Mobiel en draadloos printen doe je zo

© PXimport

Mobiel en draadloos printen doe je zo

Geplaatst: 5 januari 2020 - 15:13

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Gertjan Groen

Veel printers worden via wifi of een vaste kabel op je netwerk aangesloten. Om te printen grijpen de meesten echter altijd naar een pc. Dit terwijl printen vanaf mobiel of smartphone meestal ook een optie is. We laten zien hoe dat werkt én hoe je een oude usb-printer hiervoor geschikt maakt.

Tip 01: Printer in je netwerk

Ken je de parallelle poort nog? Het was ooit dé standaard voor het aansluiten van een printer. Zijn plek is al heel lang geleden overgenomen door usb. Maar ook dat verandert. Steeds vaker wordt een printer gewoon rechtstreeks in het netwerk opgenomen: draadloos via wifi óf via een vaste netwerkkabel. Een groot voordeel is dat je de printer overal neer kunt zetten, dus niet persé naast een pc. De printer is ook niet meer afhankelijk van die pc. Je kunt veel gemakkelijker vanaf elke pc, smartphone of tablet in het netwerk printen en vaak zelfs vanaf andere locaties wereldwijd via internet. Geholpen door voorzieningen als Apples AirPrint en Googles Cloud Print. In dit artikel lees je hoe je dit alles mogelijk maakt. Wil je een ouderwetse printer ‘moderniseren’? Ook dat kan vaak gemakkelijk. Er zijn verschillende manieren om een usb-printer in je netwerk op te nemen of om features als Air Print of Cloud Print aan zo’n usb-printer of een ‘simpele’ netwerkprinter toe te voegen. In het tweede deel van dit artikel lees je hoe je dat doet.

Tip 02: Afdrukken in Android

Veel fabrikanten bieden apps die onder Android als zogenaamde plug-in fungeren, waarmee je direct kunt afdrukken op een netwerkprinter van die fabrikant. Dat lukt als de smartphone met hetzelfde netwerk is verbonden als de printer. En soms ook via een directe verbinding (Wi-Fi Direct) of kabeltje (usb-on-the-go), als jouw printer die opties ondersteunt. In Android is een afdrukfunctie standaard ingebouwd in apps als Chrome, Drive en Gmail. Open het bestand, tik op de drie puntjes rechtsboven en kies Afdrukken. Soms kom je daar via de optie Delen. Selecteer vervolgens je printer. Helaas bieden lang niet alle apps een afdrukmogelijkheid. Zelfs in de bekende Office-apps als Word en Outlook ontbreekt het. Als een app geen afdrukmogelijkheid heeft moet je creatief zijn. Je kunt bijvoorbeeld een schermafbeelding maken en die afdrukken met Google Foto’s. Of je stuurt een e-mail door naar Gmail. Of je kopieert tekst naar het klembord en verwerkt hem in een andere app of via Google Drive.

Tip 03: Printen via Google

Met Google Cloud Print kun je vanuit je thuisnetwerk maar feitelijk elke locatie wereldwijd afdrukken op de printer thuis. Je maakt er zogezegd een cloudprinter van. Het maakt meteen de weg vrij om te printen vanaf je smartphone of tablet met Android. Het handigst zijn printers die zelfstandig Cloud Print ondersteunen. En dat zijn er inmiddels heel veel. Je stelt de functie doorgaans in via het menu op de printer zelf. Hier lees je per merk en model hoe je dat doet. Bij de bekende Canon MG5750 wifi-printer wordt tijdens de registratieprocedure een vel papier afgedrukt met daarop een registratielink. Open die link in een browser om de printer te registreren in je Google-account. Test het meteen vanuit Chrome door een willekeurige internetpagina te openen. Gebruik dan de toetsencombinatie Ctrl+P voor afdrukken en zoek je printer op achter Bestemming, eventueel via de optie Meer weergeven… De pc hoeft in dit geval uiteraard niet aan te staan om af te kunnen drukken. Ondersteunt jouw printer geen Cloud Print? In het tweede deel van dit artikel lees je hoe je hem hiervoor geschikt maakt.

Tip 03 Een printer registreren voor Cloud Print gaat snel en eenvoudig.

© PXimport

Met AirPrint kun je direct afdrukken naar elke hiervoor geschikte printer

-

Tip 04: Cloudprinter

Heb je Cloud Print ingesteld dan is het nog maar een kleine stap om ook vanaf je smartphone of tablet naar de printer af te drukken. Je hebt daar een app voor nodig. Die zijn er zowel voor Android als iOS. Onder Android ligt de app Cloudprinter van Google zelf het meest voor de hand. Je ziet de app na de installatie niet op je toestel zelf, het is feitelijk een plug-in die zorgt dat je kunt afdrukken via de gebruikelijke weg (zie tip 2). De eerder aan je account toegevoegde printers zijn direct beschikbaar. Voor iOS bestaat geen officiële app. Er zijn wel apps van derden die het ondersteunen, zoals PrintCentral Pro. Er zijn aparte versies voor iPhone en iPad.

