Glasvezel en 5G: Ze kunnen niet zonder elkaar

© PXimport

Glasvezel en 5G: Ze kunnen niet zonder elkaar

Geplaatst: 30 maart 2020 - 05:45

Aangepast: 25 november 2022 - 08:40

Partnerredactie

Dit jaar zullen eindelijk de frequenties voor 5G worden geveild in Nederland. Dit houdt in dat Telecomproviders als KPN zich kunnen inschrijven voor het gebruik van de frequenties die nodig zijn om 5G in ons land uit te rollen. Er wordt nog wel eens gedacht dat overstappen op glasvezel op dit moment een slecht idee is, omdat we over enige tijd toch allemaal overstappen op 5G. Niets is minder waar, 5G en glasvezel gaan namelijk hand in hand.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KPN.

Dat er zo reikhalzend wordt uitgekeken naar de komst van 5G is niet zo heel vreemd. Waar je met 4G+ in Nederland een maximale downloadsnelheid behaalt van 75 Mbps, ligt de theoretische snelheid van 5G op maar liefst 10Gbps. Je kunt je afvragen waar je dat voor nodig hebt, want met een dergelijke snelheid kun je met 50 man zonder problemen een serie bekijken op Netflix (ieder op z’n eigen toestel) in de maximale resolutie. 5G draait dan ook niet om nog sneller maken wat wel nu al hebben, maar om het mogelijk maken van zaken die met de huidige netwerken nog niet kunnen.

Zorg op afstand en zelfrijdende auto’s

5G is zó snel dat er zaken mogelijk worden als zorg op afstand, maar ook de zelfrijdende auto’s die nu nog een utopie lijken. Dankzij 5G kunnen apparaten die tot 500 kilometer per uur reizen verbonden blijven met een netwerk, en met elkaar communiceren. De latency van 5G (de tijd waarin data via het netwerk van de gebruiker naar een centrale processor gaat en weer terug) is met minder dan 10 milliseconden een stuk beter dan de 40 tot 50 milliseconden van 4G LTE-netwerk. We kunnen ons dus voorstellen dat je denkt: als 5G zó snel is, dan is nu misschien niet het moment om over te stappen. Het tegendeel is waar, want er is één uitdaging als het gaat om 5G: de technologie heeft glasvezel nodig om te kunnen functioneren.

Zonder glas, geen 5G

De gegevens die verstuurd en ontvangen worden via 5G gaan uiteraard, net als via 4G, via de lucht naar een mast. Deze masten zijn echter aangesloten op een glasvezelnetwerk dat gebruikt wordt om de data verder te transporteren. En daar zit hem nu juist het probleem. Experts maken zich grote zorgen over de glasvezeldekking in Nederland, omdat deze op dit moment nog dergelijke gaten vertoont dat het de uitrol van 5G zou kunnen bemoeilijken. Alleen wanneer het glasvezelnetwerk tot in alle uithoeken van Nederland reikt, is landelijke 5G-dekking mogelijk. Doe de glasvezel postcodecheck of glasvezel wel of niet beschikbaar is op jouw adres. Gelukkig zijn er, naast de noodzaak aan landelijke dekking, redenen te over om nu te kiezen voor glasvezel.

Snel en stabiel

Internet via het glasvezelnetwerk is niet alleen snel, maar ook nog eens stabieler dan internet via de kabel. Wat downloadsnelheden betreft wijken de twee technologieën op dit moment niet veel van elkaar af, het grootste verschil zit hem dan ook in de uploadsnelheid. Bij internet via de kabel ben je beperkt tot een uploadsnelheid tot 40 Mbps. Dat lijkt niet veel en dat is het ook niet. Je zult dit merken wanneer je grote bestanden probeert te versturen, een video uploadt naar YouTube, je merkt het bij het online gamen, maar ook als je een live video probeert te maken voor Facebook of Instagram. Een hoge uploadsnelheid is tegenwoordig minstens zo belangrijk als een hoge downloadsnelheid, en glasvezel biedt je die mogelijkheid. Neem je bijvoorbeeld een abonnement van 500 Mbps bij KPN, dan geldt dit zowel voor downloaden als uploaden. Kortom, 12 keer sneller dan de uploadsnelheid via de kabel. Wil je meer informatie over het verschil tussen glasvezel en kabel, dan kun je hier glasvezel vergelijken.

Flexibel

Zoals je in de vergelijking kunt zien, is glasvezel sneller qua upload, én goedkoper dan kabelinternet van Ziggo. De opties die je hebt bij glasvezel verschillen per provider. Wanneer je kiest voor KPN Hussel Thuis, krijg je de volledige controle over jouw abonnement. Ten eerste kun je kiezen hoe snel je internetverbinding moet zijn, maar ook of je wel of geen televisie wilt, zodat je niet hoeft te betalen voor iets dat je niet gaat gebruiken. Daarnaast kun je je abonnement eenvoudig combineren met je bestaande abonnementen van KPN, zodat je kunt profiteren van leuke extra’s, maar ook een flinke korting op je mobiele abonnement. Daarbij: wanneer het moment komt waarop je gebruik kunt maken van 5G, kun je je abonnement eenvoudig aanpassen, zodat het volledig past bij je behoefte.

Kiezen voor glasvezel is kiezen voor de toekomst. En glasvezel van KPN komt als beste uit de test van de Consumentenbond (januari 2020), en staat dus garant voor de snelste en meest stabiele internetverbinding op dit moment.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten