Zo sla je de output van de Opdrachtprompt op

© PXimport

Zo sla je de output van de Opdrachtprompt op

Geplaatst: 9 juni 2016 - 03:11

Aangepast: 14 december 2022 - 12:00

Redactie ID.nl

Soms heb je de tekst nodig die de Opdrachtprompt teruggeeft nadat je een commando hebt ingevoerd. Hier leggen we uit hoe je deze output in een bestand kunt opslaan.

Als je de Opdrachtprompt in Windows gebruikt, doe je dit vaak om bepaalde informatie te verkrijgen. Als er een heleboel informatie verschijnt, zie je al snel niet meer alles in beeld omdat het scherm verspringt terwijl de tekst wordt getoond. Je kunt natuurlijk omhoog scrollen, maar het is veel handiger om de tekst in een bestand te bewaren, zodat je het resultaat later nog eens kunt bekijken en eventueel kunt doorsturen of uitprinten.Lees ook: 15 handige commando's in Windows Opdrachtprompt.

Met een doorstuurcommando kun je de output van het commando naar een bestand laten schrijven in plaats van naar het beeldscherm. Als je het Opdrachtprompt-commando waarvan je de output wilt opslaan intypt, hoef je het alleen maar te laten volgen door > bestandsnaam.txt waarbij bestandsnaam de gekozen naam van het tekstbestand is. Bijvoorbeeld:

ipconfig /all > netwerkinstellingen.txt

 

© PXimport

De tekst die normaal gesproken op je scherm verschijnt als je het commando ipconfig /all intypt, wordt met dit commando naar het bestand netwerkinstellingen.txt geschreven. Let op: als het bestand al bestaat, zal het worden overschreven. Als je >> gebruikt in plaats van > wordt de tekst echter aan het bestaande bestand toegevoegd in plaats van dat het overschreven wordt.

Wil je een specifiek pad kiezen waar het bestand terechtkomt, of komt er een spatie in de naam voor, dan moet je het pad/de bestandsnaam tussen dubbele aanhalingstekens zetten:

ipconfig /all > "D:\Mijn Instellingen\netwerkinstellingen.txt"

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten