5 momenten waarop 4G echt het verschil maakt

Door: matthijs-van-den-broek-elmar-rekers | 27 november 2013 12:26

Nieuws

ACHTERGROND - Een smartphone is een mini-computer die je in staat stelt méér te doen, zien, delen en beleven. Mobiele technologie als 4G doet dit ook: het maakt méér mogelijk in uiteenlopende situaties. Hier vijf momenten en situaties waarbij 4G écht het verschil maakt.

1. Reizen: Onderweg in de trein

Hoewel de NS in steeds meer treinen wifi aanbiedt in samenwerking met T-Mobile, is dat signaal vaak nogal "druk": als er meer dan vijf mensen in de trein zitten die gebruikmaken van dit wifi-signaal, is de verbinding zo traag dat wachten vaak geen zin heeft en tot een boel frustratie leidt.

Als je gebruikmaakt van 4G kun je dit probleem lekker omzeilen en ook tijdens je treinrit heel productief zijn. In gebieden waar het mobiele signaal van veel providers ronduit slecht wordt, ondersteunt 4G je in alles wat je op en met het internet wilt doen.

2. Entertainment: Als je video wilt streamen

Probeer het maar eens: een YouTube-filmpje van langer dan 30 seconden kijken op je mobiele telefoon met een 3G-verbinding. Vaak lukt het je nauwelijks, helemaal in drukbevolkte gebieden in de Randstad of diep in de buitengebieden is het vaak een onbegonnen zaak.

Heel jammer, want YouTube is een bron van vermaak en even een filmpje kijken om de tijd te doden (als je bijvoorbeeld ideeën wilt opdoen over een betere wereld of simpelweg geïnspireerd wilt raken moet je ook maar eens naar de TED-filmpjes kijken) is fijn. Met 4G zal je merken dat films op je smartphone enorm snel laden en zonder haperingen afspelen.

3. Communicatie: Als je wilt FaceTimen of Skypen

Ken je dat: je maakt een foto op je smartphone, wilt hem direct delen met je vrienden op Facebook maar je mobiele internetverbinding werkt niet mee. Dat leidt tot frustratie. Met 4G is je verbinding tot wel tien keer zo snel als op 3G: je zult foto's gemakkelijk kunnen delen en ook als je verzeild raakt in een WhatsApp-discussie met een groep vrienden of collega's, zal je niet snel achterop raken omdat je internetverbinding het niet trekt.

FaceTimen en Skypen op 3G is nauwelijks mogelijk. Althans, je kan het wel proberen maar de kans dat je gesprek mislukt is toch wel erg groot. Zakelijk gezien kun je nou eenmaal niet het risico nemen dat een belangrijk gesprek met een potentiele of bestaande klant mislukt.

Voor 4G betaal je natuurlijk geld, dus we zullen niet zeggen dat bellen gratis wordt, maar Skypen of FaceTimen scheelt je wel belminuten en misschien kun je hierdoor met een kleinere belbundel toe. De snelheid van 4G stelt je in ieder geval meer dan in staat om zakelijke gesprekken te voeren via Skype of te FaceTimen met familie of vrienden.

4. Collaboratie: Samenwerken in de cloud

Wie samen aan een project werkt of zelfs realtime collaboratief aan een PowerPoint of document zit te sleutelen, moet kort kunnen schakelen met andere deelnemers. Dan is het belangrijk dat wat jij wijzigt, ook direct wordt doorgevoerd en dat anderen niet hoeven te wachten op jouw trage internetverbinding. 4G biedt in deze situaties uitkomst: de verbinding is rap en wijzigingen en het opnieuw uploaden van een versie van een bestand in bijvoorbeeld cloudsoftware als SkyDrive of in Office 365, gaat razendsnel.

Mocht je in teams werken die op afstand van elkaar zitten, dan kun je als je een Mifi-router hebt ook heel gemakkelijk jouw 4G-verbinding delen, waardoor jouw team in ieder geval voorzien is van een snelle internetverbinding. Het maakt dan niet meer uit waar je gaat zitten. Een strandtent, misschien? Of beter nog: op het strand!

5. Onafhankelijkheid: Je hoeft niet op zoek naar wifi

Hoewel steeds meer bedrijven, koffietenten en andere horecagelegenheden gratis wifi-verbindingen aanbieden, werkt het zoeken naar een open wifi-signaal wel een gevoel van afhankelijkheid in de hand. Natuurlijk komen hier ook nog veiligheidsissues bij kijken, alsmede de kwaliteit van de gratis wifi-verbinding: die is niet altijd om over naar huis te schrijven.

Met 4G ben je wél onafhankelijk, maak je gebruik van je eigen veilige internetverbinding, en word je niet gehinderd door andere mensen die op een gratis wifi-signaal YouTube-filmpjes zitten te kijken.

1 Reactie(s) op: 5 momenten waarop 4G echt het verschil maakt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 november 2013 14:03 Oscar
    4G maakt zeker het verschil, wel is het opletten dat je dataverbruik nog enig sinds binnen de grenzen je budget, of abonnement blijft. Want op je smartphone streaming video bekijken, abonnee-tv, zoals netflix werkt wel verslavend, en krijg je, als je niet oplet, in plaats van het gebruikelijke standaardfactuur, een gepeperde rekening van je provider, omdat je in je enthousiasme,en kijkgenot, effe wat meer data zou hebben verbruikt, dan eigenlijk de bedoeling was.Dat is zoiets als na een avondje stappen, (vanwege de alcohol BOB campagne) de taxi nemen, en achteraf ontdekken dat die taxi,-chauffeur vanwege een wegomleggingen, en stremmingen, toch wat meer kilometers zou hebben moeten omrijden dan de bedoeling was, om je thuis te brengen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.