Splatoon - Knallen op kleurrijke inktvissen is best leuk

© PXimport

Splatoon - Knallen op kleurrijke inktvissen is best leuk

Geplaatst: 28 mei 2015 - 06:44

Aangepast: 16 november 2022 - 09:50

Redactie ID.nl

Shooters, shooters, shooters. Elke console heeft zijn eigen shooter. De ene speler prefereert Battlefield 4, de ander schiet nog altijd op de zombies van Call of Duty: Modern Warfare. En ik? Ik schiet op inktvissen met spraypaint in de kleurrijke wereld van Splatoon.

8/108/10

Nintendo's nieuwste IP brengt de klassieke Nintendo-innovatie met zich mee in een wereld waar het bedrijf niet de grote favoriet is. Toch is Splatoon, door zijn kleurrijke vermaak en creatieve twist, een mooie innovatie die perfect past op Nintendo's console.

Creatief knalwerk

Splatoon heeft niet een duidelijk verhaal, in tegenstelling tot de meeste shooters. Er is niet de moeite genomen om helder te maken waarom de humanoïde-inktvissen elkaar beschieten. Desondanks complimenteert de gameplay van Splatoon deze keuze goed. Het doel van Splatoon is om in een team van 4 inklings niet zozeer elkaar te beschieten, maar om juist de arena te besmeuren. Dit doel kan worden bereikt door allerlei verschillende wapens in het inkling-arsenaal. Van verfrollers tot snipers en van bazooka's tot verfbommen. Door allerlei verschillende wapens krijgt Splatoon een eigen stijl die afwijkt van alle andere shooters. Ieder wapen vereist een andere strategie van de speler. Met de sniper heb je heel veel range maar kan je niet inklings raken die opeens achter je opduiken. De verfroller is ideaal voor het opvullen van grote vlakken, maar biedt geen range tegen vuurwapens. Daarnaast hebben de inklings de mogelijkheid om te veranderen in inktvissen die door de verf sneller kunnen bewegen, tegen muren op kunnen klimmen en zich kunnen verbergen voor vijanden. De game is strategischer dan de meeste shooters en zodra je in een goed team zit kan je door samenwerking plotseling uren verliezen met het rondknallen van verf.

[video poster=http://movies2.gamersnet.nl//movies/2014/splatoon/splatoon_get_ready_for_turf_war_hd720p.jpg controls]http://movies2.gamersnet.nl//movies/2014/splatoon/splatoon_get_ready_for_turf_war_hd720p.mp4[/video]

Kleren maken de inktvis

Een ander belangrijk onderdeel van Splatoon zijn de verschillende items die het spelen beïnvloeden. Zodra je personage level vier bereikt is het mogelijk om nieuwe wapens, kleding en accessoires te kopen voor je personage. Ieder kledingstuk komt met een standaard bonus, zoals het sneller kunnen bijvullen van de inktwapens, sneller kunnen zwemmen als inktvis en meer schade van je wapens. Op deze manier kan je je eigen speelstijl volledig ontwikkelen zoals jij wilt. Ben je liever een sniper die snel tussen verschillende uitkijkpunten kan bewegen? Of speel je liever als een tank met behulp van de verfroller? Splatoon biedt de ruimte om te kunnen experimenteren met wat de game te bieden heeft. Door de online integratie is het ook mogelijk om speciale kledingstukken te ontvangen van andere Splatoon spelers. Hierdoor blijf je altijd jagen op de outfits die het beste bij jouw speelstijl passen en de meeste bonussen geven.

Kijken hoe de verf opdroogt

Toch is Splatoon niet perfect. Het gebrek aan een goede singleplayer-modus is erg teleurstellend. De singleplayer van Splatoon bestaat uit allerlei losse missies waarbij je je op een lineaire manier van punt A naar punt B begeeft, terwijl je een invasie van de gemene oktolings probeert af te slaan. De missies introduceren bijna allemaal wel een nieuw element van het spel, maar helaas hebben ze geen invloed op de multiplayer, waar het hart van Splatoon ligt. De eindbazen maken veel goed, maar zijn ook erg voorspelbaar en dragen niet heel veel bij aan de uiteindelijke ervaring van Splatoon. De wereld van Splatoon smeekt om een singleplayer-modus die de wereld meer context en persoonlijkheid geeft. In plaats daarvan wordt de speler in de game gegooid zonder enige vorm van uitleg en helpen de missies niet om dit gat op te vullen. Ik had graag een langere verhaallijn gezien die wat meer uitgewerkt zou zijn dan de losse missies die niet echt losbreken van de gameplay van Splatoon. Daarnaast is het gebrek aan andere speelstanden, een variatie aan arena's en voice-chat in de lobby wel erg jammer. Gelukkig zal Nintendo de komende maanden Splatoon blijven ondersteunen met nieuwe content waardoor er genoeg te doen zal zijn voor spelers om volop te kunnen genieten van de game.

Conclusie

Splatoon is één van de weinige shooters die mij daadwerkelijk plezier heeft gebracht. Door de unieke twist op het, voor mij, uitgemolken genre weet Splatoon mij terug te laten komen voor meer verfplezier. Het gebrek aan een singleplayer-modus is wel een echt gemis en had deze game naar een hoger niveau kunnen tillen. Net zoals het gebrek aan meer arena's en andere spelmodi. Maar Splatoon is duidelijk een spel dat voor de online multiplayer is ontworpen. Ik heb vele uren aan spelplezier beleefd met Splatoon en ik kan niet wachten tot ik met mijn vrienden een team kan vormen voor dominantie in Splatoon. Met deze eerste poging voor een originele shooter op de Wii U komt Splatoon prachtig uit de verf en het is zeker een game die ik komende weken nog vaak online zal spelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten