Bescherm je smartphone tegen pottenkijkers

Door: Gijs Ettes | 18 april 2017 10:44

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

06 Anoniem zoeken

Wie pottenkijkers buiten de deur wil houden, doet er goed aan om niet alleen Gmail, maar ook Googles zoekmachine te vervangen door een privacyvriendelijk alternatief. Een populaire optie is DuckDuckGo, een zoekmachine die gebruikers niet volgt en geen persoonlijke informatie bewaart. Elke zoekopdracht gaat via het Tor-netwerk, dat het internetverkeer over verschillende ‘relays’ (computers voorzien van Tor-software en encryptie) leidt en het zo onmogelijk maakt om de herkomst van een zoekopdracht te traceren. Je surft dus anoniem en elke gebruiker ziet precies dezelfde zoekresultaten. DuckDuckGo werkt snel en verrijkt zoekresultaten met informatie van veelbezochte sites als Wikipedia. Ook handig zijn de zogenoemde ‘!bang’-commando’s, waarmee je specifieke sites doorzoekt. Gebruik het commando !a shoes om bijvoorbeeld direct de Amazon-pagina met schoenen te bekijken. DuckDuckGo is een standaard zoekoptie in Safari en Firefox en is er ook als aparte app voor iOS en Android.

06 DuckDuckGo laat je anoniem zoeken en bevat tal van handige functies.

07 Wachtwoorden beveiligen

Sterke wachtwoorden zijn essentieel om je accounts en bestanden veilig te houden. Helaas komt het nog vaak voor dat mensen wachtwoorden hergebruiken of kiezen voor een wachtwoord dat simpel te raden is, met het risico dat kwaadwillenden toegang krijgen tot jouw gegevens. Een beter wachtwoordbeleid om dat te voorkomen, wordt vaak als drempel gezien. Hoe moet je immers al die wachtwoorden onthouden als ze per account uniek en complex zijn? Een wachtwoordkluis als LastPass biedt uitkomst. Met deze dienst krijg je toegang tot een kluis met sterke aes-256bit-encryptie in de cloud, waarin je al je wachtwoorden veilig bewaart. Je hoeft alleen het hoofdwachtwoord te onthouden. LastPass benadrukt dat de versleuteling van z’n opslagtechnologie krachtig genoeg is om bruteforce-aanvallen af te slaan, maar dat neemt niet weg dat het goed is om tweestapsverificatie in te stellen (zie kader ‘Zo werkt tweestapsverificatie’).

07 LastPass bewaart al je wachtwoorden in een versleutelde kluis en maakt veilig inloggen eenvoudig.

Zo werkt tweestapsverificatie

De naam zegt het al: bij tweestapsverificatie log je in twee stappen in op je account. Allereerst met je gebruikersnaam en wachtwoord, vervolgens met een toegangscode die naar een vertrouwd apparaat (bijvoorbeeld je smartphone) wordt gestuurd. Dankzij deze extra beveiligingslaag hebben kwaadwillenden niet genoeg aan alleen je wachtwoord om je account te kraken. Onder meer banken, betaaldiensten en sociale netwerken als Facebook, Twitter en LinkedIn ondersteunen tweestapsverificatie. Vaak staat dit niet standaard ingeschakeld, maar doorgaans vind je de functie onder Instellingen / Privacy. Gebruik je liever je smartphone niet voor de tweestapsverificatie, dan kun je een beveiligingssleutel als de YubiKey gebruiken. Deze dunne usb-stick stop je in een vrije poort in je computer, waarna je toegang kunt krijgen tot een versleuteld account.

De YubiKey is een soort usb-stick die je kunt gebruiken voor tweestapsverificatie.

08 Sleutelen aan je smartphone

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat onbevoegden meegluren en toegang hebben tot de gegevens op je smartphone. Veel diensten die voorheen alleen op desktop-pc’s beschikbaar waren ¬– denk aan vpn, encryptie en wachtwoordmanagers – zijn inmiddels ook voor Android en iOS beschikbaar. En dat is belangrijk, want we gebruiken onze telefoon allang niet meer alleen voor bellen. Wil je nog een stap verder gaan in het beschermen van je privacy, dan kun je overwegen om je smartphone open te schroeven. Zoals Edward Snowden in een interview laat zien, zijn er diverse onderdelen in een smartphone die je privacy in gevaar brengen. Denk aan de (selfie)camera en microfoon. Is je toestel geïnfecteerd met malware, dan kunnen die onderdelen worden gebruikt om je in de gaten te houden. Snowden adviseert om de ingebouwde microfoon te verwijderen en te bellen met de headset die meestal wordt meegeleverd met een smartphone. Daarvoor is wel wat technische kennis vereist.

08 Ietwat extreem: je kunt onderdelen uit je smartphone verwijderen om afluisteren te voorkomen.

0 Reactie(s) op: Bescherm je smartphone tegen pottenkijkers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.