© PXimport

De 7 onmisbare feiten over VPN

Geplaatst: 1 april 2022 - 05:39

Aangepast: 14 december 2022 - 10:02

Partnerredactie

Heb jij wel eens nagedacht over privacy wanneer je online bent? Mogelijk ga je ervan uit dat je persoonlijke gegevens altijd en overal veilig zijn, maar dat is helaas niet altijd het geval. Geen nood: met een VPN-verbinding verhoog je in één keer de beveiliging van je online activiteiten. Na het lezen van deze feiten heeft VPN geen geheimen meer voor je.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VPN Nederland

1. De basis!

Wanneer je online bent, wordt een verbinding opgebouwd tussen jouw computer (of ander apparaat, zoals je telefoon) en de rest van internet. Dat kan bijvoorbeeld een server zijn, waarop de website draait die je op dat moment bezoekt. Of een server die het e-mailverkeer afhandelt. Of een online dienst waarop je bestanden hebt opgeslagen. Je ziet het: zodra je online bent, worden er talloze verbindingen opgebouwd. Over die verbindingen worden uiteenlopende gegevens verstuurd. Denk hierbij aan persoonlijke gegevens, zoals je financiële informatie of de locatie waarop je je momenteel bevindt. Met een VPN-dienst zorg je ervoor dat het internetverkeer wordt versleuteld met een geavanceerde encryptiemethode. VPN is een afkorting voor Virtueel Privé Netwerk: onder de motorkap wordt een beveiligde tunnel tussen jouw computer en de online buitenwereld opgebouwd. Het resultaat: niemand kan jouw verkeer meer zien en wat privé is, blijft privé.

Ontvang nu 73% korting op een abonnement bij VPN Nederland

Bekijk

2. Echt anoniem

Elke apparaat dat is verbonden met internet, krijgt een IP-adres. Dat geldt ook voor de router of modem die bij je thuis staat. Op basis van zo’n IP-adres kunnen je internetactiviteiten worden gekoppeld aan een persoon. Met een VPN-verbinding maak je hieraan een einde. Dankzij de VPN-verbinding wordt je persoonlijke IP-adres veranderd in een ander IP-adres. Dat maakt het voor anderen onmogelijk om je te volgen. Zelfs voor je eigen internetaanbieder. 

3. Op de achtergrond

Een VPN-verbinding wordt op de achtergrond opgebouwd. Eenmaal ingesteld, heb je hier verder geen omkijken meer naar: zodra je online gaat, worden alle gegevens automatisch versleuteld. Je kunt een app gebruiken voor alle apparaten waarmee je online gaat. Zo zijn er apps beschikbaar voor Android, iOS, Mac en Windows. De apps nemen je al het werk uit handen: zij zorgen telkens voor de veilige VPN-verbinding, zodat je dat niet kunt vergeten. Bovendien houden ze de verbinding ook voortdurend in de gaten. Valt de beveiligde VPN-verbinding tijdelijk weg, dan wordt al het verkeer direct stilgelegd. Pas wanneer de verbinding weer is beveiligd, wordt het versturen en ontvangen van gegevens hersteld.

 

© PXimport

4. Van Nederlandse bodem

Ben je op zoek naar een geschikte VPN-aanbieder? Kies je voor een VPN-aanbieder van Nederlandse bodem zoals VPN Nederland, dan geniet je meteen verschillende voordelen. Heb je hulp nodig, dan kun je gebruik maken van Nederlandstalige ondersteuning. Bovendien weet je zeker dat de diensten vanuit Nederland worden aangeboden (en niet een ander land, waar je mogelijk minder zicht op hebt). Dat zorgt voor een vertrouwd gevoel.

5. Logboeken?

In logboeken wordt technisch bijgehouden op welke manier je van internet gebruik maakt. Op dit gebied verschillen VPN-aanbieders flink van elkaar: de ene aanbieder houdt eenvoudigweg meer gegevens bij dan de ander. Kies voor een VPN-aanbieder die zo min mogelijk logs bijhoudt zoals VPN Nederland zij voeren een no log beleid en slaan geen data op van de gebruikers. Zo weet je zeker dat je privacy optimaal voor elkaar is. 

Ontvang nu 73% korting op een abonnement bij VPN Nederland

Bekijk

6. Protocollen

Bij een VPN-verbinding spelen protocollen een grote rol. Een protocol zorgt er bijvoorbeeld voor dat de verbinding werkt, kan worden beheerd en alle gegevens netjes worden versleuteld. Er zijn verschillende soorten protocollen. Kies voor een VPN-aanbieder zoals VPN Nederland die de nieuwste protocollen gebruikt. Een goed voorbeeld van zo’n protocol is OpenVPN. Dat protocol wordt als de standaard gezien op het gebied van beveiliging en privacy. Een ander protocol is IKEv2/IPsec. Dit protocol leent zich goed voor mobiele apparaten. Zo kan het snel schakelen tussen netwerk en zelfs de beveiligde verbinding herstellen als de internetverbinding wegvalt. Een modern protocol dat vooral door de snelheid en compactheid opvalt, is WireGuard. Dit protocol is nog erg jong: er zijn nog relatief weinig VPN-aanbieders die het ondersteunen.

7. Niet meer buitengesloten  

Helaas maar waar: sommige websites en online diensten worden geblokkeerd voor specifieke bezoekers. Bijvoorbeeld omdat een dienst niet in het buitenland beschikbaar is. Mogelijk heb je dit al meegemaakt als je een streaming videodienst uit het buitenland probeert te gebruiken. Een VPN-verbinding maakt gelukkig een einde aan deze beperking. Met een goede VPN-dienst kun je vaak zelf ‘bepalen’ uit welk land je afkomstig bent. Het resultaat: je wordt niet meer buitengesloten van websites en online diensten. Sterker nog: soms kun je zelfs geld besparen: in sommige landen zijn online abonnementen (bijvoorbeeld op een streamingdienst) goedkoper dan in Nederland. Een fijne extra!

Zelf aan de slag

Nu je op de hoogte bent van de verschillende voordelen van een VPN-verbinding, is het tijd om je eigen VPN-verbinding in orde te maken en écht veilig online te zijn. Een goed voorbeeld van een geschikte VPN-aanbieder is VPN Nederland. Hier krijg je tijdelijk 73% korting op een jaarabonnement. Omgerekend komt dit neer op slechts 1,99 euro per maand. Breng voor meer informatie een bezoek aan de website van VPN Nederland. 

De 7 onmisbare feiten over VPN-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten