Bescherm je smartphone tegen pottenkijkers

Door: Gijs Ettes | 18 april 2017 10:44

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Anno 2017 bewaren en versturen we meer gevoelige data met onze smartphones dan ooit. Toch wordt vaak weinig aandacht besteed aan de beveiliging van onze mobiele makker. Veel gebruikers komen niet verder dan het instellen van een wachtwoord om het toestel te vergrendelen, maar dat is niet genoeg als je ook om je privacy geeft. Echt je smartphone beveiligen doe je met deze 8 tips.

Inlichtingendiensten krijgen steeds meer mogelijkheden om je communicatie af te tappen, terwijl advertentiebedrijven minutieus kunnen volgen wat je allemaal online doet. Ze analyseren surfgedrag, herkennen patronen en proberen je ongemerkt te manipuleren. Hoog tijd om daar wat aan te doen! Door deze stappen te doorlopen, herneem je de controle en houd je pottenkijkers buiten de deur.

Medio februari was de kogel dan eindelijk door de kerk: inlichtingendiensten in Nederland krijgen meer bevoegdheden om massaal internetverkeer, zoals gesprekken, mails en chats, af te tappen en voor langere tijd te bewaren. Critici maken zich ernstige zorgen over de gevolgen die de zogeheten aftapwet heeft voor onze privacy en wijzen erop dat surveillance op grote schaal niet effectief is om terreur te voorkomen. Hoe meer (en ongerichter) gegevens worden verzameld, des te lastiger het is data te vinden waar je daadwerkelijk wat aan hebt. Vergelijk het met het zoeken van een speld in een hooiberg.

Gevreesd wordt voor een sleepnet zoals in de VS, waar afluisterdienst NSA al jaren enorme hoeveelheden privacygevoelige informatie verzamelt, ook van buitenlanders. Die informatie wordt niet gefilterd, waardoor je ook in het vizier van de inlichtingendienst kunt komen als je niets hebt gedaan. Juist daarom is het van belang om maatregelen te nemen, niet alleen op je computer, maar ook op je smartphone. De mobiele telefoon neemt in rap tempo alle taken van de traditionele desktop over en is voor veel mensen hun primaire communicatiemiddel. Dat vraagt om extra bescherming.

De smartphone is voor veel mensen het primaire communicatiemiddel, dus is het zaak je privacy hierop goed te beschermen.

01 Versleuteld chatten en bellen

Als privacy voor iemand van levensbelang is, dan is het wel voor Edward Snowden. De klokkenluider en voormalig NSA-medewerker kwam in 2013 groot in het nieuws vanwege de onthullingen over de afluisterpraktijken van de NSA en andere inlichtingendiensten. Op last van de FBI werd een arrestatiebevel voor Snowden uitgevaardigd en sindsdien woont hij in Rusland, waar hij politiek asiel heeft gekregen. De klokkenluider raadt iedereen aan om berichten en telefoongesprekken te versleutelen met Signal, gratis beschikbaar voor Android en iOS. De app maakt gebruik van krachtige end-to-end-encryptie, waardoor berichten die je naar anderen stuurt niet te onderscheppen zijn door kwaadwillenden. Daarnaast laat Signal je op een versleutelde manier (video)bellen via internet. In tegenstelling tot WhatsApp en Facebook Messenger is Signal opensource, wat inhoudt dat de broncode kan worden gecontroleerd door onafhankelijke experts. Bovendien houdt Signal – in tegenstelling tot veel andere chatdiensten – geen gedragsgegevens (metadata) bij. Mede daarom kun je erop vertrouwen dat de app je privacy respecteert.

02 Anoniem surfen

Het gebruik van een virtual private network (vpn) heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Waar het voorheen voornamelijk door bedrijven werd gebruikt om medewerkers op afstand veilig te laten inloggen op hun werkomgeving, zien we dat ook steeds meer consumenten er gebruik van maken. Daar zijn goede redenen voor. Een vpn versleutelt en anonimiseert je internetverkeer en maakt het tegelijkertijd vrijwel onmogelijk om je locatie te achterhalen. Hierdoor kun je blokkades van websites omzeilen en ongestoord over het web surfen en downloaden zonder dat er iemand (een adverteerder of inlichtingendienst) meegluurt. Het gebruik van een vpn ligt logischerwijs hoger in regimes die het niet zo nauw nemen met vrijheid van pers en meningsuiting, dan in westerse, ‘vrije’ landen. Toch biedt een vpn ook in ons land meerwaarde, zeker als je geeft om je privacy en regelmatig gebruikmaakt van openbare wifi-netwerken. Gratis netwerken zijn vaak slecht beveiligd, waardoor je kans loopt dat je privégegevens worden onderschept. Met een vpn-app als IPVanish voorkom je dat. Een andere optie is F-Secure Freedome VPN, die ook schadelijke cookies, trackers en websites blokkeert. Beide diensten werken op abonnementsbasis en hebben goede apps voor Android en iOS. Let wel op dat sommige diensten, waaronder Netflix, het gebruik van vpn blokkeren.

