Dit zijn de regels rond camerabewaking

© PXimport

Dit zijn de regels rond camerabewaking

Geplaatst: 22 februari 2020 - 15:01

Aangepast: 14 december 2022 - 11:05

Redactie ID.nl

Wil je je eigendommen beschermen of je persoonlijke veiligheid verbeteren, bijvoorbeeld met een videodeurbel of een camera op je oprit? Mensen zullen je niet snel tegenhouden. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden, zeker in situaties waarin je de privacy van anderen zou kunnen schenden. We praten je bij over je rechten en plichten als het gaat om camerabewaking.

Het aantal bewakingscamera’s groeit spectaculair, er hangen er in Nederland naar schatting meer dan anderhalf miljoen. Het maken van foto’s of filmpjes op de openbare weg en in openbare ruimten met een handcamera of smartphone valt onder de zogeheten ‘vrije informatiegaring’. Alleen als je beelden gaat delen en publiceren ben je aan meer voorwaarden verbonden. Als je daarentegen foto’s of filmpjes maakt met een aangebrachte (vaste) camera zoals een bewakingscamera gelden andere regels.

In en om het huis

Je huis is privéterrein, je mag hier (bijna) alles doen wat je wilt. En dus ook camera’s ophangen en registreren wat er zich in huis afspeelt. Dit valt niet onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Autoriteit Persoonsgegevens houdt er daarom ook geen toezicht op. Officieel moet je een camera wel kenbaar maken. Hiervoor kun je een sticker op je voordeur plakken. Camera’s buiten vallen wel onder de AVG, vooral als de camera (deels) op de openbare weg is gericht, of de tuin van de buurman. Hierdoor kunnen op de beelden personen te zien zijn die geïdentificeerd kunnen worden. Kleine uitzondering: als de camera’s uitstaan of nep zijn, dan is de AVG niet van toepassing. Het is dus raadzaam camera’s zo te richten, dat je alleen bijvoorbeeld je tuin en oprit filmt maar niet de openbare weg. Soms is dat niet genoeg om je eigendommen te beschermen.

Openbare weg in beeld

Soms is het onvermijdelijk om een klein stukje van de openbare weg te registreren. Dit mag zolang de camera maar één aantoonbaar doel dient: de beveiliging van het persoonlijk bezit. Je mag beelden niet openbaar maken en ook niet langer dan nodig bewaren (veelal tot 28 dagen). Ook moet je duidelijk zichtbaar vermelden dat er camerabeveiliging aanwezig is, bijvoorbeeld met sticker of bordje bij de toegangsdeur. Het kan ook handig zijn om voordat je een camera ophangt er met buren en buurtgenoten over te spreken. Camerabeelden mogen als bewijs worden ingebracht bij bijvoorbeeld een inbraak. De Politie houdt met het project ‘Camera in Beeld’ zelfs een databank van bewakingscamera’s bij, ook van particulieren, zodat ze weten waar extra bewijs kan worden vergaard.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000