Online betalen: zo werkt het

Door: richard-veenstra | 14 februari 2014 09:00

How To

Met de komst van allerlei webwinkels en het feit dat we massaal met computers, smartphones en tablets op de bank zitten, verandert onze manier van inkopen doen. Bij veel transacties komt geen echt geld meer van pas en betalingen kun je vanuit je luie stoel doen.

Tip 01: Met iDEAL betalen

De populairste vorm van online betalen in Nederland is via iDEAL. Dit systeem wordt gebruikt door een groot aantal banken. Heb je een rekening bij ABN AMRO, ASN Bank, Friesland Bank, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank of Van Lanschot Bankiers, dan kun je via iDEAL gemakkelijk betalen.

Als je al aan internetbankieren doet, hoef je geen extra handelingen te verrichten. Op de website waar je een bestelling plaatst, kies je voor de betaalmethode iDEAL. In het selectiemenu kies je je bank en je wordt naar de iDEAL-pagina van je bank geleid. Volg de aanwijzingen op het scherm, dit betekent in de meeste gevallen dat je je Random Reader of ander signeerapparaatje erbij moet nemen en je pincode moet ingeven. Is de betaling gelukt, dan word je weer naar de site van de webwinkel geleid.

Kies je bank als je met iDEAL wil betalen.

Veilige verbinding

Let er altijd op dat je via een beveiligde verbinding winkelt bij een webwinkel. De meeste browsers geven dit aan door een groen logo in je adresbalk. In elk geval moet de url beginnen met https://, gevolgd door de website van je bank. De 's' in https staat voor de beveiligde verbinding ('secure').

Zorg bovendien dat je op een betrouwbaar wifi-netwerk bent aangemeld zodra je gevoelige informatie naar een website verzendt. Log in geen geval in op een open wifi-netwerk waarvan je de herkomst niet kent om te internetbankieren.

De groene balk geeft in Internet Explorer aan dat de verbinding beveiligd is.

Tip 02: Creditcard-betaling

Het voordeel van het betalen met iDEAL is dat het erg veilig is. De betaling wordt via een beveiligde verbinding gemaakt en je moet met je signeerapparaat en je pincode inloggen op een speciale site van je bank. Het nadeel is wel dat je je signeerapparaat bij de hand moet hebben en een aantal stappen moet volgen. Een ander nadeel is dat niet iedereen met iDEAL kan betalen omdat niet alle banken worden ondersteund. Op buitenlandse webwinkels heb je bovendien helemaal niks aan iDEAL.

Heb je een creditcard, dan kun je hiermee het makkelijkste betalen. Je hoeft hiervoor niks te doen, je pakt gewoon je creditcard en geeft de gegevens in op de site van de winkel. Belangrijk is wel dat je de juiste maatschappij selecteert, de bekendste zijn VISA, MasterCard en in mindere mate AMEX (American Express). Je wordt altijd gevraagd naar een veiligheidscode, deze wordt ook wel CSC genoemd. Dit zijn de laatste drie cijfers op de handtekeningstrip aan de achterkant van je creditcard.

Op een American Express-kaart vind je vier cijfers boven het kaartnummer aan de voorkant. De verificatie wordt meteen online gedaan en het bedrag wordt pas later van je debetrekening afgetrokken.

Je moet altijd je driecijferige veiligheidscode invoeren. Heb je een American Express creditcard, dan zijn dit vier cijfers.

Tip 3: Veiliger via creditcard

Het nadeel van het betalen met een creditcard is dat het fraudegevoelig is. Het gebeurt wel eens dat kwaadwillende personen creditcardgegevens stelen en hiermee online aankopen doen. Dit is dan ook de reden dat een aantal banken een extra zekerheid voor online creditcardbetalingen ingebouwd heeft.

VISA heeft het protocol 3-D Secure uitgevonden en biedt dit aan onder de naam Verified by VISA. MasterCard heeft een vergelijkbaar systeem en noemt dit MasterCard SecureCode. Je moet je hier vooraf voor aanmelden bij de bank die je creditcard uitgeeft. Op sommige websites word je vervolgens na het ingeven van je creditcardgegevens en de veiligheidscode naar een extra venster geleid. Dit venster heeft het logo van je creditcardmaatschappij en het logo van de bank die de creditcard uitgeeft.

Let er weer op dat in de adresbalk een url staat dat begint met https:// en dat de naam van je bank duidelijk in de adresbalk wordt genoemd. Bij twijfel wend je je tot je bank. Je geeft het wachtwoord in dat je hebt aangegeven bij aanmelding voor 3-D Secure en de transactie wordt geaccepteerd.

