Kopen bij buitenlandse webshops: waar moet je op letten?

© PXimport

Kopen bij buitenlandse webshops: waar moet je op letten?

Geplaatst: 28 september 2021 - 02:04

Aangepast: 25 november 2022 - 11:10

Richard Veenstra

Als je online bestelt, dan heb je soms te maken met invoer-, douane- en andere bijkomende kosten. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je wel eens producten bestelt in China, de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Ga je iets kopen bij buitenlandse webshops, let dan op de volgende zaken.

De laatste maanden is er heel wat veranderd als het gaat om het bestellen van producten in het buitenland. Uiteraard hadden we begin dit jaar de Brexit. Die heeft ervoor gezorgd dat het Verenigd Koninkrijk nu buiten de Europese Unie (EU) valt. Ook is de regelgeving voor de afdracht van omzetbelasting voor goedkope producten op 1 juli veranderd. In de praktijk betekent dit dat je bestelling van AliExpress of elke andere winkel buiten de EU duurder kan uitvallen dan een jaar geleden. 

Het is goed om te weten welke regels er voor welke landen gelden en welke kosten er eventueel op je af komen als je iets online buiten Nederland bestelt. We gaan er hier dieper op in.

Over BTW binnen en buiten EU

Als je een product koopt in Nederland, dan betaal je hier altijd omzetbelasting over. Deze belasting is in de volksmond beter bekend als belasting toegevoegde waarde, btw. 

Er zijn drie btw-tarieven in Nederland: 21, 9 en 0 procent. Op verreweg de meeste producten betaal je 21 procent btw. Het lage 9 procent-tarief geldt voor bijvoorbeeld etenswaren. Het 0 procent-tarief geldt in speciale gevallen en vaak alleen voor bedrijven die met in- en export te maken hebben.

Als consument betaal je altijd de btw over een product, prijzen in webwinkels voor consumenten bevatten daarom ook altijd btw. Dit geldt overigens voor de hele EU, ook al gelden er in andere landen andere btw-tarieven. Bestel je iets in Duitsland, Frankrijk of Spanje, dan betaal je gewoon de prijs, inclusief de buitenlandse btw.

Kopen bij buitenlandse webshops: waar moet je op letten?-18713477

© PXimport

Producten die je bestelt bij winkels buiten de Europese Unie, bevatten soms geen btw. Een bekend voorbeeld zijn de Verenigde Staten, prijzen worden in webshops altijd vermeld zonder Amerikaanse btw, omdat dit per staat anders is geregeld. Als je een product bestelt uit een land buiten de EU, dan wordt hier door de Nederlandse belastingdienst nog btw over berekend, in ons geval 21 procent.

Dit geldt sinds 1 januari 2021 ook voor het Verenigd Koninkrijk, met uitzondering van Noord-Ierland. Als je iets bestelt bij een Britse webshop, dan betaal je hierover dus Nederlandse btw bij invoer. In veel gevallen wijst de webshop je hier wel op en worden prijzen voor EU-klanten automatisch zonder Britse btw (vat) weergegeven. 

Denk er dan dus aan dat de uiteindelijke prijs voor jou als klant 21 procent duurder is. Tot 1 juli 2021 was er een vrijstelling van de btw voor pakketjes onder de 22 euro, dit is komen te vervallen. Je moet nu dus altijd rekening houden met een btw-naheffing als je buiten de EU iets bestelt.

Invoerrechten

Naast btw betaal je over sommige producten die je van buiten de EU invoert, ook nog invoerrechten. Dit is niet zoveel als btw, vaak tussen de nul en twaalf procent. Hoeveel dit precies is, hangt van het product af. De EU heeft een boekwerk met honderden pagina’s met zogenaamde CN-productcodes (pdf) en percentages. 

Het is ondoenlijk om zelf te zoeken op de juiste code voor het product dat je bestelt, maar de webshop kan je vaak wel vertellen welke code ze gebruiken voor een bepaald product. Het tarief kun je dan aan de hand van de CN-code opzoeken. 

