20 tips voor een optimaal thuisnetwerk

Door: ignace-de-groot | 20 juli 2015 08:40

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Een thuisnetwerk krijgt langzaam aan een 'must-have' status. De voordelen zijn legio: je gaat met al je apparaten het internet op, je deelt bestanden, je streamt media naar je apparaten, enzovoort. Alleen moet je je netwerk natuurlijk wel optimaal configureren en onderhouden. Wij helpen je daarbij.

Tip 01: Routeradres

Het eenvoudigste thuisnetwerk bestaat uit een paar computers, een router en een modem. Aan het modem van de internetprovider valt er voor de thuisgebruiker eigenlijk niets te configureren, maar voor de router is dat wel even anders. Die zorgt er onder meer voor dat je met diverse apparaten tegelijk (via het modem) op het internet kunt. Voor een goed functionerend netwerk moet die router optimaal zijn ingesteld en dus heb je toegang nodig tot het configuratiescherm van je router. Dat kan door in de adresbalk van je browser het viercijferige IP-adres van de router in te tikken. Dat adres vind je als volgt: druk op Windows-toets+R en voer de opdracht cmd uit. Op de opdrachtprompt tik je ipconfig in (bevestig met de Enter-toets). Je leest het adres af achter Standaardgateway.

Tip 01 Je router is de 'standaardgateway' naar het modem en het internet.

Tip 02: Router-login

Voordat je daadwerkelijk toegang krijgt tot het configuratiescherm van je router, moet je je eerst aanmelden met een wachtwoord. Weet je dat niet meer, dan kun je dat over het algemeen terugvinden in de handleiding van het apparaat. Met wat 'geluk' is nog het standaardwachtwoord actief en kun je ernaar googelen met een zoekterm als default password . Geluk staat hier wel tussen aanhalingstekens, want het is niet zo veilig het standaardwachtwoord te behouden. Zodra je succesvol bent aangemeld op de router, doe je er dus verstandig aan dat meteen aan te passen. Raadpleeg eventueel de handleiding van je router of googel naar change password .

Tip 02 Een eigen en stevig routerwachtwoord is wel zo verstandig.

Tip 03: Router-update

Ook routers zijn voorzien van software die in de hardware zit geprogrammeerd. Je doet er goed aan af en toe te controleren of deze firmware nog wel up-to-date is, voor zover dat niet automatisch gebeurt. Want up-to-date firmware kan je router meer functionaliteit geven en deze stabieler en veiliger maken. Ook dat doe je vanuit de webinterface van de router. Raadpleeg hiervoor de handleiding. Belangrijk is wel dat je het updateproces op geen enkele manier onderbreekt, om te vermijden dat je router onbruikbaar wordt. Het is aan te raden eerst even te googelen naar iets als firmware update problems om je ervan te vergewissen dat de update geen ongewenste neveneffecten heeft. Wijzelf maakten het bijvoorbeeld al mee dat nieuwe DNS-instellingen in onze router (Linksys EA6400) door een firmware-update niet langer werden geaccepteerd. Met de meeste routers kun je echter wel terugkeren naar een vorige firmware-versie.

Tip 03 Controleer geregeld of er geen nieuwe firmware beschikbaar is.

Tip 04: Router switch

Zo goed als alle routers hebben ook een ingebouwde switch. Dat is een schakelkastje waarop je vier of vijf apparaten met behulp van een ethernetkabel kunt aansluiten, zodat ze in je netwerk worden opgenomen. Bij veel (iets oudere) routers is dat een fast ethernet switch: de data gaan via die switch aan maximaal 100 Mbit/s over je netwerk. Voor veel toepassingen is dat voldoende, maar stuur je bijvoorbeeld geregeld grotere bestanden van het ene naar het andere apparaat, dan ben je veel beter af met een gigabit switch. De voorwaarde is dan uiteraard wel dat die apparaten zelf ook over een gigabit netwerkadapter beschikken.

Dit laatste kun je als volgt op je pc nagaan. Druk op Windows-toets+R en voer het commando devmgmt.msc uit. Open de rubriek Netwerkadapters en klik je netwerkadapter met de rechtermuisknop aan. Kies Eigenschappen, open het tabblad Geavanceerd en selecteer (Link)snelheid & duplex. Open het uitklapmenu bij Waarde. Zie je daar ook 1.0 Gbps full duplex staan, dan beschik je inderdaad over een gigabit netwerkadapter (laat echter Automatisch onderhandelen geselecteerd). In dit geval koop je dan ook het best een gigabit switch. Die verbind je met een ethernetkabel met de switch van je router, waarna je de apparaten in de extra switch plugt. Die kunnen dan van een veel hogere snelheid profiteren.

Tip 04 Bij gigabit netwerkadapters hoort ook een gigabit switch!

8 Reactie(s) op: 20 tips voor een optimaal thuisnetwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 juli 2015 09:50 Anoniem
  Hoe vaak gaan jullie dit artikel nog doorkopieren?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juli 2015 08:58 Reintje
  Als ik in apparaatbeheer kijk dan zie ik twee netwerkadapters:
  1. Broadcom 802.11n-netwerkadapter
  2. Qualcomm Atheros AR8172/8176/8178 PCI-E Fast Ethernet Controller (NDIS 6.30)
  Zijn die beide noodzakelijk of kan ik één van de twee verwijderen? En zo ja, welke?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juli 2015 11:00 Anoniem
  Volgens mij kun je beter checken of er wel nieuwe firmware is in plaats van niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juli 2015 11:04 Anoniem
  Leuke adviezen, maar de echte problemen zijn blijkbaar te moeilijk!
  Op 22 juli 2009 introduceerde microsoft met Win7 de "thuisgroep". Gepresenteerd als "Daarmee kun je alles met alles verbinden". Maar was dat wel zo. De eerste hobbel was dat de "thuisgroep" vanaf Win7 (lees uitsluitend microsoft apparatuur of microsoftcompatible) voor dit doel te gebruiken was. Daarmee werden oa. XP, Vista en zo ongeveer alle Linux gebaseerde apparaatjes uitgesloten! De "thuisgroep" voorzag in middelen om niet geauthoriseerd verkeer te blokkeren (je kreeg een pop-up met de mededeling dat je je met de beheerder in verbinding moest stellen… en dat was je meestal zelf!). Ik ben er inmiddels achter dat het Linux Samba protocol voor dit laatste probleem de enige echt werkende oplossing heeft. De reden laat zich raden… Windows is nooit bedoeld geweest voor meerdere gebruikers en andere toepassingen dan een PC.

  mvg

  Willem
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juli 2015 11:48 Anoniem
  viercijferige IP-adres ??? Dus bijvoorbeeld 6498? We hebben het hier over getallen, niet over cijfers. Cijfers zijn "1", "2", enz. Ik denk dat je beter kunt schrijven over vierdelig of gewoon een voorbeeld geven (192.168.0.1, 10.0.0.138)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juli 2015 15:48 R.J. Tuijnman
  @Reintje: zo even voor de vuist weg meen ik te constateren dat de tweede je ethernet (met een kabeltje) netwerkkaart is en de eerste een draadloze WiFi netwerk kaart.
  Ik zou ze zelf geen van tweeën verwijderen als ik jou was.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juli 2015 17:14 Anoniem
  Ik loop al vast bij Windows-toets+R
  Waar vind ik dit ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 10:07 Anoniem
  Als ik op een netwerk een nadere PC benader, dan kom ik niet verder dan de C-schijf. De andere harde schijf, met vier partities is niet te zien. Hoe kom ik verder?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.