PlayStation 5 ondersteunt ssd's: zo installeer je ze

Door: Wesley Akkerman | 27 augustus 2021 09:09

How To

De PlayStation 5 wordt geleverd met een ssd van slechts 825 GB, waarvan 667 GB daadwerkelijk beschikbaar is. Gelukkig is de interne opslagruimte uit te breiden met een ssd. In dit artikel leggen we uit hoe je de solid state drive voor extra game-installaties installeert.

Voordat we kunnen beginnen met installeren is het goed om te weten dat niet elke ssd zomaar in de PlayStation 5 geplaats kan worden. Sony heeft een lijst met specificaties gepubliceerd waar de ssd aan moet voldoen. Zo moet het een PCIe Gen4 x4 M.2 NVMe-schijf zijn, met 500 GB tot 4 TB aan ruimte. De leessnelheid moet tenminste 5.500 MB per seconde zijn. Trager kan ook wel, maar dan worden games ook aanzienlijk trager geladen. En dat wil je voorkomen.

Daarnaast moet de ssd 22 millimeter breed zijn en een maximale lengte van 30, 42, 60, 80 of 110 millimeter hebben. Tot slot moet je er rekening mee houden dat de ssd een heatsink heeft, waardoor die z’n warmte kan afvoeren. Heb je geen heatsink, dan kun je die voor een paar euro op de kop tikken en zelf toevoegen aan de ssd. Dat kost je een paar minuten en kan je al gauw tientallen euro’s op de aankoop van zo’n schijf schelen – die je dan weer voor games kunt gebruiken.

Voor dit artikel maken we gebruik van de WD_Black SN850. Dit is een ssd met een leessnelheid van 7.000 MB per seconde, die voorzien is van een heatsink. Dit type kun je dus gewoon in één keer installeren, zonder dat je zelf iets hoeft aan te passen. 

De software op de PlayStation 5

Sinds 14 september is de update, die voor ssd-ondersteuning voor iedereen te downloaden en te installeren. Mocht je de update in de eerste dagen nog niet ontvangen hebben, dan kan die elk moment arriveren. Heb je je PlayStation zo ingesteld dat updates automatisch geïnstalleerd worden, dan hoef je daar weinig voor te doen. En anders moet je dat even handmatig regelen. Voordat je verdergaat met de installatie van de ssd, check dan even eerst binnen de instellingen of je de juiste update gehad hebt. Onder de opslagopties moet je de ssd-mogelijkheden zien staan. Staan die er niet, dan heb je de update nog niet. Staat die er wel, dan kun je doorgaan.

Heb je de juiste softwareversie geïnstalleerd, dan dien je je PlayStation 5 helemaal uit te schakelen. Doe dat door de powerknop drie seconden ingedrukt te houden. En anders open je het menu en selecteer je helemaal rechts de optie PlayStation 5 uitschakelen. Geef de PS5 een paar minuten de tijd om af te koelen en haal vervolgens de stekker uit het stopcontact.

De ssd installeren

Haal je PS5 uit of van de kast en leg hem op een zachte ondergrond (zoals een handdoek op de grond of op tafel). De disk drive moet bovenop zitten. Haal nu de zijkant van de PS5 van de basis door er een beetje kracht op uit te oefenen. Niet te veel, want je wil de console niet beschadigen. Twijfel je erover hoe je dit moet doen, check dan een video op YouTube met daarin de instructies.

Wanneer je de zijkant eraf gehaald hebt, dan zie je de opening zitten voor de ssd. Dat is een witte, metalen plate. Je kunt hem haast niet missen (en anders heb je de verkeerde kant opengemaakt). 

Maak de plaat los met een schroevendraaier en pak je ssd er nu bij. Leg hem in de opening en check bij welk gat je de schroef kunt gebruiken. De schroef zit overigens al in de PS5, die kun je haast niet missen. Maak de ssd vast met die schroef. Dit kan maar op één manier, dus ook dit kun je niet fout doen. Plaats nu de plaat terug, schroef hem vast en installeer de zijkant van de PlayStation 5. 

De ssd formaten en gebruiken

Zodra alles weer netjes vast zit, kun je de PlayStation 5 gereedmaken voor installatie. Koppel hem aan het stroom en je tv en zet hem aan. De PS5 vraagt of je de zojuist geplaatste ssd wil formateren en stuurt je meteen door naar het daarbij horende scherm. Volg de instructies op het scherm op en je kunt daarna meteen beginnen met games installeren of verplaatsen.

0 Reactie(s) op: PlayStation 5 ondersteunt ssd's: zo installeer je ze

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.