15 tips voor een spraakgestuurd huis

© PXimport

15 tips voor een spraakgestuurd huis

Geplaatst: 15 februari 2017 - 08:39

Aangepast: 24 november 2022 - 12:24

Harry Hol

Het gaat snel met het Internet of Things. Steeds meer mensen hebben al een slimme thermostaat en ook intelligente verlichting of een met internet verbonden alarmsysteem begint redelijk normaal te worden. De volgende stap kennen we al van sciencefiction: een spraakgestuurd huis dat je gesproken commando’s opvolgt en die zelfs meedenkt en je het leven nog aangenamer maakt.

Privacy

1 Amazon Echo

Amazon keek goed naar Apples Siri en ontwikkelde een eigen elektronische assistent: Alexa. Alexa is ontworpen voor huiselijk gebruik. Alexa is ingebouwd in Amazon Echo, een cilindervormig apparaat dat je in de huiskamer plaatst. Je kunt Alexa vragen stellen, muziek laten spelen via de ingebouwde speaker of functies van je smart-home aansturen. Echo is compatibel met veel slimme apparaten. Het apparaat is te koop op de Duitse Amazon-site, maar wordt pas in de loop van 2017 ook naar Nederland verzonden. Wie hem via een omweg naar Nederland haalt, kan hem wel gewoon hier gebruiken. Echo verstaat (nog?) geen Nederlands. Wel kun je Engelse en Duitse commando’s geven. Echo is altijd ingeschakeld, waardoor je zonder op een knop te drukken je gesproken opdrachten kunt geven.

Deze zwarte koker staat misschien straks in veel huiskamers.

© PXimport

2 Google Home

Waar Amazon naar Apple keek, gluurde Google duidelijk op zijn beurt over het hek bij Amazon. Google Home is namelijk zeer vergelijkbaar met Amazon Echo. Je kunt via spraakcommando’s (voorafgegaan door ‘Hey Google’) muziek afspelen, maar ook diverse huishoudelijke apparaten aansturen. Op dit moment is er ondersteuning ingebouwd voor Nest, Philips Hue en SmartThings. Dat betekent dat je met eenvoudige (voorlopig Engelstalige) zinnen de thermostaat hoger kunt zetten, de verlichting kunt dimmen en zelfs het koffiezetapparaat kunt starten. Ook Google Home is op het moment van schrijven nog niet in Nederland te koop.

De kracht van Google in je huis geïntegreerd.

© PXimport

3 Apple HomeKit

Apples Siri is inmiddels de bekendste spraakherkennings- en -besturingssoftware ter wereld. Siri werkt op iPhone, iPad en Mac en begrijpt gewone Nederlandse vragen en opdrachten. Siri werkt ook prima samen met Apple HomeKit, een standaard die Apple ontwikkelde voor het besturen van intelligente apparaten in je woning. Deze apparaten moeten wel expliciet ondersteund worden door HomeKit. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Netatmo-thermostaat en de Hue Bridge (waarmee je Philips Hue-lampen via HomeKit kunt aansturen). Wat ons betreft geldt (ook voor andere merken/producten overigens) het advies: check voor aanschaf eerst goed of het allemaal wel samenwerkt.

Typisch Apple. Heel gebruikersvriendelijk maar ook kieskeurig qua compatibiliteit.

© PXimport

4 Cortana

Microsoft zet inmiddels ook flink in op spraakbesturing met de in Windows 10 ingebouwde Cortana-assistent. Cortana (die helaas nog geen Nederlands verstaat, maar wel Engels) is ook in te zetten voor het bedienen van je huis, al moet je daar wel enig handwerk voor verrichten. Gelukkig neemt het aantal apps dat Cortana integreert in home-automation snel toe. Toch heeft Cortana een handicap: je pc moet aan staan – of je moet een Windows-smartphone hebben, maar die groep gebruikers wordt steeds kleiner.

Microsofts digitale assistent is vernoemd naar een personage uit de Halo-videogames.

