Vind die ruimtevreters op je Apple iPhone of iPad

© PXimport

Vind die ruimtevreters op je Apple iPhone of iPad

Geplaatst: 19 juni 2020 - 12:33

Aangepast: 25 november 2022 - 10:26

Ronald Smit

In de loopt der tijd verzamel je vaak ongemerkt een hoop apps op je Apple iPad of iPhone. Ruimtevretertjes die je mogelijk nooit meer gebruikt. Hoe spoor (en ruim) je ze snel op?

Ineens is het weer zover. De opslagruimte van je iPhone of iPad is stampvol, er kan geen bitje meer bij. Hoe dat komt? Nou ja, misschien had je die laatste drie mega-games toch niet allemaal moeten installeren. Maar voor de rest? Poeh, er staat nogal wat geïnstalleerd aan apps. Maar welke zijn nou de echt grote ruimtevreters? Een vraag die met name van belang is voor Apple mobieltjes met wat minder opslagruimte. Denk aan alles onder de 64 GB, grof gezegd.

Dat lijkt veel, maar als veel fotografeert en filmt met je iPhone en er ook nog offline navigatiesoftware op hebt staan, is het sneller dan je denkt gevuld. En een iPad met maar 64 GB is ook rap vol. Bijvoorbeeld omdat je er heel veel bewerkte afbeeldingen op hebt staan. Of pdf’jes. Of inderdaad de Grote Games en Apps. Die er op het grote scherm van de iPad natuurlijk wel heel lekker uitzien.

De ‘grotelingen’ op een rijtje

Om snel te achterhalen welke apps de meeste opslagruimte innemen start je de app Instellingen. Klik daarin op Algemeen en dan eerst eens op Info. Achter Beschikbaar vind je de vrije hoeveelheid opslagruimte. Als dat minder is dan iets van 10 GB op een 64GB apparaat is het echt tijd om op te gaan ruimen. Op een iPad met 256 GB opslagruimte is het prettig om wat meer ruimte vrij te houden, bijvoorbeeld een minimum van 50GB. Gewoon om wat achter de hand te hebben. Keer terug naar Algemeen via < Algemeen linksboven het paneel met info over je apparaat. Tik nu op iPad-opslag en wacht even. Na een tijdje zie je een lijst met al je geïnstalleerde apps verschijnen. Keurig gesorteerd op aflopende grootte. Zo zie je in één oogopslag wat de grote jongens zijn.

Verwijderen, maar wel met beleid

Een app is te verwijderen door erop te tikken gevolgd door een tik op Verwijder app. Let hierbij echter heel goed op! De appgrootte die getoond wordt is namelijk inclusief de bijbehorende documenten. Zo kan een app dus flink bovenaan de lijst staan – zoals in ons voorbeeld PDFExpert – terwijl de app zélf helemaal zo groot niet is. Zou je de app nu weghalen, dan worden ook al je mogelijk onmisbare documenten eveneens gewist. En dát wil je vast niet. Bezint eer ge begint met verwijderen dus.

Maar als je zeker weet dat geen of geen belangrijke documenten (meer) in een app hebt bewaard én je gebruikt de betreffende app niet tot nauwelijks meer, dan kun je door het verwijderen van een joekel natuurlijk wel veel vrije ruimte creëren. Games en dergelijk kun je natuurlijk zonder gevaar verwijderen, daarin zitten hooguit wat scores en settings verstopt aan persoonlijke ‘documenten’.

Kortom: loop deze op aflopende grootte gesorteerde lijst eens kritisch door en verwijder (na een keertje extra checken op mogelijk onmisbare documenten, foto’s enzovoort) de grootsten. Check wat foto’s betreft trouwens ook meteen even wat er bij Album ‘Recent verwijderd’ te legen valt, zeker als je onlangs een verzameling oude video’s hebt verwijderd kan ook dat aantikken.

Hier zie je een potentieel gevaar: als je deze app zou verwijderen, zou ook een grote berg documenten verwijderd worden. Goed opletten dus!

© PXimport

Automatisch app-beheer

Een andere optie is om de optie Ruim apps op in te schakelen. Dat kan een uitkomst zijn bij apparaten met echt weinig opslagruimte. iOS of iPadOS verwijdert apps dan volautomatisch als ze een tijdje niet gebruikt zijn. Maar dan met behoud van documenten, settings enzovoort. Start je zo’n verwijderde app, dan wordt deze eerst gedownload. Nadeel is dat je niet echt controle hebt over wat wanneer verwijderd wordt. En dat is vervelend als je onderweg bent en afhankelijk van een mobiele internetverbinding.

Gebruik jij je iPad vooral thuis met een rappe internetverbinding achter de hand, dan hou je al snel flink wat ademruimte over qua opslag. En da’s altijd leuk natuurlijk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten