19 dingen waarvoor je je NAS nog niet gebruikte

Door: Edmond Varwijk | 09 februari 2017 10:36

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3
 4. Pagina 4

11. Bewakingssoftware installeren

Gebruik als bewakingssysteem in combinatie met een of meer ip-camera’s was een van de eerste uitbreidingen van de nas en dit zie je ook duidelijk aan in de software die de verschillende nas-fabrikanten ervoor aanbieden. Die is zonder uitzondering van hoog niveau. Bij zowel Synology als QNAP heet de uitbreiding om de nas als bewakingssysteem te gebruiken Surveillance Station, en Asustor gebruikt de naam Surveillance Center. Dit zijn allemaal eigen uitbreidingen van deze nas-fabrikanten. WD heeft geen eigen package, maar levert Milestone Arcus. Dit is een goede oplossing, maar heeft niet hetzelfde niveau als de andere pakketten.

11 WD heeft geen eigen surveillance-oplossing, maar biedt met Milestone Arcus toch een volwaardige oplossing.

12. Ip-camera koppelen

Synology, Asustor en QNAP bieden de mogelijkheid het netwerk te scannen op de aanwezigheid van ip-camera’s, maar bij WD moet je het ip-adres weten en dit invoeren bij het koppelen van de camera. Belangrijk is ook het account om op de camera’s in te loggen, dit heeft de nas nodig om de beelden van de camera te kunnen gebruiken. Het is niet nodig dat met een admin-account te doen, je kunt het beste eerst op de camera een account aanmaken met beperkte rechten, een viewer of operator. De gegevens van dit account gebruik je vervolgens bij de configuratie van de camera op de nas. Afhankelijk van het merk nas wordt een bepaald merk en model ip-camera ‘native’ ondersteund. De nas kent in dat geval de kwaliteiten van de ip-camera en kan die optimaal benutten. Ontbreekt het model en mogelijk zelfs het merk, probeer dan ONVIF, het universele protocol voor de koppeling met ip-camera’s.

12 Een ip-camera toevoegen levert weinig problemen op, zeker wanneer het een bekender merk betreft.

13. Beelden bewaren

Een belangrijke functie van de nas voor het bewakingssysteem is het bewaren van de camerabeelden. Je kunt hiervoor een apart volume op de nas maken als er nog schrijfruimte onbenut is, maar noodzakelijk is het niet. Het is wel aan te bevelen de camerabeelden in een aparte map te plaatsen zodat je altijd goed zicht houdt op de hoeveelheid ruimte die de camerabeelden in beslag nemen. Bij sommige surveillance-oplossingen wordt bij de eerste keer inloggen gevraagd waar je de beelden wilt bewaren, maar kijk anders bij de Instellingen, Opnamemap (QNAP), of Opname / Opslagruimte (Synology) of instellingen / Geavanceerd / Opname. Let ook op de maximale omvang van de opnames en hoe lang opnames bewaard moeten blijven. Je kunt ervoor kiezen een totaal maximum in te stellen voor alle bewakingsbeelden samen, maar het is ook mogelijk een maximum aantal dagen of GB’s per camera in te stellen.

13 Harde schijven zijn erg groot, maar camerabeelden nemen veel plek in. Denk dus goed na over het schijfruimtegebruik door de ip-camera.

14. Bewegingsdetectie

Met bewegingsdetectie wordt bedoeld dat de camera zelf de beelden analyseert en wanneer het beweging - of eigenlijk verandering - waarneemt, dat het dan een actie onderneemt. Dat kan zijn het starten van een opname maar ook het versturen van een waarschuwingsbericht. De bewegingsdetectie kun je laten uitvoeren door de camera of door de nas. Bewegingsdetectie is behoorlijk processorintensief en vergt continue aandacht van de nas. Daarom is het algemene advies het zo veel mogelijk door de ip-camera zelf te laten uitvoeren. Selecteer hiervoor de ip-camera en kies bij Synology Gebeurtenisdetectie / Detectiebron. Je kunt kiezen tussen Uitschakelen als je geen bewegingsdetectie wilt gebruiken, Door camera als je de camera de bewegingsdetectie wilt laten uitvoeren en Door Surveillance Station als de nas dit klusje moet klaren. Bij QNAP vind je dit onder Instellingen / Gebeurtenis Actie Regels / Toevoegen. Selecteer als Gebeurtenisbron de Camera en bij Voorval Camerabewegingsdetectie. Er zijn allerhande aanvullende opties zoals het detectiegebied, het deel van de opname dat je in bewaking wilt hebben, de gevoeligheid en de drempel en nog veel meer.

14 Laat het liefst de ip-camera de bewegingsdetectie uitvoeren wanneer je de nas ook voor andere zaken gebruikt.

Cameralicenties

De hoge kwaliteit van de betreffende apps en packages maken de nas een aantrekkelijke optie voor camerabewaking. Er gelden echter twee belangrijke beperkingen, namelijk het aantal camera’s dat je kúnt verbinden met de nas en het aantal dat je mág verbinden met de nas. Het eerste is gerelateerd aan de belasting van de camera’s voor de nas. Dit heeft alles te maken met de opnames die je bewaart, maar ook de bewegingsdetectie en eventuele acties die daaraan gekoppeld zijn. De tweede beperking betreft het aantal camera’s dat binnen de licentie valt. De verschillende oplossingen hebben standaard het recht om twee of vier camera’s aan de nas te verbinden. Wil je meer dan moet je daarvoor een aparte licentie kopen. Zowel het maximaal ondersteunde ip-camera’s als het aantal dat binnen de licentie valt is op de website van de nas-leverancier terug te vinden.

Elke nas heeft een maximaal aantal ondersteunde ip-camera’s en een maximaal aantal dat binnen de licentie aangesloten mag worden.

15. En … Actie!

Wil je ook dat er alarm geslagen wordt wanneer de bewegingsdetectie een verandering waarneemt, dan moet je die actie apart configureren. Dit kan opnieuw zowel op de ip-camera als op de nas. Hier loopt de werkwijze per nas wel erg uiteen, net als het aantal opties. QNAP maakt om het overzichtelijk te houden onderscheid tussen een Traditionele stand met de belangrijkste opties en een Geavanceerde stand met alle opties. Bij de laatste kun je behalve de bekende bewegingsdetectie ook alarm laten slaan als de nas de verbinding met de camera kwijt is of het opnemen mislukt.

15 Wil je dat de nas ook echt alarm slaat bij een gebeurtenis, configureer dan een actie.

1 Reactie(s) op: 19 dingen waarvoor je je NAS nog niet gebruikte

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 februari 2017 12:17 JohannesG
  Is 19 niet een beetje overdreven? Ik tel maar drie of vier echte toepassingen: domotica, huisbeveiliging en bewaking van netwerk c.q. apparatuur. De overige 'toepassingen' zijn meer hoofdstukken in een how-to handleiding voor de betreffende toepassingen. Maakt verder niet uit, het artikel is zeker interessant en nuttig, maar minder hoofdstukken zou het wat toegankelijker maken en de keuze (om te lezen én toe te passen) vereenvoudigen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.