Gratis een website bouwen met Wix

Door: evi-maquoi | 28 oktober 2015 08:43

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Je hoeft helemaal geen webdesigner of front-end-ontwikkelaar te zijn om een mooie en stabiele website te bouwen. Dankzij Wix kan iedereen een eigen website ontwerpen en publiceren, en dat zelfs gratis. Hoe werkt dit platform precies en wat kun je er allemaal mee doen?

Tip 01: Wix?

Ken je Wix nog niet? Dit toonaangevende webontwikkelplatform draait volledig in de cloud en heeft wereldwijd miljoenen gebruikers. Het grootste voordeel? Het gebruiksgemak. De WYSIWYG-editor (what you see is what you get) is beschikbaar in het Nederlands en laat je heel eenvoudig via klikken en slepen een mooie website, blog of online portfolio bouwen aan de hand van HTML5-templates. Een pluspunt is dat elk sjabloon een responsive design heeft en daardoor ook automatisch geoptimaliseerd is voor smartphones en tablets. Surf naar www.wix.com om op de homepage een idee te krijgen van de mogelijkheden. Lees ook: Gratis software - De 12 beste freewaretips van oktober.

Tip 01 Op de startpagina krijg je een idee van wat je allemaal met Wix kunt maken.

Tip 02: Account aanmaken

Je kunt met Wix volledig gratis een website ontwerpen en publiceren. Er zijn professionele functionaliteiten waar je voor moet betalen (zie kader 'Premium functies') maar als je geen enkele euro wilt uitgeven, heb je ook heel veel mogelijkheden. Het enige dat je moet doen om van de diensten gebruik te kunnen maken, is een account aanmaken. Dat kan heel eenvoudig door op de startpagina op Nu beginnen te klikken. Vervolgens ga je je registreren als nieuwe gebruiker. Geef je e-mailadres op en kies een wachtwoord. Klik op Verder en Aanmelden om je account aan te maken. Als je dit liever wilt, kun je ook inloggen met je Facebook- of Google-account.

Tip 02 Je hoeft geen enkele euro te spenderen. Een account aanmaken volstaat om aan de slag te gaan.

Premium functies

Met een gratis account kun je al heel veel mooie dingen maken in Wix. Wil je toch nog meer? Er bestaan Premium-pakketten met onder andere extra opslagruimte en bandbreedte. Zelfs statistieken, een eigen e-mailadres of webwinkelfunctionaliteiten zijn mogelijk. Prijzen variëren van zo'n 4 tot 16 euro per maand. Hier zie je alle tarieven en extra informatie.

Wix biedt vier verschillende premiumpakketten aan.

Tip 03: Template kiezen

Zodra je je met je nieuwe account aanmeldt, kun je al een selectie maken op basis van je interesses. Wix stelt een heleboel categorieën voor waaruit je kunt kiezen. Je kunt ook klikken op alle templates om ze allemaal in een handig overzicht te bekijken. Wix heeft honderden sjablonen klaarstaan in meer dan zeventig (sub)categorieën.

Helemaal bovenaan in de linkermarge zie je NIEUW!, Meest populair en Blanco sjablonen. Onder Categorieën kun je onder andere kiezen voor Muziek, Blog, Fotografie, Eén-pagina of Webwinkel. Bij elke thumbnail krijg je te zien of de template gratis is of dat ervoor betaald moet worden. Klik onder een sjabloon op Bekijken om een paginagrote voorvertoning te krijgen. Sluit het tabblad in de browser als je het maar niets vindt of ga verder met Website bewerken als je verder wilt met dit sjabloon.

Tip 03 De meeste sjablonen zijn volledig gratis.

Tip 04: Webstructuur

Zodra je in de bewerkmodus zit, is het belangrijk om eerst de structuur te bepalen. Hiermee bedoelen we onder andere het aantal pagina's en subpagina's. Klik bovenaan links op Pagina's om het menu uit te klappen. Afhankelijk van het sjabloon dat je gekozen hebt, krijg je hier 2, 3, 4 of 5 pagina's te zien. In dit scherm kun je heel eenvoudig pagina's van plaats veranderen of extra pagina's aanmaken via Toevoegen. Klik op het tandwieltje naast een pagina om de paginanaam of -adres te veranderen, de indeling te wijzigen, een pagina te verwijderen of te dupliceren enzovoort. Het aantal mogelijkheden is erg uitgebreid. Klik op Gereed om het venster te sluiten en klik daarna bovenaan in de donkergrijze balk op Oplaan.

Tip 04 Je kunt heel eenvoudig pagina's verwijderen of toevoegen.

1 Reactie(s) op: Gratis een website bouwen met Wix

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 oktober 2015 17:44 Anoniem
  Ben wel gecharmeerd. Het nu een aantal websites draaiend op Wordpress, maar ben erg bang dat ze een keer gehackt worden. (Ondanks continue updates etc.) Hoe veilig is deze versie?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.