11 tips om je muziek altijd en overal in topkwaliteit te beluisteren

Door: Maikel Dijkhuizen | 27 december 2014 10:03

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Wellicht heb je een omvangrijke cd-collectie die je zonder kwaliteitsverlies wilt digitaliseren of wil je opslagruimte besparen door muziek in hoge kwaliteit naar je computer en overige apparatuur te streamen. We zetten de mogelijkheden op een rij om van muziek - in topkwaliteit - te genieten.

Lokale muziek

Tip 01: Windows Media Player

Windows Media Player is een gebruiksvriendelijk programma om muziekbestanden te beheren en af te spelen. Heb je al eens muziek gedownload via downloadnetwerken of via een officieel verkoopkanaal? Met Windows Media Player breng je gemakkelijk alle muziek op je pc in kaart. Het is handig dat het programma standaard al in de meeste Windows-versies aanwezig is, hierdoor hoef je het vaak niet meer te downloaden.

Start het programma op via het startmenu en klik achtereenvolgens op Organiseren / Bibliotheken beheren / Muziek. Via Toevoegen selecteer je de opslaglocatie van je muziekbestanden. Bevestig met Map opnemen. Wanneer de muziek verspreid staat opgeslagen, voeg je meerdere mappen toe. Dubbelklik links op Muziek en gebruik de rubrieken Artiest, Album en Genre om de bestanden te sorteren.

Tip 01 Windows Media Player helpt je om muziekbestanden te ordenen.

Tip 02: Rippen

Als je goede cd's hebt liggen, is het slim om hiervan een kopie op je computer te bewaren. Wanneer de cd onverhoopt beschadigd raakt, kun je in ieder geval nog naar de muziek luisteren. Bovendien heb je met een digitale versie veel meer afspeelmogelijkheden. Voor het rippen van muziekbestanden doe je wederom een beroep op Windows Media Player. Het is zinvol om de ripinstellingen nauwkeurig door te nemen, omdat je daarmee de audiokwaliteit van de muziekbestanden bepaalt. Ga naar Organiseren / Opties en open het tabblad Muziek rippen. Als je de muziekbestanden op veel verschillende apparaten wilt afspelen, ligt MP3 natuurlijk voor de hand. Besef wel dat vanwege de relatief hoge compressie er veel data verloren gaat.

Dit resulteert in een magere geluidskwaliteit, zelfs wanneer je de schuifregelaar onder Audiokwaliteit maximaal instelt. Vooral op goede hifi-installaties is het kwaliteitsverlies goed hoorbaar. Het is beter om een exacte kopie van de cd te maken. Kies om die reden bij voorkeur voor WAV (zonder kwaliteitsverlies). Bewaar de instellingen met OK. Doe het schijfje in de cd/dvd-lade en zet voor alle liedjes een vinkje. Klik ten slotte bovenaan op Cd rippen.

Tip 02 Met Windows Media Player rip je cd's het beste naar wav.

Tip 03: Exact Audio Copy

Een nadeel van wav-bestanden is dat ze veel ruimte innemen op de harde schijf, namelijk zo'n 600 MB per muziekalbum, omdat ze ongecomprimeerd worden opgeslagen. Een zeer populair formaat om muziekbestanden op te slaan is flac. Weliswaar maakt dit bestandstype de oorspronkelijke muziekdata via compressie ongeveer veertig procent kleiner, maar er is geen sprake van kwaliteitsverlies. Met Windows Media Player lukt het niet om cd's te rippen naar flac. Je gebruikt voor deze klus het gratis softwarepakket Exact Audio Copy. Ga naar www.exactaudiocopy.de en klik aan de linkerkant op Download. Sla het exe-bestand op door een downloadlink aan te klikken. Dubbelklik op het exe-bestand en neem via Next alle stappen van de wizard door. Je hoeft hierbij geen instellingen te wijzigen. Bevestig uiteindelijk met Install / Finish.

Tip 03 Exact Audio Copy installeert verschillende componenten op je pc.

Tip 04: Ripinstellingen

Zodra je Exact Audio Copy voor de eerste keer opstart, kies je in een configuratiewizard de gewenste instellingen. Kies voor Volgende en selecteer de cd/dvd-drive van je pc. Als je er maar één hebt, is het juiste station al aangevinkt. In het volgende scherm kun je kiezen om cd's snel of secuur te rippen. Met laatstgenoemde optie is er minder kans op fouten. Selecteer in dat geval I prefer to have accurate results. De software vraagt je vervolgens om een audio-cd in te voeren. Via verschillende testen beoordeelt het programma de leesopties van de cd/dvd-drive. In het pop-upvenster kies je voor Configure. Klik op Volgende en wacht totdat Exact Audio Copy de test heeft afgerond. De uitslag verschijnt in beeld, waarna je driemaal klikt op Volgende. Selecteer als muziekformaat FLAC (around 6 MB/minute). Kies vervolgens tweemaal voor Volgende.

Tip 04 Aan de hand van een audio-cd maakt de software een inschatting van de leesopties.

0 Reactie(s) op: 11 tips om je muziek altijd en overal in topkwaliteit te beluisteren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.