Hoe maak ik een Spotify-playlist?

Door: Lorenzo Jepma | 04 september 2019 13:06

Foto van spotify op de smartphone
How To

Het is via Spotify mogelijk om je favoriete artiesten, genre en albums te combineren in een afspeellijst. Dit kan voor zowel Spotify Premium als voor de gratis Spotify versie. Wat is nou leuker dan jouw eigen superieure muziekzaak delen met je vrienden, familie, of collega’s? Daarnaast kan ook een gezamenlijke Spotify-playlist worden gemaakt waarin iedereen die jij uitkiest de afspeellijst kan bewerken. In dit artikel vertel ik je stap voor stap wat je allemaal kan met de afspeellijstoptie van Spotify op pc en je smartphone.

Lijst aanmaken

Maak allereerst een nieuwe afspeellijst aan. Op de pc doe je dit nadat je bent ingelogd op Spotify. Links onderin kun je een nieuwe afspeellijst maken. Op de mobiele app ga je naar je Bibliotheek. Vervolgens kies je onder het kopje Afspeellijsten kies bovenste optie.

Geef de lijst een naam en een beschrijving. Kies ook een afbeelding voor je afspeellijst. Je kunt er voor kiezen om een eigen afbeelding te uploaden. Wil je dit niet of heb je geen geschikte afbeelding, dan kiest Spotify een afbeelding. Dit is een collage van de cover van de eerste vier toegevoegde nummers uit de lijst.

Screenshot van het bewerken van een Spotify playlist

Muziek toevoegen

De lijst bestaat inmiddels. Helaas is die nu nog leeg. Hoog tijd om je favoriete nummers toe te voegen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Wanneer je een nieuwe playlist hebt gemaakt zal Spotify onderaan de playlist tips geven. Dit zijn vaak populaire nummers uit de hitlijsten van het moment. Deze nummers zijn eenvoudig in de lijst te zetten door op ‘toevoegen’ te drukken. Je kan ook elk ander nummer die je ziet uit een andere afspeellijst, je eigen Bibliotheek of uit zoekresultaten toevoegen.

Screenshot van nummers toevoegen aan een Spotify playlist

Op de pc doe je dit door met je rechtermuisknop op het nummer te klikken of door te slepen met je linkermuisknop. Op je smartphone houd je het gekozen nummer ingedrukt. Vervolgens klik je op Aan afspeellijst toevoegen en kies je de door jou gemaakte lijst. Spotify houd bij wat voor artiesten en genres je toevoegt aan de playlist. Onderaan de playlist kun je wederom aanbevolen nummers makkelijk toevoegen. Deze selectie verandert aan de hand van nummers die al in de lijst aanwezig zijn. Spotify doet dit door middel van algoritmes.

Screenshot van het toevoegen van een Spotify nummer

Delen

Spotify geeft een flink aantal opties om de afspeellijst met anderen te delen. Zo kun je er voor kiezen om je afspeellijst openbaar te maken voor iedere andere gebruiker of om de lijst met specifieke mensen te delen. Deze mensen kun je op allerlei manieren uitnodigen. Dit doe je op beide platformen door in het hoofdmenu van de lijst op de drie stippen te klikken. Vervolgens kun je een aantal dingen aan de lijst aanpassen, zoals de naam of beschrijving. Hier is ook de optie om de afspeellijst openbaar te maken of te delen.

Screenshot van het gezamenlijk en openbaar maken van een Spotify playlist

Deze mensen kun je op allerlei manieren uitnodigen. Zo kun je dit op de pc doen bijvoorbeeld via Facebook, Messenger en Twitter. Ook is er de mogelijkheid een link of url van de lijst te kopiëren. Het is ook mogelijk de playlist te embedden. De app op de telefoon geeft de mogelijkheid op wat meer mobiele opties. De lijst is via de mobiel ook te delen via bijvoorbeeld WhatsApp en sms.

Screenshot van het delen van een Spotify playlist

Daarnaast is er de mogelijkheid om een gezamenlijke afspeellijst te maken. De uitgenodigde mensen kunnen hier vervolgens zelf nummers aan toevoegen en de lijst bewerken. De lijst zal daarna ook aangeven wie welk nummer heeft toegevoegd. Zo weet je precies wie er verantwoordelijk is voor de ietwat smaaklozere liedjes.

Bonustips:

- Met Spotify Premium heb je de optie om de afspeellijst te downloaden en lokaal op te slaan.

- Je kunt jouw afspeellijsten ook wat overzichtelijker maken door mappen aan te maken. Dit doe je door met de rechtermuisknop te klikken op een leeg gebied onder het kopje Afspeellijsten en daarna klikt op Map aanmaken,

- In de instellingen van de lijst kun je de playlist sorteren op Titel, Onlangs toegevoegd, Artiest, Album, of Persoonlijk.

0 Reactie(s) op: Hoe maak ik een Spotify-playlist?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.