Facebook vraagt gebruikers of nieuwskoppen misleidend zijn

Door: Daan Doedens | 06 december 2016 09:25

Nieuws

Facebook is bezig met het testen van een nieuw functie in de strijd tegen nepnieuws en clickbait op het sociale netwerk. Bij een aantal gebruikers wordt onder een nieuwsitem de vraag gesteld of de kop al dan niet misleidend is.

De vraag wordt gesteld aan een selecte groep gebruikers. Die kunnen in vijf gradaties aangeven hoe misleidend een kop is. Op die manier hoopt Facebook clickbait-koppen, waarbij de werkelijkheid extra mooi, spannend of simpelweg onwaar wordt voorgesteld, aan te kunnen pakken. Lees ook: 9 tips om Facebook weer leuk te maken.

Nepnieuws tijdens de verkiezingen

Het is een volgende stap in de strijd tegen nepnieuws die Facebook al lange tijd aan het voeren is, maar die de laatste weken tot een hoogtepunt komt. Tijdens de Amerikaanse verkiezingen kreeg Facebook veel kritiek, onder meer van president Barack Obama, op de manier waarop clickbait of puur verzonnen berichten over het medium werden verspreid.

Gebruikers werden zo verleid tot denkbeelden die helemaal niet op de waarheid berustten, waardoor mogelijk de uitslag van de verkiezingen deels is beïnvloed. Critici verweten Facebook te weinig te doen om dergelijke berichten tegen te gaan, ook al strafte het sociale netwerk zondaars door hen uit te sluiten van het advertentieprogramma van het bedrijf.

Een artikel van de Amerikaanse nieuwssite Philly Inquirer werd aan de survey onderworpen.

Studenten hebben de oplossing

Een paar weken later kwamen vier Amerikaanse studenten met een oplossing voor het probleem. Zij maakten een extensie die zoekmachines als Google en Bing gebruikt om de reputatie van websites te checken. Een goede reputatie is bij zoekmachines al erg belangrijk, omdat resultaten dan hoger worden getoond.

Dat is echter geen oplossing voor het probleem van clickbaitkoppen, die niet alleen gebruikt worden door kleine websites, maar ook door bekende titels. Met de survey-feature hoopt Facebook misleidende titels aan te pakken en de nieuwsstroom op Facebook te verbeteren. Of en wanneer de functie naar een groter publiek wordt uitgerold, is nog niet bekend.

1 Reactie(s) op: Facebook vraagt gebruikers of nieuwskoppen misleidend zijn

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 6 december 2016 21:09 MarkS90
    Facebook is zelf misleidend en uitgerekend zij gaan vragen welke berichten niet goed zouden zijn?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.