Chromium als alternatieve browser voor Chrome

© PXimport

Chromium als alternatieve browser voor Chrome

Geplaatst: 14 augustus 2022 - 07:43

Aangepast: 14 december 2022 - 09:44

Ronald Smit

Chrome is momenteel de meest populaire browser. Dat is niet noodzakelijkerwijs omdat ’t technisch de beste of snelste is, maar vooral ook een gevolg van marketing. Groot nadeel is echter dat de nieuwsgierigheid van Google standaard is ingebakken. Die is te omzeilen met Chromium, een browser die er sterk op lijkt. Wat moet je er over weten?

Chrome is érg nieuwsgierig. Wat an sich geen verrassing mag heten, want gemaakt door Gooogle. Laatstgenoemde leeft van gebruikersgegevens, statistieken en de verkoop daarvan. Door de browsermarkt agressief te veroveren, heeft het goud in handen. Het bedrijf kan via Chrome nauwkeuriger dan ooit precies nagaan wat gebruikers uitvoeren. Zeker als een groot deel ook nog eens inlogt en ingelogd blijft bij hun Google-account

Moet iedereen natuurlijk lekker zelf weten, maar krijg je daar toch een wat onrustig gevoel bij? Dan is het tijd om eens naar een alternatief te kijken. Dat wordt wat moeilijk als je wél gecharmeerd bent van de browser, maar minder van de nieuwsgierigheid. In dat geval is het goed om te weten dat de engine van Chrome – Chromium - open source is. Die engine – het kloppend hart van een browser – rendert de pagina’s en bevat vrijwel alle features die – in dit geval – Chrome tot Chrome maken. 

Deze wordt weliswaar ook (hoofdzakelijk) door Google gemaakt en onderhouden, maar omdat de engine open source is en in andere browsers gebruikt mag worden tref je de genoemde nieuwsgierigheid er niet in aan. Die gaat namelijk tegen de open source-regels in en het zou ook raar zijn als een alternatieve browser toch de Google ‘spyware’ mee moest leveren.

Chromium-browser installeren

Het is Chromium waar de privacybewuste gebruiker die om wat voor reden ook wel een Chrome-compatibele browser wil, zich op moet focussen. Nu bestaat het Chromium-project zelve hoofdzakelijk uit de engine, plus vaak instabiele ‘nightly builds’ waar de gemiddelde niet-nerd niet vrolijk van wordt. Gelukkig zijn er ook stabiele builds van een op Chromium gebaseerde browser te vinden op https://chromium.woolyss.com/. Voor zo ongeveer elk denkbaar besturingssysteem om precies te zijn. 

De grootste ‘tekortkoming’ van Chromium Browser ten opzichte van de ‘echte’ Chrome is, dat er géén automatische updater aan boord is. Je moet je browser dus zelf bij de tijd houden. Dat betekent in principe met regelmaat de genoemde website bezoeken. Het updateproces werkt precies eender als het voor de eerste keer installeren: klik onder (bijvoorbeeld) Windows op Chromium for 64-bit Windows op de meest recente Installer.

 

© PXimport

Download het installatiebestand en dubbelklik om het uit te voeren. Chromium heeft geen digitale handtekening aan boord, dus het kán zijn – afhankelijk van je systeeminstellingen – dat Windows een waarschuwing toont. In dat geval klik je in het waarschuwingsvenster op Meer informatie en dan de knop Toch installeren

Ben je erg achterdochtig, voer dan eventueel direct na de download en voor starten van het bestand mini_installer.sync.exe even een handmatige scan uit. Mocht je na een paar weken een nieuwere versie op de downloadsite aantreffen, dan pik je de installer op en doorloop je de procedure opnieuw. In dat geval blijven alle instellingen, extensies, bookmarks enzovoort bewaard.

Extensies in Chromium

Chromium oogt en werkt precies hetzelfde als Chrome. Ook alle extensies worden ondersteund. Heb je bijvoorbeeld een virusscanner geïnstalleerd met browser-extensies voor Chrome, dan zal Chromium ook als ‘doel’ herkend worden. Je ziet dan – ietwat onpraktisch –de melding Fout staan rechtsboven in het venster van Chromium, direct naast de knop met de drie verticaal georiënteerde puntjes. Speciaal voor deze foutstatus oranje gekleurd. 

Klik op de puntjesknop en je ziet dat de ‘fout’melding bestaat uit beschikbare maar nog niet geactiveerde extensies. In ons voorbeeld voor Bitdefender. Klik op de extensie(s) en activeer ze middels een klik op Extensie aanzetten.

Je kunt elke Chrome-extensie ook Chromium gebruiken. Klik maar eens op de knop met de drie puntjes rechtsboven in het venster van Chromium en dan onder Meer hulpprogramma’s op Extensies. Klik in het daarop geopende pagina op de knop met de drie streepjes linksbovenaan en dan onderaan het paneel dat je dan ziet op Chrome Web Store openen. Zoals je ziet zijn alle bekende extensies die je ook uit Chrome kent beschikbaar en installeerbaar. Waaronder adblockers en vele tools. 

 

© PXimport

Installeer je favoriete exemplaren dus ook in Chromium. Bedenk hierbij wel, dat extensies zelve ook privacy-gevoelige gegevens naar hun maker kunnen doorsluizen. Ga je bijvoorbeeld allerlei extensies van Google installeren, dan kom je op het punt terecht waarbij je je af kunt vragen of gebruik van Chromium heel zinvol is…

Lees ook: Zo kun je zien of een Chrome-extensie veilig is

Progressive Web Apps

Zoals beloofd kun je met Chromium ook PWA’s installeren. Handig, want daarmee geef je je Windows-pc of notebook de essentiële vaardigheden van een Chromebook. Zoek een PWA, bijvoorbeeld de Spotify web-player. Als je goed aan de rechterkant van de adresbalk kijkt, zie je daar een installatieknopje. Klik hierop en dan op de knop Installeren

Uiteindelijk verschijnt een snelkoppeling naar – in dit geval – Spotify op het bureaublad. Dubbelklik erop en de Spotify player start als ware het een Windows-app. 

Zo’n PWA weer verwijderen doe je door in het venster van de ongewenste PWA op en klik (min of meer) rechtsboven in het venster op de drie puntjes-knop, gevolgd door een klik op (in dit voorbeeld) Spotify verwijderen

 

© PXimport

Net als Chrome

De instellingsmogelijkheden van Chromium zijn ’t zelfde als die van Chrome. Handig, want daardoor kun je de tips in ons artikel over Chrome-instellingen ook gebruiken voor Chromium. Mocht het niet-automatisch updaten van Chromium voor jou een struikelblok(je) zijn, dan bestaan er tools en extensies om dat euvel te verhelpen. Neem de waarschuwing op de gelinkte site wel ter harte en wees er voorzichtig mee.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000