03 De Ghostery-extensie is ook op je smartphone te gebruiken om tracking cookies te blokkeren.

Wees kritisch op machtigingen

Download je regelmatig apps op je Android-toestel, dan ben je vast bekend met het scherm dat informeert over de machtigingen die een app vereist. Wees hierbij zeer kritisch, zeker als je gratis apps installeert. Het is logisch dat een weer-app toegang tot je locatie nodig heeft, maar dat hoeft natuurlijk niet te gelden voor een spelletje of wallpaper-app. Heb je per ongeluk ingestemd met bepaalde machtigingen, dan kun je die sinds Android 6.0 (en hoger) intrekken. Klik bij Instellingen / Apps op het tandwielpictogram en kies App-rechten. In het scherm dat volgt, zie je alle machtigingen en kun je de toegang tot bijvoorbeeld de camera, contacten en microfoon ontzeggen. Let wel op dat het intrekken van bepaalde permissies kan zorgen dat een app vastloopt. Bij iOS is het vooralsnog niet mogelijk om toegang tot bepaalde onderdelen van je toestel te ontzeggen. Onderzoek daarom vóór installatie hoe een app met je privacy omgaat door bijvoorbeeld de voorwaarden te lezen. Heb je geen zin in opdringerige advertenties en wil je voorkomen dat je (privé)gegevens worden doorverkocht aan derde partijen, dan kun je vaak beter gaan voor de betaalde variant van een gratis app.

04 Mailen zonder pottenkijkers

04 De beveiligde maildienst ProtonMail werkt nagenoeg hetzelfde als Gmail en Outlook.

Gmail is een van de meest gebruikte e-mailclients en biedt tientallen gigabytes gratis opslagruimte. Dat heeft echter wel zijn prijs: je betaalt met je privacy. Al je mails worden namelijk gescand om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Vind je dat niets, dan is ProtonMail (desktop, Android en iOS) een goed alternatief. In tegenstelling tot Gmail (en Outlook) staan de servers van de e-maildienst niet in de VS, maar in een zwaarbeveiligde Zwitserse bunker. ProtonMail gebruikt sterke encryptie om te voorkomen dat je mails worden onderschept en geanalyseerd door bedrijven en geheime diensten. Bovendien staan al je mails versleuteld op de servers, waardoor alleen jij toegang hebt. ProtonMail kan je berichten niet lezen en kan ook geen nieuw wachtwoord genereren als je dat bent vergeten. Qua interface heeft de dienst wat weg van Gmail, waarbij je berichten kunt versleutelen met end-to-end-encryptie voor als je met iemand mailt die niet van ProtonMail gebruikmaakt. Zo blijft de conversatie altijd geheim. Omdat de dienst opensource is, kan iedereen de beveiliging controleren en verbeteren.

05 Encryptie inschakelen

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over encryptie (versleuteling) in apps en diensten. Vaak ondersteunt ook het besturingssysteem van je smartphone encryptie om zo de data op je toestel veilig te houden. Het is te vergelijken met het verzegelen van een ansichtkaart in een envelop. Doe je dat niet, dan kunnen zowel de ontvanger als de postbode de kaart lezen. Dankzij encryptie wordt persoonlijke data op je telefoon versleuteld middels een pincode, wachtwoord of vingerafdruk. Bij het starten van het toestel moet je die invoeren om toegang tot je foto’s, documenten en andere bestanden te krijgen. Door encryptie kunnen geheime diensten lastiger in jouw privégegevens snuffelen. Op iPhones is encryptie standaard ingeschakeld sinds iOS 7. Bij Android is volledige encryptie pas sinds Android 6.0 verplicht. Bij oudere toestellen ga je naar Instellingen / Beveiliging om Encryptie aan te zetten. Het versleutelproces duurt gemiddeld een uur, afhankelijk van de hoeveelheid data op je smartphone. Heeft je telefoon niet de mogelijkheid om encryptie in te schakelen, dan is het wellicht tijd om hem te vervangen door een nieuwer exemplaar.

05 Op toestellen met een oudere Android-versie is encryptie niet altijd mogelijk.

Veilige Android-smartphone

De Blackphone 2 is op het oog een normale smartphone, maar schijnt bedriegt. Het toestel is ontwikkeld met privacy en veiligheid in het achterhoofd en draait op een aangepaste versie van Android, genaamd Silent OS. Die bevat apps waarmee je versleuteld kunt bellen, chatten en verbinden met wifi. Daarnaast is er een privacyvriendelijke app-winkel en virtualisatiesoftware Private Spaces. Hiermee maak je tot vier virtuele omgevingen waarbinnen apps en processen draaien die geen toegang tot gebruikersgegevens hebben. Zo kun je bijvoorbeeld werk en privé eenvoudig gescheiden houden. Bovendien zijn alle data op de smartphone is standaard beveiligd met sterke encryptie. De specificaties van de Blackphone 2 zijn helaas middelmatig: voor omgerekend 650 euro krijg je een 5,5inch-scherm (1080p), 32 GB aan uitbreidbare opslag en een middenklasse Snapdragon 615-soc van Qualcomm. Voor foto’s is een 13-megapixelcamera aanwezig en de accu heeft een capaciteit van 3600 mAh. De Blackphone 2 is alleen via de officiële website te bestellen.

0 Reactie(s) op: Bescherm je smartphone tegen pottenkijkers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.