Hoe verbind je een PS4-controller met je pc?

Door: Martin Gijzemijter | 23 mei 2022 15:34

How To

Gamen met een muis en toetsenbord is niet voor iedereen weggelegd. Mogelijk speel jij liever met een controller op je pc. Als je een PlayStation 4 hebt, hoef je geen nieuwe controller aan te schaffen. Je kunt de PS4-controller namelijk gewoon op een pc aansluiten.

Maar wat als je nu wilt gamen met een controller op je pc? Je kunt dan natuurlijk naar de winkel gaan om een speciale controller voor Windows te kopen, maar veel eenvoudiger, en goedkoper, is het om je PS4-controller (als je die hebt uiteraard) te verbinden met je Windows-pc. Dat scheelt je ten eerste een enorme uitgave en ten tweede kun je dan spelen met de controller waar je al aan gewend bent.

DS4 installeren

Technisch gezien zou je PS4-controller eenvoudig moeten kunnen verbinden met Windows, immers, zowel je pc als je controller ondersteunen bluetooth. Helaas is de werkelijkheid iets ingewikkelder en begrijpt Windows standaard de commando’s van je controller niet probleemloos. Gelukkig is er software die je kan helpen, genaamd DS4. Je downloadt deze gratis software hier. Na de installatie klik je op Install the DS4 Driver om ervoor te zorgen dat je controller en je pc met elkaar kunnen communiceren.

Controller verbinden

Je kunt je controller op twee manieren verbinden: met de usb-kabel of draadloos via usb. Via de eerste methode hoef je alleen de kabel in te pluggen. Wil je verbinden met bluetooth, houd dan de PS-knop en de knop Share drie seconden ingedrukt tot de lichtbalk op je controller knippert. Ga vervolgens naar de instellingen voor bluetooth in je Configuratiescherm en verbind met de draadloze controller. Als er om een code wordt gevraagd dan is dit 0000. De controller en je pc zijn nu met elkaar verbonden, en je kunt vrijwel élke game spelen die het gebruik van een gamepad/controller ondersteunt, specifieke ondersteuning voor de PS4-controller is dankzij DS4 niet meer nodig.

Een PS4-controller heeft ook een 3,5 mm aansluiting voor je koptelefoon, maar deze werkt helaas niet in combinatie met een Windows-pc. Je zult dus je koptelefoon direct in je computer of monitor moeten steken als je ervan gebruik wilt maken.

Ook PS5- of Xbox-controller? 

Ben je in het bezit van een PlayStation 5, dan zou het in principe ook mogelijk moeten zijn je PS5-controller aan te sluiten op je computer. Dit kan dan via een USB-C naar USB-A-kabel; een andere kabel dus dan de DualSense-controller van de PlayStation 4.  Ook met bluetooth zou je de controller moeten kunnen koppelen aan je pc, mits je computer dit ondersteunt. Bedenk wel dat de adaptieve triggers en haptische feedback van de controller niet werken op een pc. 

Heb je een Xbox-controller die je wilt aansluiten op een pc, dan is dat helemaal gemakkelijk. De (officiële) Xbox-controllers hebben een functie waarmee je snel schakelt tussen een gekoppeld Bluetooth-apparaat en een Xbox-console of een pc.  

1 Reactie(s) op: Hoe verbind je een PS4-controller met je pc?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 21 juni 2019 13:53 XboxOneX
    Is het met PS4 Remote Play ook mogelijk om je DualShock controller te verbinden met je iPhone? Ik krijg alleen de bediening op het scherm.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.