Zo kan een Verified by VISA-scherm eruitzien. Elke bank kan hier zijn eigen invulling aan geven.

Tip 4: Met PayPal betalen

PayPal is in Nederland nog niet zo populair, maar in het buitenland wordt het al veel gebruikt. PayPal is een online bank waarbij je je moet aanmelden. Kies je op een website voor een betaling met PayPal, dan word je naar de website van PayPal geleid. Je logt in met je accountgegevens en bevestigt de transactie. De betaling wordt meteen goedgekeurd waardoor de webwinkel je bestelling direct kan opsturen.

PayPal fungeert als tussenpersoon en boekt het geld van je bankrekening af of van je creditcard. Voor jou zijn hier geen kosten aan verbonden, voor de ontvangende partij wel. Daarom kan het zijn dat voor het betalen met PayPal in een webwinkel transactiekosten in rekening worden gebracht. Dit kan echter ook het geval zijn met creditcardbetalingen.

PayPal wordt ook gebruikt door sites als eBay en Airbnb, het voordeel van het gebruik van PayPal is hier dat de dienst extra zekerheden biedt. Schaf je iets aan op eBay, betaal je met PayPal en wordt het product niet verzonden, dan krijg je van PayPal het aankoopbedrag terug. Je kunt met de dienst ook gemakkelijk betalingen doen aan andere personen met behulp van een e-mailadres.

Je kunt kosteloos geld overboeken naar mensen met een PayPal-rekening. Het enige wat je nodig hebt, is het e-mailadres waarmee de andere persoon is aangemeld.

Tip 5: Veilig winkelen

Kwaadwillende personen zijn uit op je creditcardgegevens, PayPal-accountgegevens en andere gevoelige informatie. Daarom is het goed om een aantal regels in acht te nemen als je online aankopen doet. Koop je iets bij een Nederlandse webwinkel, let dan altijd op het logo van Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk. Een malafide site kan natuurlijk ook zo'n logo op zijn site plaatsen, check daarom bij twijfel altijd even op de desbetreffende websites of de webwinkel het logo mag voeren.

Op www.thuiswinkel.org/consumenten zie je hoe je checkt of een winkel bij hun is aangesloten. Via een ledenlijst kun je meteen zoeken op de naam van de webwinkel. Via www.keurmerk.info kun je op de naam van de webwinkel zoeken onder Zoek aangesloten webshops. En op internet geldt natuurlijk net als in het echte leven, gebruik je gezonde verstand!

Als een webwinkel enorm veel goedkoper is dan alle concurrenten, google dan wat voor ervaringen mensen met deze winkel hebben. De fora van tv-programma's Kassa en Radar zijn hierbij ook goede hulpmiddelen.

Check bij twijfel altijd of een webwinkel bij Webshop Keurmerk of Thuiswinkel Waarborg is aangemeld.

Andere betalingsvormen

In veel webwinkels, zoals bol.com, kun je ook met een normale acceptgiro betalen. Je bestelt iets online en het wordt meteen naar je adres verstuurd. In het pakket zit een acceptgiro die je bij de bank kunt inleveren of je kunt het bedrag overmaken middels internetbankieren.

Let er wel op dat je deze betaling snel doet, er kunnen extra kosten aan verbonden zijn als je dit te laat betaalt en je riskeert dat je wordt geweerd van de webwinkel bij een volgende aankoop. Sommige winkels bieden ook aan dat je het bedrag vooruitbetaalt. Je krijgt een bevestiging per e-mail en hierin staan de bankgegevens van de webwinkel. Let er wel op dat je de webwinkel vertrouwt, als je geld naar een malafide winkel stuurt, ben je je geld kwijt.

Sommige webwinkels bieden je de mogelijkheid om via een normale acceptgiro te betalen.

Tip 6: Winkelen iTunes Store

Heb je een iPhone, iPad of Mac dan ken je de iTunes Store, Mac App Store, App Store en iBooks Store van Apple wel. Aankopen in deze winkels gaan alleen via je Apple ID. Voordat je iets kunt kopen in de digitale winkels van Apple moet je je registeren. De registratie gaat in de app zelf, hierbij geef je ook je betaalinformatie aan.

Je kunt in Nederland kiezen voor een creditcard of een ClickandBuy-account. Al je aankopen met je Apple ID worden vervolgens middels deze betaalmethode afgerekend. Je kunt ook tegoed op je Apple ID zetten door middel van een iTunes Card. Deze koop je in een normale winkel en de code vul je in een digitale iTunes Store of App Store in.

Aankopen in de App Store gaan via je Apple ID.

