Welke internetsnelheid heb je nodig voor Google Stadia?

Door: Wesley Akkerman | 23 juni 2019 14:08

stadia
How To

Later dit jaar lanceert Google zijn eerste gamestreamingdienst waarmee je high-end videogames kunt streamen naar Chromebooks, de Chrome-browser en Google Chromecast: Google Stadia. Mocht je nu overwegen een abonnement op de dienst te nemen, check dan eerst of je internetverbinding wel snel genoeg is. In dit artikel laten we zien hoe je dat precies doet.

De videostreamingdienst Google Stadia biedt spelers verschillende opties aan als het gaat om snelheden. Zo wordt van klanten verwacht dat hun internetsnelheid tenminste 10 megabit per seconde (Mbps) is. Het gros van de internetaansluitingen gaat hier met gemak overheen, dus daar hoef je verder weinig bij stil te staan. Echter, met de minimale eisen tover je de maximale resolutie van 720p tevoorschijn op het beeldscherm waar je op speelt (van een smartphone, laptop of televisie). Wanneer je het aantal verdubbelt, dan zal de resolutie stijgen naar 1080p. Ook dan krijg je toegang tot surround sound. In beide gevallen kun je gamen in 60 frames per seconde (fps). Wil je in 4k spelen, dan zal je internetverbinding tenminste 35 Mbps moeten behelzen.

stadia

Zo controleer je je eigen snelheid voor Google Stadia

Nu is het natuurlijk de vraag: hoe zit het precies met je eigen snelheid? Je internetserviceprovider claimt natuurlijk dat je toegang hebt tot de maximale snelheid van je abonnement, maar verschillende factoren kunnen roet in het eten gooien. De afstand tussen jou en je router, bijvoorbeeld. Of de drukte op het netwerk. Hoe drukker het is, hoe minder snel het internet aankomt en verstuurd wordt. Om zeker te zijn van het feit dat je netwerk – over het algemeen – snel genoeg is, kun je de speedtest doen die Google aanbiedt op de pagina van Google Stadia. Links zie je een grote, blauwe knop staan waarmee je dus de snelheid van je internetverbinding test.

Google geeft een aantal tips voor een correcte meting, maar naar onze mening kan dat een vertekend beeld geven. Zo raadt de zoekmachinegigant aan downloads in het netwerk te stoppen of tabbladen binnen je browser af te sluiten. Echter, in de praktijk komt het natuurlijk voor dat er allerlei dingen op de achtergrond aanstaan. Daarnaast hebben we gemerkt dat de resultaten nogal variabel zijn. In een tijdsbestek van dertig seconden kan het verschil in Mbps groot genoeg zijn waardoor Google kan claimen dat je het ene moment 1080p en het andere moment 4k aan kan. Omdat de meting van Google afkomt en je straks een dienst van Google afneemt, heeft het nog wel waarde. Onafhankelijke tests kunnen echter andere getallen laten zien.

0 Reactie(s) op: Welke internetsnelheid heb je nodig voor Google Stadia?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.