© PXimport

5 Ifttt

Er is nog geen standaard voor domotica, maar dat wil niet zeggen dat je apparaten van verschillende systemen niet met elkaar kunt verbinden. De gratis webdienst If This Than That (Ifttt) maakt het heel makkelijk om zelf diensten en apparaten aan elkaar te knopen. Zo kun je met een omweg apparaten met spraak besturen die dat anders niet zouden begrijpen. Je kunt bijvoorbeeld via Ifttt een script maken zodat je via de spraakbesturing van Siri een sms of mail kunt sturen naar je thermostaat. Kijk vooral ook maar leuke bonus-functies van Ifttt, zoals een knipperend huiskamerlicht als er belangrijke mail binnenkomt of het automatisch aanpassen van de temperatuur in je huis op basis van de weersverwachting.

Knoop diensten en dingen aan elkaar via recepten.

© PXimport

6 Nest

In 2014 nam Google het bedrijf Nest over. Nest heeft diverse slimme apparaten (thermostaat, rookmelder, binnen- en buitencamera), die ‘leren’ van je gedrag en van andere Nest-apparaten in je woning. De Nest-thermostaat kun je met Alexa of Google Home aanspreken, maar de thermostaat koppelt zichzelf ook automatisch aan een eventuele Nest-rookmelder. Zodat op het moment dat de rookmelder koolmonoxide detecteert, automatisch je verwarmingsketel wordt uitgeschakeld. Steeds als je nieuwe compatible apparaten aansluit, worden deze automatisch in het netwerk opgenomen. Een onafhankelijke ontwikkelaar maakte een Windows 10-app genaamd Cozy die Cortana aan Nest verbindt, zodat je Nest-apparaten via spraakbesturing kunt bedienen.

Nest leert van je gedrag en past de werking van apparaten daarop aan.

© PXimport

7 Philips Hue

De intelligente verlichting van Philips is op veel manieren te integreren in een spraakgestuurd huis. Via Hue Bridge, een apart verkocht apparaat, werken al je Hue-lampen via de spraakassistent Siri (zie tip 3). Hue is standaard te bedienen met Alexa en Google Home. Met een simpel ‘Ok Google, dim the living room lights to 20%’ maak je de huiskamer klaar voor een filmavondje. Om via Cortana de lampen te bedienen moet je wat knutselwerk verrichten en handmatig een aantal scripts aanpassen op je pc. Op Microsofts Windows-blog staat een Engelse beschrijving voor wie zich daaraan wil wagen.

Verander kleur en intensiteit van het licht met een eenvoudig commando.

© PXimport

8 SmartThings

Samsung wil een standaard voor slimme apparaten neerzetten met SmartThings. Het is een protocol waar een groot aantal merken inmiddels aan meewerkt. En omdat Amazon Alexa en Google Home SmartThings ondersteunen, kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het met die apparaten aansturen: thermostaten, lampen, deuren, sloten, camera’s … het is allemaal in je thuisnetwerk te integreren en vervolgens centraal te bedienen. Net zoals de meeste slimme apparaten in dit artikel zijn SmartThings-ondersteunde apparaten ook via Ifttt (zie tip 5) aan te sturen.

Omdat zo veel apparaten SmartThings ondersteunen, kun je erg veel aansturen via dit protocol.

© PXimport

9 Homey

Homey is een concurrent voor Alexa en Google Home, en wel eentje van Nederlandse bodem. Dit Kickstarter-succes is nu te bestellen voor 299 euro. En voor dat geld krijg je een futuristisch, bolvormig apparaat dat communiceert met al je slimme apparaten. Heel wat apparaten worden na installatie automatisch herkend en in het centrale systeem opgenomen. Homey heeft ingebouwde spraakherkenning en de bijgeleverde software maakt het ook mogelijk om Ifttt-achtige scripts te maken. Dit heet een ‘Flow’ en maakt het mogelijk om zelf spraakcommando’s te definiëren met complexe acties. Door bijvoorbeeld ‘Ok homey, I want to go to bed’ te zeggen, kan de Flow de verwarming lager zetten, de lampen in de huiskamer uitschakelen, het alarm activeren en het licht in de badkamer aanzetten.

10 Tado slimme thermostaat

Tado maakt een slimme thermostaat die door HomeKit ondersteund wordt. Hij werkt daardoor direct uit de verpakking met Siri op iPhone, iPad en Mac, en is dus met enkele simpele commando’s aan te sturen. Tado is ook uitgebreid programmeerbaar, wat betekent dat je de temperatuur kunt aanpassen aan het tijdstip of zelfs aan de datum. Handig als je een weekje op vakantie gaat en zeker wilt weten dat je de verwarming niet aan laat staan. Tado is ook via internet aan te sturen, dus wanneer je in de trein zit, kun je ervoor zorgen dat het aangenaam warm is als je thuiskomt.

