Zo check je de oorzaak van fouten in je thuisnetwerk

© PXimport

Zo check je de oorzaak van fouten in je thuisnetwerk

Geplaatst: 25 augustus 2016 - 03:16

Aangepast: 14 december 2022 - 14:46

Ignace de Groot

Wanneer er iets fout loopt op één van je systemen is het vaak een hele zoektocht naar de precieze oorzaak van het euvel. Veel gebruikers beseffen echter onvoldoende dat Windows heel wat logs bijhoudt en niet zelden vind je daar een indicatie van wat er precies is misgelopen. We tonen je eerst hoe je die logboeken raadpleegt en doen je vervolgens een (gratis) tool aan de hand waarmee je automatisch gebeurtenissen uit die logboeken naar jezelf kunt laten mailen en rapporten kunt genereren.

Windows-logboeken

Om de Windows-logboeken te bekijken, druk je Windows-toets+R in, typ je het commando eventvwr.msc en druk je op Enter. Deze module toont je in het middelste paneel standaard een lijst met de meest recente gebeurtenissen. Die worden ingedeeld volgens het type gebeurtenis, zoals Informatie, Waarschuwing, Fout en Kritiek. Uiteraard verdienen de categorieën Fout en Kritiek je bijzondere aandacht tijdens het troubleshooten: door het bijhorende plusje aan te klikken ontvouwen de items zich en je hoeft zo’n item maar aan te klikken om die in meer detail te kunnen bekijken. Lees ook: 4 onmisbare tools voor je thuisnetwerk.

Je kunt echter ook foutmeldingen opvragen die al eerder zijn opgetreden. Daartoe open je het onderdeel Windows-logboeken in het linkerpaneel en klik je één van de rubrieken Toepassing, Beveiliging, Setup of Systeem aan. De kans is reëel dat je in deze laatste rubriek nuttige feedback krijgt. De gebeurtenissen staan standaard chronologisch opgesomd, maar door de kolomtitel Niveau aan te klikken worden die meteen per type (zoals Fout en Informatie) geordend.

In het onderste paneel krijg je meer feedback over de aangeklikte melding. Deze feedback is weliswaar zeer beperkt, maar je kunt altijd handmatig meer informatie via een zoekmachine als Google proberen te vinden. In veel gevallen volstaat het de informatie die je vindt bij Bron (bijvoorbeeld DriverFrameworks-UserMod) én bij Id (bijvoorbeeld 10111) als zoektermen in te geven. Of je probeert het bij een meer gespecialiseerde online database als www.eventid.net.

Media has no description

© PXimport

EventLog Inspector

Duiken dezelfde fouten sporadisch op een of meer toestellen op, dan zet je een (gratis) tool als EventLog Inspector in. Die kun je namelijk zo instellen dat die een pop-upbericht of een e-mail verstuurt zodra bepaalde meldingen in de Windows-logboeken opduiken. Je downloadt deze tool hier en vier Next-knoppen verder is de installatie een feit. Op het tabblad General zet je het opstarttype van de service desgewenst op Automatic via de knop Change Type en druk je vervolgens op Start Service.

Ga vervolgens naar het tabblad Settings en open de rubriek E-mail. Hier vul je de (SMTP-)gegevens van de e-mailserver (van je provider) in. Bevestig met Apply. Open daarna de deelrubriek Forwarding en stip de optie Forward events permitted by list (1) AND NOT denied by list (2) aan. Kies bij Filter list de optie List of PERMIT rules en voeg via het groene plus-knopje de gewenste criteria van de nieuwe regel toe (zoals Event type Error, Source is equal […] en Event ID is equal […]). Hier vul je tevens het gewenste afzender- en ontvangeradres in. Bevestig met Apply en bepaal via de deelrubriek Consolidation de gewenste e-mailfrequentie.

Het is tevens mogelijk op gezette tijden rapporten te laten genereren en je die eventueel ook via mail te laten opsturen. Deze optie vind je in de rubriek Reports.

Media has no description

© PXimport

Extra logboektools

Ook het gratis EventSentry Light laat je toe bepaalde gebeurtenissen uit de Windows-logboeken via e-mail te versturen. De mogelijkheden zijn weliswaar uitgebreider dan bij EventLog Inspector (zie gelijknamige paragraaf), maar de interface is ook veel complexer.

Vermeldenswaard is verder nog SnakeTail: die monitort ook de Windows-logboeken, maar je kunt hier tevens logbestanden (met extensies als .log, .xlog en .txt) van andere applicaties of apparaten toevoegen. Via filters zoom je snel in op de gewenste items. Deze resultaten kunnen echter niet worden doorgemaild.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten