Maak en beheer een kindvriendelijk Windows 10-account

Door: Robbert Brus | 14 december 2016 14:37

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

In een tijd waarin kinderen, nog voor ze kunnen lezen of schrijven, weten hoe ze een computer of tablet kunnen gebruiken, is het belangrijk dat wij als volwassenen ze daarin zo vroeg mogelijk begeleiden. Microsoft biedt in Windows 10 handige opties om de accounts van je kinderen op afstand te beheren en kindvriendelijk te maken, zodat je het gebruik zo nodig kun inperken op elk systeem waarop zij inloggen.

01 Wijze les

Microsoft heeft lering getrokken uit het verleden en de dienst, die voorheen ‘Family Safety’ heette, verbeterd. Hoewel er nog puntjes zijn die ontbreken of beter kunnen, is Microsoft met Windows 10 zeker de juiste richting ingeslagen. Zo is de vernieuwde dienst niet meer beperkt tot een apparaat, maar worden de gegevens online opgeslagen en toegepast op alle apparaten. Als je gezinsleden met hun accounts inloggen op een andere computer of tablet, zullen ingestelde restricties automatisch worden toegepast. In deze cursus leggen we uit hoe je de accounts van je gezin configureert en het digitale gebruik van je kinderen kunt bijhouden en zo nodig kunt inperken.

01 Beheer de privacy- en onlineveiligheidsinstellingen van je gezin.

02 Een kind-account maken

Vanuit Windows 10 kun je gemakkelijk Microsoft-accounts voor de gezinsleden die dat nog niet hebben, aanmaken. Ga naar Start / Instellingen / Accounts en kies Gezin en andere personen. Klik op Een familielid toevoegen en selecteer Kind toevoegen. Kies de optie De persoon die ik wil toevoegen heeft geen e-mailadres, vul de benodigde gegevens in en klik op Volgende. Vul een geldig telefoonnummer in of klik op de blauwe tekst Een ander e-mailadres toevoegen in plaats van een telefoonnummer en ga naar Volgende. Kies of je de accountgegevens met Microsoft wil delen en klik Volgende gevolgd door Sluiten. Heb je geen Windows 10-pc bij de hand, dan kun je ook zo een account aanmaken.

02 Via Windows 10 kun je gemakkelijk een account voor je gezinsleden aanmaken indien zij nog niet over een account beschikken.

03 Gezinsleden toevoegen

Indien de persoon al over een Microsoft-account beschikt, vul dan via Start / Instellingen / Accounts / Gezin en andere personen / Familielid toevoegen het e-mailadres van het gezinslid in en klik op Volgende. Controleer het e-mailadres en klik op Bevestigen. De persoon zal een uitnodiging in zijn mailbox ontvangen waarin gevraagd wordt of hij of zij lid wil worden van het gezin. Hiervoor hoeft alleen op de bevestigingslink in de e-mail geklikt te worden. Na het bevestigen wordt een website geopend en zijn ook de andere leden van het gezin zichtbaar.

03 Het enige dat het uitgenodigde gezinslid hoeft te doen, is de e-mail te bevestigen om lid te worden van het gezin.

04 Toegang geven

Op de computer waarop je de accounts hebt aangemaakt zullen de gezinsleden automatisch toegang krijgen. Maar op andere systemen wordt niet automatisch toegang verleend. Een gezinslid geef je toegang door naar Start / Instellingen / Accounts / Gezin en andere personen te gaan te gaan, het account te selecteren en op de knop Toestaan te klikken. Bevestig vervolgens de vraag of de persoon zich mag aanmelden door nogmaals op Toestaan te klikken.

04 Via de instelling Gezin en andere personen in Windows 10, kun je gemakkelijk gezinsleden toegang geven tot de computer.

05 De eerste keer inloggen

Wisselen van account kun je door op Start te klikken en vervolgens op de afbeelding van de ingelogde gebruiker. Je krijgt dan een lijst met geautoriseerde accounts te zien. De eerste keer dat een gezinslid inlogt wordt de computer klaargemaakt en de benodigde informatie geïnstalleerd, het kan het even duren voordat alles is ingesteld. Als de computer klaar is wordt gevraagd om een pincode in te stellen. Voor jonge kinderen is het gemakkelijker om het wachtwoord of pincode te vervangen voor een afbeelding. Dit doe je door naar Start / Instellingen / Accounts / Aanmeldopties te gaan en op de knop Toevoegen onder Afbeeldingswachtwoord te klikken. Vul het wachtwoord in, klik op Afbeelding kiezen en selecteer een afbeelding. Kies vervolgens drie gebaren. Je kunt klikken, maar ook lijnen trekken of cirkels maken.

05 Voor kleine kinderen is een leuke afbeelding met gebaren een stuk gemakkelijker inloggen dan een pincode of een wachtwoord.

06 Je gezin

Wanneer alle accounts zijn aangemaakt en toegang hebben op de gewenste computer, kun je online alle restricties instellen zoals tijdslimieten en kun je rapportages inschakelen zodat je de activiteiten van de kinderen kunt bijhouden. Deze instellingen worden automatisch op elk systeem toegepast zodra het gezinslid zich aanmeldt. Om de instellingen toe te passen ga je hiernaartoe en log in met het Microsoft-account van een volwassene uit het gezin. Klik op Gezin om de aangemelde gezinsleden te zien. Achter de accounts van de kinderen heb je de mogelijkheid recente activiteiten en de aankopen te controleren of de schermtijd aan te passen. In de volgende stappen nemen we elke optie onder de loep.

06 Op de gezinspagina zie je een overzicht van alle gezinsleden.

0 Reactie(s) op: Maak en beheer een kindvriendelijk Windows 10-account

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.