Tip 04 Onder Android kun je afdrukken met bijvoorbeeld de Cloudprinter-app.

© PXimport

Tip 05: Printen via iOS

Tip 05 Dankzij AirPrint kun je eenvoudig afdrukken vanaf iPhone of iPad.

© PXimport

Vanaf een iPhone of iPad is het afdrukken een stuk gemakkelijker als jouw printer AirPrint ondersteunt. Talloze apps bieden een mogelijkheid om af te drukken middels AirPrint. De printer moet wel met hetzelfde netwerk zijn verbonden als je iPhone of iPad. Via de optie Printer worden geschikte printers automatisch opgespoord. Hiervoor wordt Bonjour gebruikt. Wordt de printer niet gevonden? Zorg dat deze aanstaat en dat zowel AirPrint als Bonjour is ingeschakeld. Na de keuze van een printer kun je nog wat aanpassingen maken. Stel bijvoorbeeld het aantal exemplaren in dat je wilt afdrukken. Via Opties kun je selecteren welke pagina’s je wilt afdrukken, dubbelzijdig printen activeren of printen in zwart-wit. Deze opties kunnen verschillen, afhankelijk van je printer maar ook de app van waaruit je print. Tijdens het afdrukken kun je afdruktaken bekijken of annuleren. Hiervoor schakel je naar de app Afdrukken door twee keer op de thuisknop te klikken. Daar vind je ook een mogelijkheid om de afdruktaak te annuleren. Het is verstandig de eerste keer een testafdruk te maken.

Tip 06: Ouderwetse printer

Heb je een printer die niet gereed is voor de cloud? Dat hoeft geen probleem te zijn, want Google Cloud Print werkt feitelijk met elke printer. Open Chrome op je pc, ga via de drie puntjes rechtsboven naar het menu en kies Instellingen. Tik op Geavanceerd en kies dan onder Afdrukken voor Google Cloud Printer gevolgd door Cloudprinter-apparaten beheren. Kies dan Printer toevoegen en geef aan welke printers je wilt toevoegen. Hierna is de printer gekoppeld aan je Google-account en Google Cloudprinter. Je kunt vanaf elk apparaat afdrukken naar de printer en vanaf elke locatie, maar de bewuste pc en de erop aangesloten printer moeten daarvoor wel aan staan.

Tip 06 Google Cloud is geschikt voor elke printer.

© PXimport

Je kunt elke klassieke printer toevoegen aan Google Cloud Print voor printen op afstand

-

Printserver

Met een printserver kun je een ‘ouderwetse’ usb-printer in je netwerk opnemen, zodat je vanaf elke pc kunt printen. Nadeel is dat ze best prijzig zijn, zo’n 40 tot 60 euro. Heb je nog een (afgedankte) router met usb-poorten in huis dan kan dat ook een goede optie zijn, als die het delen van een usb-printer in je netwerk ondersteunt. Als het niet je hoofdrouter is moet je hem wel als netwerkapparaat configureren, bijvoorbeeld als ip-client of in bridge-modus. Een andere bekende optie is de AirPort Express van Apple. Je kunt daarnaast ook zelf iets bouwen, bijvoorbeeld rond een Raspberry Pi (zie kader). Ga je zo’n usb-printer als netwerkprinter gebruiken – wat het technisch gezien feitelijk niet is – dan werkt het vaak het beste om eerst de printerdrivers te installeren. Daarna wijzig je via de eigenschappen de poort in een tcp/ip-poort. Hierbij geef je het ip-adres van de printserver op. Tip: een printserver kun je ook gebruiken voor de bekende labelprinters van Dymo, zodat iedereen in het netwerk dat apparaat kan toevoegen en labeltjes printen.

Tip 07 Ook een oude router kun je als voordelige printserver inzetten.

© PXimport

Printserver bouwen met Raspberry Pi

DietPi kun je uitbreiden met kant-en-klare software inclusief printserver.

© PXimport

Tip 08: Synology-printserver

Heb je een nas van Synology, dan kun je die handig als printserver gebruiken. Dat kan zowel een direct aangesloten usb-printer zijn, maar ook een netwerkprinter. Bijkomend voordeel is dat zowel AirPrint als Google Cloud Print wordt ondersteund, handig als je een wat oudere printer hebt. Open het Configuratiescherm via de webinterface van Synology. Ga dan naar Externe apparaten / Printer. Hier kun je de printer toevoegen. Voor een netwerkprinter kies je Netwerkprinter toevoegen gevolgd door het ip-adres van de printer en de eigenschappen, zoals het protocol dat je printer gebruikt. Ondersteuning voor AirPrint kun je met één vinkje aanzetten. Voor Google Cloud Print geldt dat ook, al moet je je wel eenmalig aanmelden zodat Synology de printer bij Google kan registreren.

Tip 08 Een Synology-nas kun je handig als printserver gebruiken.

© PXimport

Een Synology-nas kun je als printerserver inzetten inclusief AirPrint en Cloud Print

-

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten