promoties uitsluiten of kun je ook alleen zoeken op ongelezen mails.

0 Reactie(s) op: E-mails op datum opzoeken in Gmail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.