Is 5G schadelijk voor je gezondheid?

Door: Justin Doornekamp | 19 mei 2019 13:36

Blog

Uit onderzoek blijkt dat de straling van 5G-netwerken mogelijk schadelijk kan zijn, maar de meningen over hoe dat geïnterpreteerd moet worden zijn flink verdeeld. Daarom lieten diverse ministeries zelf onderzoeken uitvoeren naar de gezondheidsrisico's van 5G. De eerste bevindingen zijn te lezen in een brief aan de Tweede Kamer.

De aanleg van het 5G-netwerk gaat gepaard met een hoger aantal antennes en dat wakkert zorgen aan over de elektromagnetische velden van de antennes. Radiofrequente velden kunnen, als ze sterk genoeg zijn, immers leiden tot oververhitting en schade aan weefsels en organen, zo blijkt uit onderzoek. Daarom zijn er limieten ingesteld om de blootstelling aan elektromagnetische straling beperkt te houden en de limieten zou ook moeten gelden voor 5G-antennes. Het Agentschap Telecom voert momenteel metingen uit om erop toe te zien dat de limieten op 5G-testlocaties niet worden overschreden.

Toch blijven zorgen over de gezondheidsrisico’s van 5G bestaan. Is er echt een gevaar voor de gezondheid?

elektromagnetische zendsignalen kunnen schadelijk zijn als ze sterker zijn dan de gehanteerde blootstellingslimieten

5G-Limieten

Om meteen met de deur in huis te vallen: er zijn geen aanwijzingen zijn dat blootstelling aan radiofrequente straling door mobiele telefonie leidt tot gezondheidseffecten, aldus de ministeries. Ook bij langdurig en frequent gebruik van een mobiele telefoon zou er geen verband zijn met het risico op het ontstaan van tumoren in de hersenen of het hoofd- halsgebied, aldus een studie van de Gezondheidsraad.

Hoewel de Gezondheidsraad oordeelt dat het verband onwaarschijnlijk is, adviseert zij echter wel lopende onderzoeken ook na 2019 voort te zetten. Want: de elektromagnetische zendsignalen kunnen wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als ze sterker zijn dan de gehanteerde blootstellingslimieten.

“De totale blootstelling van alle stralingsbronnen samen moet dus altijd onder de blootstellingslimieten blijven”, aldus de ministeries in een brief aan de Tweede Kamer. “Dit verandert niet met de komst van 5G.”

De ministeries weerleggen zelfs andere onderzoeken, die zouden aantonen dat 5G wel een effect heeft op biologische effecten bij cellen, planten en dieren.

De ministeries concludeerden dat deze onderzoeken zijn uitgevoerd bij hoge blootstellingsniveaus en dat de biologische effecten niet tot gezondheidsschade zouden leiden, maar enkel tot de “opwarming van (delen van) het lichaam”. Bovendien zouden artikelen in onder meer de Groene Amsterdammer hierover eenzijdig zijn en geen evenwichtige beoordeling schetsen van de beschikbare wetenschappelijke kennis.

Conclusie

Zijn de elektromagnetische stralingen voor 5G schadelijk voor de gezondheid? Nee, zeggen diverse instanties, mits de blootstelling eraan beneden de limieten blijft. Het Agentschap Telecom zal erop toezien dat dit ook na de introductie van het 5G-netwerk gebeurt.

3 Reactie(s) op: Is 5G schadelijk voor je gezondheid?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 mei 2019 18:06 Kami85
  Toch vreemd dat ze de uitrol in heel Australië hebben teruggedraaid omwille van medische redenen dan!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 mei 2019 21:45 Joris Peterse
  @Kami85 Dan ben ik benieuwd naar je bron. In Australië gaat de discussie bij de aanleg over Huawei en ZTE. Maar het wordt al aangelegd en in 2019/2020 is het beschikbaar voor consumenten. https://www.canstarblue.com.au/internet/when-can-i-get-5g-in-australia/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 mei 2019 22:17 DennisEMFHealth
  Toch vreemd om te horen dat de industrie zelf ook nooit geld heeft gestoken in onafhankelijk onderzoek: http://jo.my/senator-blumenthal-worriedabout5g

  Ik denk dat de mensen erg goede reden hebben om iets tegen 5G te hebben als sinds eind 2018 bekend is dat ook ratten kanker krijgen van 2G en 3G straling, en daar werken we ook al 10 en 20 jaar mee, respectievelijk (zie: http://jo.my/ntp-study) . Niet-thermische straling heeft biologische effecten, en dat heeft 5G ook. Straks krijg je alleen een mast op elke hoek van de straat. Vergeet de duizenden satelietten ook niet die ons vanaf de ruimte bestralen. Top bezig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.