Philips presenteert monitor voor console-gamers

Door: Jeroen Boer | 21 april 2018 17:10

philips momentum
Nieuws

MMD, het bedrijf achter Philips monitoren, onthulde vandaag de Momentum 436M6VBPAB. Volgens eigen zeggen is dit 43 inch 4K UHD-scherm met onder andere HDR en adaptive sync het eerste beeldscherm dat speciaal voor spelcomputers is ontworpen. Computer!Totaal was bij de onthulling in het Spaanse Màlaga.

Met Momentum wil MMD een hele lijn schermen op de markt brengen gericht op home entertainment en dan met name console gaming, Het eerste model, de 436M6VBPAB, werd vandaag onthuld en is een 43 inch 4k UHD-monitor. Volgens MMD waren er qua resolutie voor een console-monitor maar twee keuzes: Full HD of 4K UHD, andere resoluties die we vanuit de pc-wereld kennen zoals QHD (2560 x 1440 pixels) doen niet ter zake voor spelcomputers omdat ze niet ondersteund worden. Qua schermtechnologie is voor VA gekozen, dat doorgaans garant staat voor goede zwartwaardes.

Philips Momentum
Het Momentum-scherm is speciaal voor console-gaming.

Qua aansluitingen is het scherm uiteraard van HDMI 2.0 voorzien, de beeldaansluiting voor de huiskamer én spelcomputers. Opmerkelijk is echter dat er ook voorzien is in DisplayPort 1.2, mini-DisplayPort en usb-c. Een tweede HDMI-poort had ons met de entertainmentinsteek van de Momentum-reeks logischer geleken. Toch legde MMD in de presentatie ook de nadruk op de zakelijke mogelijkheden van het scherm als het eenvoudig aansluiten van een laptop, het werken met desktopsoftware en het tonen van twee beelden tegelijkertijd via verschillende beeldingangen.

Gaming-mogelijkheden

Het scherm is ontworpen voor gamers en de nadruk bij de ontwikkeling lag dan ook op de inputlag. Wanneer gamers een televisie zoeken, dan zijn ze vooral op zoek naar een lage inputlag zodat er geen hinderlijke vertraging is tussen het indrukken van de knoppen en de vertaling op beeld. De 43M6VBRAB heeft een inputlag van 21 ms, iets dat je volgens MMD normaal gesproken enkel terugvindt op 4K-televisies die een veelvoud kosten van de 799 euro die MMD voor het getoonde scherm vraagt.

Een grappige mogelijkheid die duidelijk vanuit Philips komt is Ambiglow dat licht in de kleur van het schermbeeld onder het scherm projecteert. Iets soortgelijks kennen we van Philips-televisies onder naam AmbiLight en volgens MMD zorgt dit voor een grotere spelervaring.

Philips Momentum
Ambiglow projecteert de kleur van het schermbeeld onder de monitor.

HDR

Het toverwoord in schermtechnologie, zowel bij monitoren als televisies is HDR. Dankzij HDR of high dynamic range kan er een hoger dynamisch bereik getoond worden waardoor dingen die in het echt heel fel zijn zoals de zon er ook op beeld extra goed uitspringen. Zowel de Xbox One S en X als de PlayStation 4 en Pro ondersteunen HDR voor games en MMD ondersteunt naar eigen zeggen de meest uitgebreide vorm van HDR door te voldoen aan de VESA DisplayHDR 1000-standaard. Een piekhelderheid van 1000 nits en een zwartwaarde van 0,05 nits moet voor een goede HDR-ervaring zorg

Adaptive sync

Behalve HDR en een lage inputlag heeft de 436M6VBPAB met adaptive sync nog een op gaming gerichte feature. Adaptive Sync kennen we op de pc onder de naam AMD FreeSync en feitelijk gaat het om precies dezelfde technologie. Door de de verversingssnelheid van het beeldscherm aan te passen aan de framerate van het spel wordt tearing voorkomen: hinderlijke stotteringen in het beeld. Om gebruik te kunnen maken van adaptive sync moet zowel de monitor als de spelcomputer ondersteuning bieden. Momenteel ondersteunt enkel de Xbox One X adaptive sync, grote concurrent PlayStation 4 Pro doet nog niets met adaptive sync.

Of de Momentum echt het ideale scherm voor consolegamers is, weten we binnenkort. De Momentum 43M6VBRAB komt in mei op de markt en gaat 799 euro kosten.

0 Reactie(s) op: Philips presenteert monitor voor console-gamers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.