Aan de slag met XBMC

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 oktober 2014 09:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Als je van plan bent om je pc te transformeren tot mediacenter, ben je bij XBMC aan het juiste adres. Met dit programma lukt het om je volledige mediacollectie te ordenen en af te spelen op de televisie. Films, muziek en foto's bedien je voortaan dus op één plek.

Tip 01: Televisie verbinden

XBMC komt het beste tot zijn recht op een televisie. De gebruikersomgeving van dit programma is namelijk geoptimaliseerd voor grote schermen. Bovendien speel je op deze manier op je televisie films af die op de pc of elders in het netwerk zijn opgeslagen. Wanneer je pc (of laptop) en televisie allebei een HDMI-uitgang hebben, gebruik je deze aansluiting om de apparaten met elkaar te verbinden. Als alternatief is het ook mogelijk om de HDMI-ingang van een geschikte receiver te gebruiken.

Het voordeel van laatstgenoemde optie is dat het geluid van films en muziek uit de luidsprekers van je hifi-set komen. Indien er geen HDMI op je pc en/of televisie aanwezig is, sluit je de boel het beste aan via een DVI- of DisplayPort-kabel. Bij oudere apparatuur doe je een beroep op VGA, S-Video of composiet om beeld aan de televisie door te geven. Houd er rekening mee dat deze analoge aansluitingen niet de beste beeldkwaliteit opleveren. Via HDMI en DisplayPort wordt meestal ook het geluid doorgegeven, al is dat wel afhankelijk van de videokaart. De overige aansluitingen geven sowieso geen geluid door. Gebruik in dat geval een optische, coaxiale of analoge kabel om audio op je televisie of hifi-set af te spelen.

Tip 01 Gebruik bij voorkeur een HDMI-kabel om je pc met een televisie of hifi-set te verbinden.

Tip 02: Resolutie kiezen

Zodra je de computer op de televisie hebt aangesloten, is het vaak nodig om de juiste resolutie te kiezen. Ga in Windows naar Start / Configuratiescherm en kies voor Beeldschermresolutie aanpassen. Bepaal achter Resolutie hoeveel pixels je wilt weergeven. De hoogste waarde ligt het meest voor de hand. Controleer met Toepassen of er geen zwarte balken op de televisie zichtbaar zijn. Wanneer de resolutie correct is ingesteld, bevestig je de wijziging met Wijzigingen behouden. Sluit het venster met OK.

Tip 02 Als je een Full HD-scherm op je computer hebt aangesloten, kies je als resolutie 1920 x 1080 pixels.

Tip 03: Twee schermen

Heb je de televisie als tweede scherm aan je pc of laptop gekoppeld? In Windows 7 en 8 geef je eenvoudig aan op welk scherm je welk beeld wilt weergeven. Druk de toetscombinatie Windows-toets+P in. Er verschijnt een keuzemenu in beeld. Via de optie Alleen op computer of Alleen computerscherm is er alleen beeld zichtbaar op de eerste monitor die op het systeem is aangesloten. Wil je op twee schermen hetzelfde beeld weergeven, dan kies je voor Dupliceren. Je kunt er ook voor kiezen om XBMC uitsluitend op je televisie te bedienen. Klik in dat geval op Alleen op projector of Alleen tweede scherm. De optie Uitbreiden is vooral bruikbaar wanneer je XBMC op de televisie wilt bedienen, terwijl de monitor van je pc of laptop beschikbaar blijft voor overige computertaken.

Tip 03 Je geeft desgewenst aan dat je het beeld uitsluitend op de televisie wilt weergeven.

Tip 04: XBMC installeren

Hoewel het programma Windows Media Center standaard al op veel computers aanwezig is, geven de meeste medialiefhebbers de voorkeur aan XBMC. In een prachtig menu wijs je simpel aan welke muziek en video's je wilt afspelen. Verder beschikt het softwarepakket al over de meeste audio- en videocodecs zodat je minder last hebt van compatibiliteitsproblemen. Als klap op de vuurpijl voeg je allerlei interessante functies toe aan XBMC door middel van handige add-ons. Surf naar www.xbmc.org en klik rechtsboven op de zwarte knop DOWNLOAD.

De makers hebben versies ontwikkeld voor onder andere Windows, OS X en Linux. In dit artikel gaan we uit van de Windows-versie. Dubbelklik na het downloadproces op het exe-bestand om de installatieprocedure te starten. Via Next / I Agree neem je de eerste stappen door. Bepaal welke onderdelen je van het softwarepakket wilt installeren. Laat alle opties aangevinkt wanneer je toegang wenst tot alle functies van XBMC. Rond via Next / Next / Install de installatie af.

Tip 04 Als je optimaal van XBMC wilt profiteren, installeer je alle onderdelen van dit softwarepakket.

OpenELEC

Wil je een computer uitsluitend gebruiken voor het afspelen van media op een televisie? Wellicht is OpenELEC dan wat voor jou. Dit besturingssysteem geeft je uitsluitend toegang tot XBMC, want andere programma's zijn niet aanwezig. Een groot voordeel is dat de systeemeisen van OpenELEC laag zijn, zodat je deze Linux-distributie ook met oudere systemen kunt gebruiken. Je downloadt het besturingssysteem gratis vanaf www.openelec.tv. Verder zijn er ook (online) winkels die compacte machines aanbieden met een voorgeïnstalleerde versie van OpenELEC.

OpenELEC is een gratis besturingssysteem waarmee je uitsluitend toegang hebt tot het programma XBMC.

4 Reactie(s) op: Aan de slag met XBMC

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 december 2014 17:39 Anoniem
  Als aanvulling op deze goede info zou ik nog een site willen opgeven (als dat mag van de host):
  https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/05—os-en/02—openelec-xbmc-kodi
  Hier vind je nog VEEL meer info over XBMC.
  Let op, het is een site voor gevorderden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2014 19:49 Anoniem
  Indien je onbeperkt wilt kijken naar de nieuwste films/series kun je het beste de addon genesis downloaden. Hiermee heb je echt het beste. Een goede internetverbinding is wel noodzakelijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 oktober 2015 19:13 Anoniem
  goede uitleg hier zijn we wat mee, mensen vriendelijk bedankt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 maart 2018 09:35 vfrrer
  Wil je alleen muziek streamen van je NAS of PC zijn RuneAudio of Volumio heel mooie alternatieven. Zeker als je een grote muziekbieb hebt. Kodi wil nog wel eens crashen bij het updaten van de bieb…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.