Met tado houd je het huis comfortabel en bespaart energie.

© PXimport

11 Raspberry Pi

Wie zin heeft om zelf flink te knutselen, kan van de Raspberry Pi een smarthome-hub maken. Hiervoor heb je uiteraard een Pi nodig en een usb-microfoon. De software is gratis op internet te vinden. Zo is er zelfs software waarmee je de stofzuigrobot Roomba kunt aansturen met je stem. Met wat handigheid en geduld is van een Raspberry Pi een systeem te maken dat meer kan dan Alexa of Google Home. Een goed startpunt is het opensource-project ‘Japer’ waar je stap voor stap kunt lezen hoe je zelf een spraakgestuurd computersysteem bouwt. Dit is uiteraard geen klus voor de absolute beginner.

De ultieme hobbycomputer kan ook je huis aansturen.

© PXimport

12 Siemens Home Connect

Ook Siemens maakte een ‘standaard’ voor het verbinden van slimme apparaten, die onder meer aan te sturen zijn met Amazon Alexa. Er zijn bijvoorbeeld slimme koelkasten met ingebouwde webcam, zodat je overal met je smartphone kunt kijken of er nog melk is. Interessanter wellicht is een Siemens Home Connect-espressoapparaat dat je met stembesturing op kunt dragen een kopje koffie voor je te zetten. Dat komt al heel dicht bij de Star Trek droom (“Computer: Tea, Earl-Grey, Hot”). Ook zijn er wasmachines en ovens die via dit systeem aan te sturen zijn.

Zelfs de oven wordt slim met Siemens Home Connect.

© PXimport

13 Belkin Wemo

Belkin Wemo is een merk van slimme schakelaars en lampen, die werken met het Nest-protocol. Dat betekent dat ze onmiddellijk samenwerken met Google Home en Alexa. Het systeem is zeer modulair, wat het erg interessant maakt voor mensen met een wat krappere beurs (of wie een heel specifiek probleem wil oplossen). Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een simpele schakelaar die je in het stopcontact steekt. Het apparaat van je keuze (bijvoorbeeld je schemerlamp) sluit je dan aan op de schakelaar. Vervolgens kun je met de Wemo-app (of een van de eerdergenoemde spraakbesturingen) de switch bedienen. Er zijn ook Ifttt-scripts (zie tip 5) te maken met het systeem, waardoor er heel veel toepassingen zijn. Wemo levert ook beveiligingscamera’s en bewegingsdetectoren.

15 tips voor een spraakgestuurd huis-16211827

© CIDimport

14 Apple TV

Een smart-tv is meestal niet heel gebruikersvriendelijk. Zeker niet nu het aanbod veel groter is dan alleen wat er in je zenderpakket zit. Diensten als Netflix geven haast eindeloze keuzemogelijkheden. Siri laat (nu alleen nog in de VS) via spraakbesturing door al het aanbod zoeken via de Apple TV. Dit beperkt zich niet alleen tot specifieke titels, maar je kunt ook zoeken naar ‘Comedy met Tom Hanks’ of ‘Scifi-thriller uit de jaren 80’. Siri zoekt dan het hele voor jou toegankelijke aanbod door naar matches. Het is te hopen dat deze uitgebreide universele zoekfunctie ook snel naar Nederland komt.

De vierde generatie Apple TV is met je stem te bedienen.

© PXimport

15 Amazon Fire TV

Hoewel Amazon het nog niet officieel bevestigd heeft, lijkt het er op dat Amazon Prime ook naar Nederland komt. Prime is (behalve een korting op verzendkosten) vooral een streamingsdienst die concurreert met Netflix. Amazon Alexa is helemaal geïntegreerd in Amazons eigen streaming-box, de Fire TV, zodat je met je stem kunt zoeken naar een serie of film. Net zoals bij het universele zoeken op de Amerikaanse Apple TV, begrijpt Alexa ook zoekopdrachten gerelateerd aan gerne, acteurs en andere criteria.

Amazon Fire TV is nog niet in Nederland beschikbaar.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten