Gratis eBooks downloaden uit het publieke domein

© PXimport

Gratis eBooks downloaden uit het publieke domein

Geplaatst: 25 april 2020 - 08:46

Aangepast: 20 maart 2023 - 11:45

Dirk Schoofs

Project Gutenberg is de naam van een website waarop tienduizenden gratis eBooks te vinden zijn. Legaal en wel, want het betreft hier boeken die tot het publieke domein behoren. Bijvoorbeeld omdat het auteursrecht is komen te vervallen. We leggen uit wat je zoal met deze schatkamer aan informatie kunt doen.

Vóór de 15de eeuw was het maken van een boek zo’n arbeidsintensieve aangelegenheid dat iedere titel eigenlijk als een exclusief kunstwerk werd beschouwd. Pas na de uitvinding van de drukpers door Johannes Gutenberg kon men aan massaproductie beginnen.

Vandaar de naam van het distributiearchief, Project Gutenberg, dat ondertussen meer dan 59.000 boeken laat downloaden die tot het publiek domein behoren. Wanneer is dat precies het geval? Het auteursrecht geldt voor het hele leven van de auteur en voor een bepaalde periode na zijn of haar dood. In Europa en in Noord-Amerika wordt een boek pas publiek domein 70 jaar na de dood van de auteur. In dit archief vind je dus geen recente werken, maar wel een ongelooflijke collectie historische werken.

Het project is afhankelijk van een leger vrijwilligers die deze boeken scannen en tot tekst omzetten via ocr. Het ontwerp van dit archief is nogal oubollig, maar alles op de site is functioneel - en dat is het belangrijkste.

Bestandsformaten

De voorpagina van Project Gutenberg bevat een link naar de meest gedownloade boeken op dit platform en naar werken in diverse talen. Uiteraard moet je de titel of de auteur in de zoekmachine invoeren. Bij elk resultaat zie je hoeveel mensen dit werk al hebben gedownload. Gutenberg host ook audioversies van de boeken. Via een logo naast de titel zie je of het een leesboek of een audioboek is.

Van ieder boek kun je verschillende versies downloaden. De html-versie lees je via de browser, maar je kunt ook ePub- en Kindle-bestanden binnenhalen. Er is zelfs een qr-code om het boek snel naar je smartphone te downloaden. Ondertussen heeft Gutenberg een nuttige integratie met Dropbox, Google Drive en OneDrive toegevoegd. Hierdoor kun je het werk naar je favoriete cloudopslagdienst verzenden.

 

© PXimport

Overige handigheidjes

Nog enkele kneepjes die van pas komen in Project Gutenberg. Het project maakt het mogelijk om de complete werken van een auteur in één keer te downloaden. Als je dat wilt, kun je bijvoorbeeld alle boeken van William Shakespeare, Jane Austen of Winston Churchill binnenhalen. Wanneer zo’n collectie later wordt bijgewerkt, kun je een update ontvangen via rss, op voorwaarde dat je je op de rss-feed hebt geabonneerd.

Project Gutenberg biedt ook e-mailabonnementen aan waarna je op de hoogte wordt gebracht van nieuwe inzendingen. Dit raden we af, tenzij je blij wordt van 20 mails per dag.

Een fascinerend fenomeen zijn tenslotte de vintage illustraties die je hier aantreft. Die kun je via een omweg in Google terugvinden in Project Gutenberg. Type in het Google-zoekvak site:gutenberg.org gevolgd door een spatie en een zoekwoord en klik op Afbeeldingen. Bijvoorbeeld site:gutenberg.org whale. Het resultaat zijn de afbeeldingen van walvissen die in de originele boeken zijn opgenomen als illustratie of foto. Veel leesplezier gewenst!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten