Zo werken de widgets op het iOS 14-thuisscherm

© PXimport

Zo werken de widgets op het iOS 14-thuisscherm

Geplaatst: 1 augustus 2020 - 05:58

Aangepast: 25 november 2022 - 10:29

Wesley Akkerman

Na dertien iteraties van het iOS-besturingssysteem, verandert Apple de manier waarop we onze iPhone gebruiken voorgoed door widgets te introduceren voor het thuisscherm. Widgets werden met de release van iOS 10 geïntroduceerd, maar konden alleen in het snelle menu gebruikt worden. Je moest dus nog eerst naar rechts vegen om toegang te krijgen tot die dingen.

Desondanks waren die widgets een krachtige tool voor iPhone- en iPad-gebruikers, iets waar Android-gebruikers al jaren over konden meepraten. Eén ding verandert echter niet met iOS 14. Mocht je de widgets nog steeds alleen in Today View willen gebruiken, dan kan dat. Maar je kunt ze nu dus ook naar je thuisscherm verhuizen.

Dat doe je straks door een lege plek op het scherm te vinden en daar even op te tappen. Je komt nu in het scherm terecht waarmee je je scherm bewerkt. Links bovenin tref je een plusicoontje aan. Wanneer je daarop tapt, dan kom je uit in het scherm voor het uitkiezen van je widget. Kies je widget, kies de grootte en druk vervolgens op de knop voor het toevoegen. Vervolgens wordt de widget toegevoegd aan het iOS 14-thuisscherm.

iOS 14 introduceert widgets voor je thuisscherm

Als je je widget gekozen hebt, kun je hem in principe overal plaatsen waar je wil. Dat is echter niet helemaal correct, omdat je nou eenmaal rekening moet houden met de vaste indeling van je scherm. Je kunt widgets links en rechts of over heel de breedte van het display plaatsen. Overige iconen kun je er nog steeds bij houden, waardoor je haast een soort Windows 10 Mobile-indeling overhoudt (laat Apple dat maar niet horen).

iOS 14

© PXimport

Handig om nu alvast te weten ook: widgets wisselen automatisch mee wanneer je de donkere systeemmodus activeert.

Geen interactie

Een nadeel aan dit systeem is dat je helaas niet zomaar de widgets kunt gebruiken die je gewend bent. Ontwikkelaars moeten namelijk gebruikmaken van een nieuw systeem, de zogenaamde WidgetKit. Dat is een nieuw framework, waardoor zelfs bekende widgets er anders kunnen uitzien.

Op moment van schrijven is het namelijk zo dat die widgets alleen informatie moeten kunnen overbrengen door er simpelweg naar te kijken. Er is geen vorm van interactie. Je kunt ze dus het beste vergelijken met complicaties op de Apple Watch.

Zo kun je straks wel een Apple Music-widget plaatsen, maar dan kun je helaas niet je muziek bedienen. Je kunt zien welk nummer draait, maar dat is het dan ook wel.

De enige uitzondering tot dusver is de Shortcuts-app, maar dat komt misschien doordat dit systeem diep in iOS geworteld zit en allerlei processen automatiseert. Wanneer je tapt op een snelkoppeling, dan begint die gewoon te werken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten