Zo zet je je data over naar een nieuwe Windows 10-pc of laptop

© PXimport

Zo zet je je data over naar een nieuwe Windows 10-pc of laptop

Geplaatst: 24 januari 2022 - 13:20

Aangepast: 14 december 2022 - 10:08

Toon van Daele

Heb je een nieuwe computer gekocht, dan wil je waarschijnlijk de gegevens van je oude pc overzetten naar de nieuwe. Hoe doe je dat makkelijk? Wij leggen het uit.

Het makkelijkste onderdeel van de hele verhuizing betreft wellicht je eigen databestanden. Hoewel je die ook kunt meepakken met meer gespecialiseerde migratietools (zie verder) kom je ook al een heel eind met de Verkenner. Je hoeft eigenlijk weinig meer te doen dan de gewenste bestanden naar je nieuwe pc te kopiëren, bijvoorbeeld met een usb-stick of een externe harde schijf als tussenstation. Gaat het om een beperkte datahoeveelheid dan kun je eventueel een cloudopslagdienst inzetten. Als het sneller moet kun je de oude harde schijf (tijdelijk?) als tweede schijf aan je nieuwe pc koppelen. Tenslotte kun je de data ook via je netwerk overzetten. Je creëert hiertoe bijvoorbeeld een gedeelde map op je nieuwe systeem en die wordt dan de bestemmingsmap voor je kopieeroperaties.

Het wordt echter al wat lastiger als je ook je eigen Windows-account en wellicht ook dat van medegebruikers, je applicaties met de vertrouwde instellingen, je vertrouwde Windows-omgeving en allerlei andere data, zoals drivers of e-mailarchieven, mee in de verhuiswagen wilt. Verder in dit artikel reiken we je hiervoor de nodige tips en tools aan.

01 Microsoft-account

Windows 10 zelf biedt zelf een handige oplossing om snel je eigen account met bijhorende Windows- en browserinstellingen, zoals wachtwoorden en kleurenthema’s, op je nieuwe pc te zien opduiken. Voorwaarde is wel dat je op je oude apparaat met een Microsoft-account bent aangemeld en dus niet zomaar met een klassiek, lokaal Windows-account. Verder dien je je dan ook op de nieuwe pc met datzelfde Microsoft-account aan te melden. Wat er dan precies tussen beide toestellen wordt gesynchroniseerd bepaal je grotendeels zelf. Ga naar Instellingen en kies Accounts / Uw instellingen synchroniseren. Hier zet je dan alle schuifknoppen – en zeker de bovenste bij Instellingen synchroniseren – op Aan als het inderdaad je intentie is zoveel mogelijk te synchroniseren.

Zit je toch met een lokaal account opgescheept, dan kun je dat alsnog eerst omzetten naar een Microsoft-account: ga naar Instellingen / Accounts / Uw info, klik op In plaats daarvan aanmelden met een Microsoft-account en volg de verdere instructies.

 

© PXimport

02 Profielverhuizing: bron

Er zijn echter nog andere mogelijkheden om Windows-profielen over te zetten naar een andere pc. Vroeger leverde Microsoft nog de migratietool Windows Easy Transfer mee, maar die zit jammer genoeg niet meer in Windows 10. Aanvankelijk voorzag Microsoft nog in het alternatief PCmover Express (dankzij een deal met producent Laplink), maar intussen is ook die optie niet langer gratis.

Een mogelijk alternatief is het gratis Transwiz (geschikt voor Windows XP en hoger). De werking spreekt eigenlijk voor zich. Start de portable tool op je pc op en selecteer I want to transfer data to another computer. Vervolgens kies je het gewenste Windows-profiel. Je kunt slechts één profiel (tegelijk) selecteren en dat mag niet het account zijn waarmee je op dat moment bent aangemeld. Druk op Volgende, vul de doelmap in, zoals een verwijderbaar medium, en voer eventueel een wachtwoord in. Na afloop van de kopieeractie klik je op Voltooien.

 

© PXimport

03 Profielverhuizing: doel

Het medium met het profielbestand plug je nu in de doel-pc en ook daar start je Transwiz op. Deze keer selecteer je hier I have data that I want to transfer to this computer en verwijs je naar het zip-bestand. Als je wilt kun je het gekopieerde profiel een andere naam geven en geef je aan of het om een standaard- of een administrator-account gaat. Plaats alleen een vinkje bij Set as default logon als je wilt aangeven dat Windows standaard met dit profiel hoort op te starten. Bevestig je keuze: even later is de profielmigratie achter de rug.

Vind je het vervelend dat je slechts één profiel tegelijk kunt migreren en/of wil je meer vrijheid in wat er precies in de verhuiswagen moet – zoals Windows-instellingen en geïnstalleerde applicaties – dan is er weliswaar nog Transwiz Professional Edition, maar dat is met € 99,95 behoorlijk aan de prijs. Een goedkopere oplossing is dan Laplink PCmover Home van € 31,95.

 

© PXimport

04 Applicatieverhuizing

Er zijn ook tools waarmee je geïnstalleerde applicaties kunt migreren, zoals het gratis EaseUS Todo PCTrans Free (geschikt voor Windows XP en hoger). In tegenstelling tot de betaalde Pro-variant (ongeveer 60 dollar per jaar) die je een onbeperkt aantal (ondersteunde) applicaties laat overzetten, ben je in de gratis versie beperkt tot slechts twee applicaties. Wel kun je er onbeperkt gegevensbestanden mee kopiëren, maar in tegenstelling tot Windows Easy Transfer en PCmover Express kun je er geen Windows-accounts of -instellingen mee overzetten. Voor databestanden blijft het wel een gebruiksvriendelijke oplossing. We bekijken kort hoe je met PCTrans (Free) aan de slag gaat.

Na een eenvoudige installatie start je de tool op. Er verschijnt een keuzemenu met drie opties. De eerste optie PC naar PC gaat ervan uit dat de migratie via je netwerkverbinding kan verlopen, terwijl de tweede optie (Image Overzetten) met een image-bestand als tussenstation werkt. De derde optie (App Migratie) is eigenlijk alleen bedoeld om geïnstalleerde applicaties van de ene schijf naar een andere schijf op dezelfde pc over te zetten.

Wij gaan voor een heuse migratie maar omdat we niet zeker zijn dat zowel je bron- als je doel-pc simultaan met je netwerk zijn verbonden, opteren we voor Image Overzetten.

 

© PXimport

05 Image-migratie

Klik dus maar op Image Overzetten en op Start / Aanmaken. Je kunt nu een naam en locatie voor het imagebestand invullen, waarna je op Bevestigen klikt. PCTrans analyseert je systeem en geeft aan hoeveel applicaties en databestanden werden gedetecteerd. Accounts blijken voorbehouden aan de Pro-versie.

Klik bij Applicaties op Bewerken. Je krijgt nu een lijst met gedetecteerde applicaties, opgedeeld in tabbladen als Ondersteund, Waarschijnlijk ondersteund en Niet ondersteund. Het mag duidelijk zijn: een applicatie uit de eerste categorie migreren geeft meer kans op succes dan een uit de andere categorieën. Ter illustratie: op ons testtoestel behoorden 102 applicaties tot de eerste categorie, 0 tot de tweede en 3 tot de derde. In de gratis versie kun je zoals gezegd maar 2 applicaties geselecteerd laten. Bevestig je keuze met Afronden. Vervolgens klik je ook bij Bestanden op de knop Bewerken, zodat je uitsluitend de gewenste databestanden mee laat migreren. Bevestig ook hier met Afronden en klik ten slotte op Aanmaken om het imagebestand te creëren.

Start nu PCTrans nu ook op de doel-pc op, waar je dan Image Overzetten / Start / Herstellen selecteert. Verwijs naar het beoogde pct-bestand en klik nogmaals op Herstellen. Klik op Overzetten voor de eigenlijke migratiestart. Als alles goed is staan applicaties en data even later netjes op de doel-pc. Eventueel kun je het hele proces herhalen voor de volgende twee applicaties en zo per tweetal je lijstje afwerken.

Meer over EaseUS

 

© PXimport

06 Applicatie-instellingen

Lukt het je niet om bepaalde applicaties te migreren, dan moet je die weliswaar opnieuw installeren maar de kans bestaat dat je de configuratie (dus de programma-instellingen) met een paar muisklikken kunt overzetten met behulp van het gratis tooltje CloneApp. Deze tool ondersteunt circa 250 applicaties, volgens het overzicht - en via de site kun je desgewenst nog plug-ins downloaden die ondersteuning bieden voor bijkomende toepassingen.

Klik de uitgepakte tool met de rechtermuisknop aan en kies Als administrator uitvoeren. Het programma start op met een lijst van de ondersteunde software. 

In principe kun je direct met CloneApp aan de slag, maar het is verstandig om eerst wat instellingen naar je hand te zetten. Wanneer je in het linkerdeelvenster klikt op Custom, dan kun je optioneel aangeven welke bestanden je extra wilt meenemen in je reservekopie. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je de sjablonen uit een bepaald programma wilt bewaren. Klik je op Options, dan zie je bovenin het pad waar je reservekopie zal worden opgeslagen.

Voor nu volstaat het Select Installed aan te klikken en de tool selecteert automatisch alle toepassingen die op je systeem staan geïnstalleerd. Houd er rekening mee dat hierbij ook onderdelen worden geselecteerd als Windows Download, Windows Documents, enzovoort, die flink wat schijfruimte kunnen vergen. Je kunt gelukkig ook individuele items (de)selecteren.

 

© PXimport

07 Clone-app back-ups

Klik je rechtsboven op Edit Plug-in dan zie je welke onderdelen van een geselecteerd item meeverhuizen. Desnoods kun je die data hier zelf nog aanpassen, waarna je dan bevestigt met Save – of met Save as new Plug-in als je een eigen naam voor het aangepaste item wilt.

Heb je alle gewenste programma’s geselecteerd, klik dan in het linkerpaneel op Backup. Er verschijnt een pop-upvenster waarin je de locatie de back-up/migratie-data afleest. Desnoods kun je die nog aanpassen via Settings, bij Clone Path. Zodra je bevestigt met Ja creëert CloneApp de map met voor elke geselecteerde applicatie standaard een afzonderlijke map.

Kopieer vervolgens de hele CloneApp-map naar je doel-pc, inclusief de submap met de back-updata en start van hieruit CloneApp als administrator op. Klik op Restore, waarna de tool je back-up herkent en vraagt of je die wilt herstellen. Klik op Ja, waarna alle app-instellingen naar de overeenkomstige plekken worden gekopieerd. Het kan ook minder drastisch: je kunt ook rechtsklikken op één bepaalde app waarna je in het contextmenu Restore selecteert. Alleen de configuratie van die ene toepassing wordt dan gekopieerd.

 

© PXimport

08 Stuurprogramma’s

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je aan je oude pc een of meer hardwarecomponenten of externe apparaten hebt gekoppeld die je naar je nieuwe toestel wilt overhevelen. Met wat geluk detecteert Windows die hardware en installeert die automatisch de nodige drivers.

Lukt dat niet, dan doe je er goed aan eerst een back-up van die stuurprogramma’s te nemen en die op je nieuwe pc te gebruiken. Dat kan met behulp van het gratis Double Driver. Dit programma is weliswaar al wat ouder maar blijkt ook onder Windows 10 nog goed te functioneren. Download de tool, rechtsklik op het uitgepakte dd.exe-bestand en kies Als administrator uitvoeren. Klik op Back-up en druk op de knop Scan Current System: alle gedetecteerde drivers worden dan opgesomd. Standaard worden de Microsoft-eigen drivers niet meegeselecteerd. Plaats een vinkje bij de drivers die je in de back-up wilt, klik op Backup Now en voorzie een geschikte opslaglocatie. Bij Output stel je de gewenste opslagstructuur in: Structured folder (een map met een aparte submap per drivertype), Compressed (zipped) folder of Single file self extract (executable). Bevestig met OK.

