Hoe beveilig je de laptop van je kind optimaal?

© CIDimport

Hoe beveilig je de laptop van je kind optimaal?

Geplaatst: 8 maart 2021 - 09:20

Aangepast: 13 december 2022 - 22:24

Partnerredactie

Nu kinderen door de pandemie meer tijd achter hun laptop of computer doorbrengen, is het goed om eens extra stil te staan bij de mogelijkheden die je als ouder hebt om deze optimaal te beveiligen. We bespreken een aantal tips om je kind online te beschermen.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender

Ouderlijk toezicht – programma’s beperken en tijdslimieten instellen 

Het is voor kinderen nu heel verleidelijk om niet meer achter het scherm vandaan te komen en op online ontdekkingstocht te gaan. Met ouderlijk toezicht kun je instellen tot welke programma’s je kind toegang heeft en stel je eenvoudig tijdslimieten in. Windows 10 biedt zelfs nog meer voordelen, zoals bijvoorbeeld een beperking op welke apps je kind kan downloaden in de Windows Store en het opvragen van een activiteitenrapport. 

Hoe stel je ouderlijk toezicht op Windows 10 in? 

We nemen de stappen met je door:

• Druk op de startknop en type ‘Gezin’ in.

• Klik op het zoekresultaat ‘Gezinsopties’.

• Geef het e-mailadres van je kind in op de pagina waar je nu uitkomt en volg de configuratiestappen.

• Stel het ouderlijk toezicht naar wens in op deze website.

Voortaan worden de wijzigingen automatisch doorgevoerd op alle Windows 10-apparaten waar je kind op inlogt. 

 

© PXimport

Hoe stel je ouderlijk toezicht op MacOS in?

Maak eerst een standaardprofiel voor je kind aan en ga naar Apple>Systeemvoorkeur>Schermtijd. Je ontgrendelt het hangslot door je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Nu kun je de opties aanpassen:

• Bepaal tot welke websites en apps je kind toegang krijgt.

• Stel eventueel een tijdslimiet in voor het internetgebruik.

• Stel de andere opties in; het is bijvoorbeeld mogelijk om grof taalgebruik te verbergen en om te voorkomen dat de ingebouwde camera wordt gebruikt of het wachtwoord wordt gewijzigd.

Beveilig je apparaten met BitdefenderBekijken

Beveiligings- en antivirussoftware 

Zorg daarnaast dat je beveiligings- en antivirussoftware, zoals Bitdefender, installeert. Deze software zorgt er niet alleen voor dat alle persoonlijke gegevens beschermt zijn voor online dreigingen, inclusief ransom- en malware, én phishing, maar helpt je ook om een veilige online omgeving voor je kind te creëren. Je kan per kind een profiel aanmaken en bijvoorbeeld instellen hoelang er op internet gesurft mag worden en welke websites je kind wel en niet mag bezoeken. Je kan dit als ouder simpelweg niet altijd in de gaten houden, dus laat software dit automatisch voor je regelen, dat scheelt een hoop onnodige discussies.

 

© PXimport

Blijf in gesprek met je kind

Op bovenstaande zaken heb je als ouder invloed, maar er zijn ook altijd situaties waarin je dat niet hebt. Daarom zijn eerdergenoemde punten zinloos als je niet in gesprek blijft gaan met je kind over online gevaren: leg uit hoe internetcriminelen te werk gaan en cyberaanvallen werken, wat er dan kan gebeuren en vooral waar je kind zelf op kan letten.

Dit kan gaan om kleine dingen, zoals het kiezen van een veilige browser: Firefox, die meer privacyinstellingen heeft dan andere browsers, en het maken van een veilig wachtwoord. Met moderne technieken kunnen criminelen soms wel miljarden wachtwoorden per seconde kraken, daarom is zo belangrijk om een lang en uniek wachtwoord te kiezen. Maak er desnoods een spel van: wie het beste wachtwoord kan bedenken. Leer je kind(eren) ook gelijk aan om het wachtwoord regelmatig te veranderen en alleen een veilige wachtwoordkluis te gebruiken.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren) kun je het ook hebben over zaken als tweefactorauthenticatie: naast het wachtwoord gebruik jij of je kind dan een extra code of app om in te loggen. 

Backups maken

En toch kan er ondanks alle maatregelen die je neemt altijd iets mis gaan. Daarom is het verstandig om regelmatig een backup te maken. Je kan heel eenvoudig een automatische backup instellen op de laptop van je kind. Eén belangrijke tip is dat je altijd (ook) een backup hebt die je na afloopt los kunt koppelen van de computer en het netwerk. Gijzelsoftware kan namelijk backups versleutelen, onbruikbaar maken of beschadigen.

Beveilig je apparaten met BitdefenderBekijken

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten