Guitar Hero Live - Plastic gitaar maakt comeback

Door: Thijs Barnhard | 02 november 2015 12:37

Review

Het is alweer even geleden sinds rocken met een plastic gitaar in de mode is geweest, maar dit najaar heeft muzikant spelen een kleine comeback gemaakt. Met een nieuwe Rock Band én Guitar Hero voor de huidige generatie consoles lijken de tijden waarin de pakketen met usb-instrumenten maar niet uit winkelschappen verdwenen helemaal vergeten. Rock & Roll is tenslotte niet dood te krijgen.

Guitar Hero Live weet de gitaar niet opnieuw uit te vinden, maar brengt wel genoeg vernieuwing met zich mee om meespelen met bekende rockklassiekers weer als nieuw aan te laten voelen. De even cliché als vermakelijke FMV-optredens zijn daar een onderdeel van, maar ook de nieuwe gitaar en de slimme manier waarop Guitar Hero TV in elkaar steekt zorgen ervoor dat Guitar Hero anno 2015 gewoon weer relevant is. 

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Meeslepende FMV-optredens, nieuwe gitaar speelt fijn, leuke opzet Guitar Hero TV
  • Minpunten
  • Matige tracklist in Live-gedeelte, geen masters en mogelijkheid tot kopen in Guitar Hero TV

Dat is prima, want ritmisch meespelen met bekende nummers op een versimpelde versie van een echt instrument is nog steeds heel erg leuk. Zo bewijst Guitar Hero Live door dit verfijnde concept in een iets ander jasje opnieuw op de markt te brengen. De vernieuwing zit hem onder andere in de gitaar die deze keer met zwarte en witte knoppen werkt en één extra ‘snaar’ heeft voor toegevoegd realisme. Het is even wennen voor wie de oude manier van spelen gewend is, maar al snel voelt pingelen in Guitar Hero Live alsof je nooit anders hebt gedaan.

Realistisch klinkt misschien een beetje overdreven - Guitar Hero is natuurlijk nog steeds niet hetzelfde als echt een instrument kunnen bespelen - maar op de hogere niveaus voelt het zowaar bijna alsof je echt een legendarische gitaarheld bent. Een gevoel dat het spel niet alleen weet te creëren door de nieuwe plaatsing van de knoppen. 

Als een live album

De optredens in de game die zich traditiegetrouw afspelen op de achtergrond van de baan waarin de noten naar beneden scrollen hebben ook een make-over gekregen. Er is deze keer gebruik gemaakt van videobeelden van een compleet in scene gezet concert waarin de speler kijkt vanuit de ogen van de gitarist. Zoals dat hoort bij games die met behulp van FMV gemaakt zijn, heeft dat een bijzonder overdreven en zelfs clichématig effect. Bandleden zijn overdreven enthousiast, het publiek gaat bij de sufste liedjes compleet uit zijn dak en de manier waarop hun positiviteit ineens omslaat wanneer het raken van de juiste noten even niet lukt is niets minder dan volledig over de top. En toch werkt deze nieuwe presentatie.

Guitar Hero Live heeft als doel je volledig in te laten leven in de rol van gitarist en hoewel niet iedereen de dik aangezette toon van de optredens zal kunnen waarderen, moet toch gezegd worden dat het werkt en simpelweg wat gitaarspelen er een stuk meeslepender door wordt. Met de juiste geluidsinstallatie erbij kun je de spanning voor je het podium betreedt bijna voelen.

In totaal hebben 42 nummers van afwisselende betrekking op de kunst van gitaarspelen (nummers zoals Skrillex’s meesterwerk Bangarang voelen volledig ongepast) de live-behandeling met FMV acteurs gekregen. Dat niet meer nummers met bijpassende bands op deze manier gespeeld kunnen worden is jammer, want het ontbreekt in de tracklist wel een beetje aan klassieke rocknummers en bizarre uitschieters zoals Trough the Fire & the Flames dat was in Guitar Hero III.

Rockin’ in the free-to-play world

De grootste muziekbibliotheek van Guitar Hero Live is alleen te spelen in het TV-gedeelte van de game. Deze tweede optie in het hoofdmenu kan nog het beste omschreven worden als het online gedeelte van de game die met enkele rpg-elementen in alle waarschijnlijkheid het meeste van je tijd opslokt.

In Guitar Hero TV zijn er geen extravagante FMV-optredens, maar videoclips van de in totaal 200 speelbare nummers in dit gedeelte van de game. Dat gigantische aanbod aan muziek is onder voorbehoud ‘gratis’ te spelen. Guitar Hero TV kent namelijk een systeem van microtransacties die het mogelijk maken om tegen een kleine betaling een selectie van deze nummers te spelen.

De credits die dienen als betaalmiddel voor de speler om te bepalen welke nummers er worden gespeeld zijn ook op een andere manier te verdienen. 24 uur per dag worden er op speciale kanalen in Guitar Hero TV nummers afgespeeld uit deze gigantische bibliotheek. Deze afspeellijsten die om het uur van muziekgenre wisselen worden live afgespeeld waardoor je het tijdens het spelen opneemt tegen andere spelers die op dat moment ook bezig zijn. Het is een interessante draai aan de traditionele multiplayer door je ondertussen ook ervaringspunten te laten verdienen en in level te laten stijgen. Met ieder nieuw niveau worden er meer kanalen, uitdagingen, opties en credits voor het zelf selecteren van nummers vrijgespeeld.

Op een willekeurig moment een kanaal in Guitar Hero TV opzetten zorgt ervoor dat je al snel een heleboel nieuwe muziek ontdekt die je anders had overgeslagen. Hierdoor ontstaat er een situatie waarin je eigenlijk nooit om credits verlegen zit, want steeds zelf nummers uitkiezen begint na een tijdje een beetje te vervelen. Voor feestjes en partijen is er ook een speciale pas te koop die het mogelijk maakt om 24 uur lang onbeperkt nummers naar keuze te spelen.

Guitar Hero TV is daarmee op papier een uitstekend alternatief voor het gebruikelijke dlc-model dat in eerdere games uit de serie gehanteerd werd, maar helaas zijn er ook een paar tekortkomingen. Zo is het niet mogelijk om nummers echt te kopen zodat er niet steeds credits aan je favorieten uitgegeven hoeven te worden en zijn alle nummers in Guitar Hero TV niet van master-kwaliteit. Dat heeft in de game als gevolg dat wanneer de gitarist in kwestie noten mist tijdens een zieke gitaarsolo deze gewoon nog te horen zijn. Het is ongetwijfeld minder werk voor de ontwikkelaars, maar het is een klein detail dat ervoor zorgt dat het soms voelt alsof je simpelweg aan het playbacken bent met een gitaar.

Guitar Hero Live is nu verkrijgbaar voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3 en Wii U. De recensie is gebaseerd op de PS4-versie van de game.

0 Reactie(s) op: Guitar Hero Live - Plastic gitaar maakt comeback

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.