De drivers op je nieuwe systeem zetten doe je dan via Restore / Locate Backup, waarna je naar de back-upmap verwijst en de gewenste driverselectie maakt.

 

© PXimport

09 Browsers

We kunnen ons best voorstellen dat je ook allerlei browserinstellingen, plug-ins, bladwijzers, je surfgeschiedenis en wellicht ook de wachtwoorden mee naar je nieuwe systeem wilt migreren. Dat is wellicht makkelijker dan je denkt, gezien de meeste browsers zo’n synchronisatie automatisch kunnen uitvoeren. In Chrome bijvoorbeeld hoef je weinig meer te doen dan je met hetzelfde Google-account bij de browser aan te melden. Dat doe je via Instellingen / Synchronisatie inschakelen, waarna je je met je Google-account aanmeldt. Bij Instellingen / Synchronisatie stel je dan precies in wat je wilt synchroniseren met de andere computer(s). In Firefox activeer je zo’n synchronisatie via de optie Aanmelden bij Sync. Voor Edge dan weer zorg je dat je met je Microsoft-account bent aangemeld, waarna je Instellingen opent in Edge en de schuifknop bij Uw favorieten, leeslijst, populaire instellingen en andere instellingen […] op Aan zet.

 

© PXimport

10 Export/import van e-mail

Gebruik je een lokale e-mailclient en lukt het niet om de bewaarde e-mailberichten te migreren via de Verkenner of met een tool als PCTrans (zie ook ‘05 Image-migratie’), dan kom je er wellicht wel met de ingebouwde export- en importfuncties van je e-mailprogramma. We gaan er bij wijze van voorbeeld even van uit dat je op beide pc’s MS Outlook hebt geïnstalleerd en dat je alle berichten wilt overzetten.

Start dan Outlook op de bron-pc op en kies Bestand / Openen / Importeren/Exporteren / Naar een bestand exporteren. Kies Outlook-gegevensbestand (.pst) als type, selecteer de gewenste mailmap desgewenst Inclusief submappen, druk op Volgende, kies een geschikte opslaglocatie en rond af met Voltooien. Ook op je doel-pc start je vervolgens Outlook en kies je bij Importeren/Exporteren de opties Gegevens uit een ander programma of bestand importeren / Outlook-gegevensbestand (.pst), waarna je naar het gekopieerde bestand verwijst en aangeeft wat je precies wilt importeren

 

© PXimport

11 E-mailarchief

Lukt het om een of andere reden niet met de reguliere export- en importfuncties, dan kun je het gratis MailStore Home overwegen. Deze tool is weliswaar vooral bedoeld voor e-mailarchivering maar leent zich ook mooi voor migratie. Voor dit doeleinde plaats je bij voorkeur de portable versie van MailStore Home op een extern medium.

Start vervolgens de tool op en kies E-Mails archiveren. Duid de gewenste e-mailclient aan, zoals Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird, geef aan welke mappen je in het archief wilt, configureer verder naar wens, bevestig met Beëindigen, selecteer het gecreëerde profiel en start het proces met Opdrachten / Uitvoeren. Standaard beland het archief in de map \MailStore Home\Data.

Ook op de doel-pc start je het programma op. Hier kies je dan E-mail exporteren en verwijs je naar het beoogde e-mailprogramma. Duid de bronmappen evenals het profiel of de identiteit binnen je e-mailprogramma aan. Dubbelklik op het gecreëerde profiel om de import te starten. Even later vind je je vertrouwde berichten terug in de mailmap MailStore Export, van waaruit je de berichten desgewenst nog naar een andere mailmap kunt kopiëren of verplaatsen.

 

© PXimport

Klonen

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten