Cross-platform bestanden delen met Sharik

Door: dirk-schoofs | 18 juli 2022 12:57

How To

Stel je hebt thuis een Android-toestel, een iPhone, een Windows-desktop en een MacBook. Dan moet er toch een eenvoudige manier zijn om onderling bestanden te delen zonder dat je gesynchroniseerde mappen hoeft te gebruiken? Met Sharik kun je bestanden delen, zelfs zonder internetverbinding.

Sharik

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Android, iOS, Windows, macOS en Linux
Website
kwikr.nl/sharik
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Eenvoud
 • Grote QR-code zodat je op afstand kunt scannen
 • Minpunten
 • Zeer grote knoppen
 • Neemt veel schermruimte in beslag

Sharik is cross-platform software, een programma dat dus op alle gangbare systemen werkt en dat geen beroep doet op cloudopslag. Het enige wat je hoeft te doen, is alle toestellen met hetzelfde netwerk verbinden (wat in een thuissituatie eigenlijk vanzelfsprekend is). Sharik is een kleine bestandserver waardoor je bestanden overal toegankelijk zijn in hetzelfde netwerk.

Download Sharik hier.

Verzenden

Het maakt niet uit op welk besturingssysteem je deze opensource-software draait, de interface ziet er op ieder toestel hetzelfde uit. Wanneer de software start, krijg je twee opties: Send en Receive. Ga je voor verzenden dan heb je de keuze: wil je tekst versturen of wil je een bestand verzenden. Om een klein stukje tekst te versturen, typ je de boodschap en klik je op Send. Wil je een foto of een ander bestand uitwisselen, dan volg je de optie Files en selecteer je de bestanden die je wilt delen.

Sharik houdt ook een geschiedenis bij van de bestandsoverdracht.

Ontvangmogelijkheden

Er zijn meerdere manieren om de bestanden te ontvangen. Bovenaan verschijnt een link waarmee je vanaf elk ander apparaat toegang krijgt tot dit gedeelde bestand. De link bestaat uit het ip-adres en de poort van de verzendende machine. 

Typ die link in een browser en je beschikt over het bestand. Daarnaast kun je een QR-code genereren; wanneer je die code scant met je smartphone zal het toestel de downloadlink ook openen. Met deze twee opties hoeft de ontvanger Sharik niet te installeren.

De derde optie is van toepassing wanneer je dezelfde software wel hebt geïnstalleerd op de computer of het mobiele toestel van de ontvanger. In dat geval open je deze tool en je kiest Receive. Sharik zal aangeven dat er een bestand op je wacht dat je dan kunt binnenhalen. Je kunt vervolgens kiezen om het bestand op te slaan of om het te openen in de juiste toepassing.

Conclusie

Eenvoud troef! Sharik ondersteunt de meeste apparaten zonder dat je allerlei instellingen hoeft aan te passen voor bestandsdeling. Het programma werkt op een lokaal thuisnetwerk, zowel bedraad als draadloos, zodat er geen malware kan binnensluipen via het internet.

1 Reactie(s) op: Cross-platform bestanden delen met Sharik

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 juli 2022 16:39 ardsur
  dit lijkt inderdaad een eenvoudige manier om bestanden te delen cross platform. wat is mis in de beschrijving is ,hoe het zit met beveiliging?
  Is dit pakket Open-Source? Maakt het contact met de developer?
  Zijn de bestanden encrypted tijdens het transport?

  zonder bevestiging van de beveiliging is het voor mij niet geschikt, dan heb ik betere beveiligde apps die ook makkelijk cross-plataform werken e.g. wormhole.

  Aanvullend: op de Github pagina heb ik wat geruststellende informatie gevnden.
  deze App Sharik is open-source
  deze App heeft geen internet nodig, alleen een huis-netwerk,
  dat maakt deze App veel waardevoller.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.