Netwerkoptimalisatie: Deel 2 - Vervang je router

Door: Edmond Varwijk | 22 mei 2014 08:30

How To

Een apparaat dat vaak vergeten wordt bij het upgraden van het thuisnetwerk is de router. Op het moment dat alle netwerkapparaten al minstens één keer vervangen zijn, worden nog steeds die oude router en die oude switch gebruikt. Niet handig.

Tip 01: Gegevens opslaan

Routers en switches kunnen je netwerk namelijk maken én breken. De router doet vaak ook als switch en draadloos accesspoint dienst, waardoor de vernieuwing van dit apparaat vaak veel snelheidswinst oplevert.

Voordat je de router vervangt door een beter exemplaar, log je in op de huidige router. Ga door de verschillende onderdelen van de configuratie en neem de belangrijkste gegevens over op een papier of schrijf ze in een document. Denk aan het IP-adres van de LAN- en WAN-poort, eventueel de gebruikersnaam en het wachtwoord voor de internetverbinding, de DHCP-configuratie, MAC-adressen van het MAC-filter enzovoort. Soms kun je ook de configuratie opslaan in een bestand. Handig, maar controleer wel of het ook leesbare informatie oplevert.

Klik met de rechtermuisknop op het configuratiebestand en kies Openen met en open het met Kladblok. Zie je dan alleen maar onleesbare gegevens, noteer dan altijd ook de configuratiegegevens op papier.

Tip 01 Een back-up van de routerconfiguratie is niet hetzelfde als een leesbaar overzicht van de routerconfiguratie, daarvoor blijven pen en papier nodig.

Configuratie bewaren in Word

In plaats van de configuratiegegevens met de hand over te schrijven, kun je ook screenshots maken en deze bewaren. Log in op de router en open daarnaast het programma Word. Ga nu in de browser naar het eerste onderdeel van de routerconfiguratie.

Met de toetscombinatie Alt+PrtScrn maak je een schermafdruk van alleen de webpagina. Ga naar Word en plak met Ctrl+V de schermafdruk in het document. Druk op Enter om een lege regel onder de afbeelding te maken. Ga terug naar de browser. Open het volgende deel met configuratiegegevens. Maak opnieuw een schermafdruk en plak het weer in Word. Herhaal dit tot alle configuratiegegevens in het document staan. Bewaar het document op je pc.

In plaats van Word kun je ook Paint of een fotobewerkingsprogramma gebruiken en elke schermafdruk apart bewaren.

De configuratie laat zich ook als schermafdrukken bewaren in een document.

Tip 02: Nieuwe router

Kijk of er bij de nieuwe router een installatiegids of installatie-cd is meegeleverd. Bekijk daarin welke werkwijze genoemd staat om de router te configureren. Het kan dat men wil dat je de oude router uitschakelt en direct vervangt door de nieuwe om dan met een programma de router te gaan configureren. Het kan ook zijn dat de router een standaard IP-adres op de LAN-poort heeft wanneer hij uit de verpakking komt en je daarop kunt inloggen om de router te configureren.

Steeds vaker staat het standaard wifi-wachtwoord met een sticker op de router. Die informatie kun je dan gebruiken om verbinding te maken. Je kunt natuurlijk ook een pc met een netwerkkabel op de router aansluiten. Accepteer het netwerk in ieder geval als Thuisnetwerk zodra het door je computer herkend wordt. Open daarna via Start / Alle programma's / Bureau-accessoires weer de Opdrachtprompt. Via ipconfig en een druk op Enter vraag je de IP-configuratie op.

Kijk naar het IP-adres van de standaardgateway, dit is het IP-adres dat je in de adresbalk van de browser intypt om de loginpagina van de router te openen.

Tip 02 Het IP-adres van de standaardgateway is het IP-adres om de browser naartoe te sturen.

Tip 03: Router instellen

Ben je ingelogd op de nieuwe router, dan is het zaak de oude configuratie naar de nieuwe router over te zetten. Het configuratiebestand dat je in tip 6 wellicht hebt kunnen opslaan, is bijna nooit bruikbaar. Zelfs niet wanneer oude en nieuwe router van hetzelfde merk zijn. Mocht het wel kunnen, dan is de kans toch nog groot dat het verkeerde resultaten oplevert.

Handmatig de configuratie overzetten is daarom echt het beste. Zodra de internetverbinding weer werkt, controleer je eerst of er wellicht een nieuwere versie van de firmware is. Bij de meeste routers is er een optie waarbij de router zelf op nieuwe firmware controleert en deze downloadt en toepast. Is de router helemaal bijgewerkt, ga dan verder met de andere onderdelen van de routerconfiguratie zoals het draadloos netwerk, de WPA2-beveiliging, de DHCP-instellingen enzovoort.

Stel een nieuw wachtwoord voor de beheerpagina in. Eventueel kun je ter beveiliging ook het beheer via wifi uitschakelen.

Tip 03 Ook het updaten van de firmware is een belangrijke stap in het configureren van de nieuwe router.

Tip 04: Routers omwisselen

Als de configuratie klaar is, kun je ook echt de oude door de nieuwe router vervangen. Schakel de nieuwe en de oude router beide uit. Let goed op welke kabels op welke poort van de oude router zijn aangesloten.

Label ze of plak aan elke kabel tijdelijk een papiertje met daarop het soort poort waarop die kabel was aangesloten. Belangrijk om te onderscheiden zijn alle kabels die op de LAN-poorten zijn aangesloten, de kabel die op de WAN-poort is aangesloten en eventuele ADSL-kabels. Een trucje is de nieuwe router bovenop de oude te plaatsen (of andersom) en dan kabel voor kabel van de ene router naar de ander over te zetten. WAN naar WAN, LAN naar LAN enzovoort. Is dat klaar en zijn dus alle kabels van de oude router verwijderd, en er zijn geen loshangende kabels meer over, schakel dan de nieuwe router weer in.

Wacht enkele minuten en gebruik de verschillende apparaten in het netwerk om de goede werking van de nieuwe router te controleren. Open op een pc weer de Opdrachtprompt en ping de router op zijn IP-adres. Start op andere apparaten de browser en controleer of je een webpagina kunt openen. Zet overigens de oude router niet terug naar de fabrieksinstellingen voordat de nieuwe router een week lang goed werkt.

Tip 04 Wanneer de kabels zijn overgezet laat je de oude router uit en schakel je de nieuwe in.

6 Reactie(s) op: Netwerkoptimalisatie: Deel 2 - Vervang je router

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 mei 2014 09:34 Error404html
  like
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 mei 2014 09:43 Anoniem
  Leuk artikel maar hoe ga je dan om met het zelf vervangen van de router van de internetprovider en kan dit bij kabel en ADSL? Dit is toch de meest voorkomende situatie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 mei 2014 08:36 Anoniem
  Wat ik een beetje mis in dit verhaal is waarom je een andere router zou moeten kopen. Ik heb al jaren een router die op 2.4 en op 5 GHz uitzendt op de N band. De enige verbetering die ik puur op het apparaat zou kunnen halen is als deze AC zou uitzenden. Echter heb ik daar niet veel aan omdat ik geen AC apparaten heb.

  N routers zijn al lang niet nieuw meer, 5GHz routers ook niet. Dus zo voor de hand liggend is dit allemaal niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 mei 2014 10:55 upatamby
  Eens met de voorgaande "Gast". Hoe weet je of de router het zwakke punt is in je netwerk?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 mei 2014 13:29 Anoniem
  je kan het nie vervangen als de provider dat nie doet …… dus blijft je oude router houden !!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 mei 2014 09:11 Digital
  Ook als je een modem-router combinatie hebt van je provider kun je een eigen router plaatsen. Dan zorgen dat er of een IP-range is ingesteld. Dus bijv adres 1-50 door modem laten uitgeven en adres 51-100 door je eigen router.

  Makkelijker is om de modem-router combinatie door de provider in de bridge-modus te laten zetten. Daarbij ook de wifi laten uitzetten. Vervolgens je eigen router aansluiten zoals hier is beschreven. Alles loopt dan via je router. Je modem van de provider is dan simpelweg een "domme" modem geworden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.