© PXimport

Een slimme deurbel: waarom?

Geplaatst: 23 augustus 2019 - 06:21

Aangepast: 14 december 2022 - 13:28

Laura Jenny

Een slimme thermostaat, een Google Home, verbonden Philips Hue-lampen: je kunt steeds meer apparaten in je huis slim maken, door ze te verbinden met internet. Zo ook je deurbel. Daar kleven veel meer voordelen aan dan je zou denken.

Denk je aan een deurbel, dan kun je je misschien moeilijk voorstellen wat er slim aan kan zijn. Het is een knop om op te drukken, waarna er een geluid binnen klinkt zoals de bewoners weten dat ze de deur moeten openen. Mocht je denken dat een slimme deurbel zorgt dat je de deur op een afstand kunt openen, dan moeten we je teleurstellen. Dat kan wel, maar alleen als je een slim slot hebt.

Slimme deurbel

Een slimme deurbel is bedoeld om te weten wie er voor de deur staat. Dat doe je niet door allerlei profielen via een soort gezichtsherkenning in het apparaat in te stellen, waarna er geen bel klinkt maar slechts: “Pieter staat voor de deur!” Dat gaat iets simpeler. Een slimme deurbel is vooral slim omdat deze is voorzien van een camera, microfoon, luidsprekertje en internetverbinding, waardoor je kunt zien wie er voor de deur staat. Omdat je kunt instellen dat je op je smartphone een notificatie krijgt als de deurbel gaat, kun je bovendien op afstand bekijken wie er aanbelt.

Dat kan erg handig zijn, want je kunt zo met een pakjesbezorger overleggen waar het pakje kan worden neergelegd, of bij welke buren hij of zij het beste kan aanbellen mocht je nog lang niet thuis zijn. Maar, je kunt ook de camera van de slimme deurbel gebruiken om te kijken of er iemand bij je huis is, eventueel wanneer je denkt dat er iets verdachts aan de hand is. Een slimme deurbel maakt het leven niet veiliger, maar geeft je wellicht wel een veiliger gevoel.

Nu is het bereik van de camera vaak niet heel groot ondanks de groothoeklens, maar je kunt de video’s of foto’s laten uploaden naar de cloud, waardoor je de deurbel als een soort camera-systeem zou kunnen gebruiken. Helaas gaat dit wel gepaard met een betaald abonnement. Zelf lokaal de beelden opslaan, dat mag niet.

Media has no description

© PXimport

Nachtvisie

Vraag je je af hoe dat werkt als het donker is? Slimme deurbellen zijn vaak voorzien van nachtvisie, waarbij infraroodlampen in de camera kunnen tonen wie er staat, ook als het donker is. Dat geeft een veiliger gevoel: je hoeft niet je deur open te doen en je hoeft niet bang te zijn dat je door het kijkgaatje niets ziet door de nacht. Het is een goede manier om te checken of er ‘s avonds een bekende voor de deur staat, of eventueel iemand die kwaad in de zin heeft.

Je moet wel iets anders gaan denken voor een slimme deurbel, want deze heeft altijd een telefoon nodig om te kunnen werken. Als iemand aanbelt en je telefoon is uit of leeg, dan kun je zomaar een gast missen. Ook moet je internetverbinding in orde zijn. Je sluit een slimme deurbel aan via kabel of wifi, maar als je provider je bijvoorbeeld afsluit, dan zal je geen notificatie meer krijgen als er iemand voor de deur staat, want je slimme deurbel heeft geen verbinding om de melding te versturen.

Tevens heb je opeens een deurbel die om de zoveel tijd zichzelf moet updaten. Gelukkig gebeurt dit automatisch.

Net als andere domotica moet je bij slimme deurbellen rekening houden met hackers.

-

Hackers

Hoewel een slimme deurbel meer veiligheid kan bieden dan een gewone deurbel, en meer comfort omdat je overal kunt zien wie er op dat moment bij je aanbelt, zijn er ook nadelen. Indringers kunnen je deurbel hacken en op je WiFi komen, om vervolgens andere (slimme) apparaten te beïnvloeden en eventueel data van je te stelen. Ook kan zo'n gehackte deurbel handig zijn voor hackers met inbraakplannen, waarmee misbruik gemaakt kan worden van het veilige gevoel van de deurbel.

Het is dus belangrijk dat zelfs je deurbel regelmatig van updates wordt voorzien om kwetsbaarheden dicht te timmeren. Ook hebben niet alle deurbellen een even handige of mooie app om mee te werken, waardoor het de moeite waard is om hiervan eerste YouTube-video’s te bekijken.

Sowieso loont het de moeite eerst online onderzoek te doen naar welke mogelijkheden er zijn in slimme deurbellen. Er zijn bijvoorbeeld slimme deurbellen die zijn gebundeld met een op afstand bedienbaar slot, er zijn varianten die meer zichtbereik hebben waardoor ze nog beter als anti-inbraaksysteem kunnen werken en dan is er nog een verschil tussen de deurbellen waar het gaat om volume en de mogelijkheid deze als intercom te gebruiken. Er is veel mogelijk, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Je kunt zo een paar honderd euro kwijt zijn aan een slimme deurbel, hoewel er ook goedkopere opties zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten