Brenno de Winter over digitaal Nederland

Door: jasper-bakker | 01 juli 2015 19:30

Blog

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Na avonturen met open versus gesloten standaarden, het aan de kaak stellen van de onveilige OV-chipkaart en een actie tegen informatielekkende websites (Lektober), richt onderzoeksjournalist en tech-nerd Brenno zijn blik nu op digitaal Nederland en de politiek.

Dit is Brenno

Journalist van het Jaar 2011. Vriend van knuffelhackers. Vijand van lekken. Gesel van overheidsorganen. Afdwinger van openbare debatten over complexe, vaak technische kwesties. Brenno de Winter is zélf een fenomeen in de woelige webwereld van security, privacy, digitale grondrechten en politiek. De 43-jarige ex-developer pleit mede als 'serial-Wobber' voor een open overheid. Vóór de burger en de digitale toekomst. "We leven in een informatiemaatschappij en daar moeten we wat mee."

Nederland loopt toch voorop met digitalisering en de overheid streeft naar de positie van kennisland?

"Wij lopen wel voorop met digitalisering, we doen veel dingen best goed. Alleen gaan we ook in de minder goede ontwikkelingen wat harder dan andere landen. Kijk maar naar wat het Openbaar Ministerie wil en doet in de strijd tegen cybercrime. Daar wordt geen openlijk debat over gevoerd."

Ben je bang voor geheime en ondoorgrondelijke waarschuwingsrichtlijnen (bijvoorbeeld no-fly-lijsten) tegen bepaalde personen? Zoals jij zelf vorig jaar bij overheidsorganisaties op een 'zwarte lijst' bent gekomen?

"Ja, hoewel dat laatste wel één van de meest extreme voorbeelden is. Maar kijk ook simpel naar Wob-verzoeken [Wet openbaarheid bestuur - red.]; het is onvoorstelbaar hoeveel moeite burgers moeten doen om gewoon de wettelijk verplichte openheid van onze eigen overheid te krijgen."

Wat is hierbij volgens jou het grondprobleem?

"Mijn grote zorg is dat bij herhaling is gebleken dat de Tweede Kamer niet bij machte is om sturing te geven aan 'digitaal Nederland', aan onze informatiesamenleving."

Wie is dan wel bij machte om te sturen?

"Nou, deels de commercie, waarbij de politiek dan een ondergeschikte rol speelt. Zie bijvoorbeeld handelsverdragen zoals TTIP en eerder al het uiteindelijk tegengehouden ACTA. Daar spelen commerciële belangen de boventoon en komen die verdragen boven onze eigen regels te staan." [TTIP staat voor Transatlantic Trade & Investment Partnership, het is een handelsovereenkomst tussen de EU en de VS, ACTA staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement en is een handelsovereenkomst ter bestrijding van namaak - red.]

"Bovendien wordt de rol van de Tweede Kamer gemarginaliseerd. Bevoegdheden gaan deels naar gemeenten en deels naar Brussel."

Is dat dan een verkeerde zaak? Meer lokale macht betekent toch ook meer lokale invloed? En Brussel maakt zich toch ook hard voor de informatiemaatschappij? Dáár is immers de omstreden bewaarplicht laatst gesneuveld.

"Ja, de Europese rechter heeft de bewaarplicht afgewezen. Maar vergeet niet dat de dataretentie eerst vanuit Brussel is gekómen. Vervolgens is het wel realiteit geworden en toen na jaren van aanvechten pas door de rechtbank illegaal verklaard. Het had eigenlijk niet eens zo ver mogen komen."

"Los daarvan zorgt de marginalisering van de Tweede Kamer ervoor dat veel regie op nationaal niveau en daarmee Nederlandse identiteit verloren gaan. Alles wordt veel minder centraal geregeld. En dat raakt dus alles! Want digitalisering is de kern van deze samenleving. Je moet dan wel bestuurders hebben die daar goed mee om kunnen gaan. Maar als het digitaal wordt, is onze overheid niet goed onderlegd."

Daar wordt toch aan gewerkt? Zie onder meer de onderzoekscommissie onder leiding van Ton Elias die het mislopen van ICT-projecten bij de overheid heeft doorgelicht.

"Juist dat onderzoek toont aan dat de Tweede Kamer niet serieus acteert. De belangrijkste conclusie uit dat onderzoek heeft Elias wel gezien, maar daar is verder helemaal niets mee gedaan. Namelijk dat de overheid de eigen informatievoorziening niet op orde heeft, waardoor het mislopen van ICT-projecten heel slecht zichtbaar is. Daar is de commissie zelf ook tegen aangelopen."

"Vervolgens moeten er na die belangrijkste conclusie de aanbevelingen komen. Maar die zijn er niet. Helemaal niets! Men vertrouwt erop dat het wel goed komt. Ook de CIO [Chief Information Officer - red.] van de Nederlandse overheid. Het probleem wordt aan alle kanten geconstateerd en ook erkend. Maar er wordt niets concreets aan gedaan."

Waarom dan niet?

"De Tweede Kamer zegt zelf in het rapport Elias dat het ze niet interesseert en dat ze er niet deskundig in zijn. De Tweede Kamer is dysfunctioneel wat betreft het digitale. Het is als een asbestprobleem: iedereen denkt dat er niks aan de hand is, tot het te laat is."

Maar de informatiemaatschappij en Nederland-kennisland zijn toch politieke speerpunten? Of hebben we het hier over het verschil tussen woorden en daden?

"Ja. Het zijn holle frases. De politiek weet het niet en wil het ook niet weten. Ondertussen leven we met z'n allen al in een informatiesamenleving en daar moeten we wat mee. Want deze tijd gaat later wel beoordeeld worden. We wéten nu dat het niet goed zit, met privacy, security en informatievoorziening. Voor je het weet zit je met zoekgeraakte bonnetjes van miljoenendeals met grote criminelen."

1 Reactie(s) op: Brenno de Winter over digitaal Nederland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 1 juli 2015 20:06 Anoniem
    SUWI tegen terrorisme? Hoe kom je daar in vredesnaam bij? Dat is van het begin af aan bedoeld geweest om fraude tegen te gaan.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.