10 Reactie(s) op: Online betalen: zo werkt het

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 februari 2014 09:12 Anoniem
  Echt waar? Na denk ik wel 10 jaar komen jullie met een uitleg hoe iDeal werkt? Lekker actueel. Komt dit artikel uit het archief??
  Oh, enneh, met je creditcard heb je tegenwoordig ook vaak een random reader nodig hoor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 februari 2014 12:36 Oscar
  Per 08 april 2014 stop Microsoft de ondersteuning van Windows XP, en zullen de banken, XP verbannen, Als blijkt dat je als bankklant na 08 april 2014 voor je internetbetalingen nog steeds Windows XP gebruikt, en er ontstaat financiële schade, als gevolg van phishing, en andere internet narigheid. Dan zullen de banken je als klant, van nalatigheid beschuldigen, en iedere bemiddeling of het geven van hulp, van welke aard dan ook, weigeren. Wegens nalatigheid door het gebruik van een vanaf 08 april 2014 afgekeurd besturingssysteem op de pc/laptop.
  .
  De Rijks Overheid is wat trager dan de particuliere (financiële) sector. Maar ook de Overheid zal, voor gebruikmaking van DigiD, en andere digitale dienstverlening. Windows XP gaan verbieden. En na 08 april 2014 de aansprakelijkheid van opgelopen internet narigheid, afschuiven op de klant, indien bij onderzoek nog steeds Windows XP blijkt te zijn gebruikt voor het inloggen op websites van Gemeente en Rijks Overheid.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 februari 2014 16:41 NSA-Victim
  @Oscar: Afgekeurd besturingssysteem?? Volgens mij is het nog steeds de beste versie van Windows. De banken zelf kunnen niets beginnen zolang de ATM's allemaal nog op XP draaien. Rijksoverheid XP gaan verbieden? Zelf hebben ze nog steeds niet anders. Ze kunnen mensen nooit dwingen om een ander besturingssysteem te kopen. Ze kunnen wel toegang afsluiten maar moeten daar alternatieven voor open zetten. En dat kost heel veel geld.

  @Richard Veenstra: Een artikel met deze diepgang over betalen via internet is niet meer van deze tijd (alleen bij bejaardenhuizen). Dit was eind vorige eeuw actueel. Schrijf iets meer hoe het achter de schermen gaat bij betaalsystemen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 februari 2014 10:28 Anoniem
  Dit is wel een van de meest achterhaalde artikelen die ik de afgelopen maanden gelezen heb,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 februari 2014 16:24 MarkS90
  Ergens heb ik het gevoel dat een geüpdate XP met antivirus software veiliger is dan een ongepatchte Vista of 7.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 februari 2014 20:15 Oscar
  Oké ze kunnen je niet dwingen, XP niet meer te gebruiken, maar….en dan bedoel ik maar. als er problemen ontstaan, omdat er spookboekingen op je internet bankrekening zouden zijn uitgevoerd, en je bank gaat onderzoeken welk besturingssysteem je zou hebben gebruikt gebruikt, dan kunnen ze moeilijk gaan doen, dat is wat ik voorspel is, dat banken er een heel probleem van zullen maken, wanneer na de aangekondigde datum van Microsoft, een mogelijk slachtoffer, van zogenaamde spookboekingen, bij zijn bank verhaal gaat halen, in een poging schadeloos te worden gesteld, Als men ontdekt dat hij/zij na 8 april nog steeds Windows XP, op zijn pc/laptop zou hebben gebruikt voor het doen van financiële handelingen op internet, dan is een eventuele poging tot schadeloos stelling bij de bank al bij voorbaat kansloos , wanneer ze ontdekken dat je daarvoor nog steeds Windows XP gebruikt, Zo is helaas de praktijk, en reken maar dat, de overheid ook moeilijk zal gaan doen. Ook al is Windows XP nog zo goed te gebruiken, Als je als gaat procederen verlies je toch. En En helemaal als men na 08 april ontdekt dat je nog steeds Windows XP zou hebben gebruikt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2014 09:24 Anoniem
  Het wordt steeds triester…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2014 18:43 Anoniem
  winkelen in de itunes store kan ook zonder creditcard, tegenwoordig koop je heel eenvoudig een itunes/apple kaart op bv https://www.igiftcards.nl/itunes-kaart-kopen.php
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juni 2014 23:13 Anoniem
  Wat een oplichters, als je een itunes kaart online koopt op bijvoorbeeld http://123ituneskaart.nl/ betaal je meer! het wordt tijd dat Apple eens iDEAL accepteerd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juni 2014 14:57 FKoenen
  Ik lees dat SOFORT het nieuwe ideal wordt en dat dit al het meest gebruikte systeem is in duitsland, frankrijk en zwitserland. Gaat dit iDeal vervangen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.