Kopen bij buitenlandse webshops: waar moet je op letten?-18713478

© PXimport

Invoerrechten gelden overigens alleen voor producten die meer waard zijn dan 150 euro, dit is het bedrag zonder de verzendkosten. De btw wordt overigens berekend over het bedrag plus de verzendkosten en eventuele verzekeringskosten.

Als het product zonder verzendkosten boven de 150 euro uitkomt, dan worden de invoerrechten ook berekend over de prijs mét de verzend- en verzekeringskosten. Even goed opletten dus! Op de site van de Belastingdienst kun je alle regels nalezen, inclusief rekenvoorbeelden.

Hoe te betalen

De btw- en invoerkosten worden door grote webwinkels alvast voor je geïnd, dit wordt dan gespecificeerd als je afrekent. Een bekend voorbeeld is Amazon US of UK. Maakt een webwinkel hier geen melding van, dan betaal je het bedrag aan de bezorger van het pakket. De Nederlandse Belastingdienst heeft namelijk afspraken met alle bezorgdiensten.

Stel dat jouw pakket met UPS wordt geleverd, dan stuurt UPS je voor levering een bericht over hoeveel btw- en invoerrechten je moet betalen. Je rekent dit bedrag af zodra het pakket wordt geleverd. De bezorger kan ook inklaringskosten (ook wel afhandelingskosten) berekenen. Dit is vaak een vast bedrag van zo’n tien euro voor het werk dat de bezorgdienst heeft om het geïnde geld aan de Belastingdienst over te dragen.

Overigens kan het best een keer voorkomen dat je pakketje aan de aandacht van de douane ontsnapt en het dus gewoon door de bezorgdienst wordt bezorgd zonder dat je btw, invoerrechten en inklaringskosten hoeft te betalen. Bij sommige producten kun je kiezen om het vanuit de EU te laten verzenden, dit is altijd slimmer, omdat je dan geen btw en invoerrechten hoeft te betalen.

Kopen bij buitenlandse webshops: waar moet je op letten?-18713479

© PXimport

Garantie

Als je binnen de Europese Unie iets koopt, dan ben je beschermd volgens de Europese regelgeving. Dit betekent dat je standaard twee jaar garantie hebt op alle producten die je binnen de EU koopt. Deze twee jaar gaan in op het moment van ontvangst, dus niet vanaf het moment dat je het product hebt besteld.

De verkoper is overigens ook verantwoordelijk voor de verzendkosten. Europese regelgeving zegt dat de consument in het geval van een defect binnen de garantietermijn geen kosten hoeft te maken. De verkoper kan wel vragen om het product eerst te onderzoeken en te kijken of het inderdaad om een garantiegeval gaat. Als dat zo is, dan moet je zelf eerst het product terugsturen. Bij een garantiegeval kun je daarna de verzendkosten weer terugvorderen. 

Meer informatie over dit thema, inclusief een aantal voorbeelden, vind je hier.

Bij producten die je buiten de EU koopt, kunnen de garantievoorwaarden heel anders zijn. Kijk voor aanschaf wat voor regeling de verkoper biedt. In het geval van producten uit China, bijvoorbeeld via AliExpress, kun je meestal niet gebruikmaken van een garantieregeling.

Veilig winkelen

Verifieer ook of een webshop betrouwbaar is door er even naar te googelen. Als je veel negatieve recensies vindt, dan is het misschien niet slim om hier te bestellen. Bij betaling kun je het beste je creditcard of PayPal gebruiken. Daarmee heb je in sommige gevallen aankoopbescherming, al is dit geen zekerheid.

Denk er tenslotte aan dat producten in Nederland en de EU aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, op veel productcategorieën moet een CE-keurmerk staan. 

Sommige producten die je in China bestelt, hebben dit keurmerk niet. Dit kan een gevaar voor jezelf opleveren, zeker bij bijvoorbeeld oplaadkabels en andere elektronische apparatuur. Ook speelgoed kan te hoge waardes van bepaalde chemische stoffen bevatten en schadelijk zijn voor kinderen. Goedkoop is dan zomaar duurkoop.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten