Op vakantie? Zo begin je een reisblog

Door: evi-maquoi | 31 juli 2017 11:14

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Met je smartphone

Staat er een speciale reis gepland? Trek je naar Zuid-Afrika om de Big Five te spotten? Backpackend door Azië of Australië? Of ga je vrijwilligerswerk in één of verschillende landen in Zuid-Amerika doen? Wellicht ga je veel foto’s maken en dankzij een reisblog hoef je niet te wachten tot je thuis bent om ze aan vrienden of familieleden te tonen.

Tip 01: Publiek of privé

Voordat je aan de slag gaat en een platform kiest, moet je eerst beslissen wie je op de hoogte wilt houden van je reisverhalen. Maak je een once-in-a-lifetime verre reis en wil je voornamelijk je vrienden en familie op de hoogte houden? Dan kun je beter kiezen voor een programma waarvoor mensen zich moeten aanmelden. Kwestie van je foto’s en spannende verhalen ietwat privé houden. WaarBenJijnu.nl, reismee.nl of gaatverweg.nl zijn hier goede voorbeelden van. Ben je een fervent reiziger en wil je een professionele, publiektoegankelijke blog bijhouden die ook andere reislustigen kan inspireren? Ga dan voor een professionele tool zoals wordpress.com of reislogger.nl.

Tip 01 Er zijn heel wat verschillende diensten. Mag iedereen de inhoud zien of slechts een select publiek?

Tip 02: Functionaliteiten

Houd bij de keuze van je platform ook rekening met de verschillende functionaliteiten. Bij de ene reisblog kun je bijvoorbeeld maar 200 foto’s publiceren, bij de andere dienst heb je onbeperkte opslagruimte in ruil voor een eenmalige bijdrage. En hoe belangrijk vind je het uiterlijk? Moet het echt fancy zijn of mag het louter informatief, zonder veel toeters en bellen? Wil je foto’s uploaden via een app? Hecht je veel belang aan een eigen domeinnaam, SamgaatnaarVietnam.nl bijvoorbeeld? Als je een rondreis maakt, vind je het wellicht ook leuk om je route te tracken. Wil je achteraf alle herinneringen op papier vereeuwigen? Er zijn blogs die de mogelijkheid aanbieden om achteraf van al je teksten, afbeeldingen en routes een fotoboek te maken. Een beetje wikken en wegen op voorhand voorkomt in ieder geval teleurstellingen.

Tip 02 Bij bepaalde diensten kun je na je reis alle herinneringen op papier vereeuwigen in een fotoboek.
Houd bij de keuze van je platform ook rekening met de verschillende functionaliteiten

Tip 03: WaarBenJij.nu

Ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijk platform? WaarBenJij.nu heeft al ruim 280.000 gebruikers die samen goed zijn voor bijna 3 miljoen reisverslagen en 7,5 miljoen foto’s. Het grootste voordeel is de gebruiksvriendelijkheid. In minder dan vijf minuten heb je een profiel en een reis aangemaakt. Vervolgens kun je e-mailadressen van vrienden, collega’s of familieleden importeren vanuit je adresboek of handmatig invoeren. Zo blijven zij automatisch op de hoogte als je een reisverslag publiceert. Zo’n reisverslag maken is bovendien kinderspel. Je logt in, typt je verhaal, uploadt een of meerdere foto’s en je bent klaar. De locatie, datum en het tijdstip worden automatisch ingevuld. Indien gewenst kun je nog tags toevoegen of je bericht delen via de sociale netwerken. Wil je je reisverslagen afbakenen van de buitenwereld? Via Instellingen / Privacy en wachtwoorden stel je een bezoekerswachtwoord in. Enig minpuntje van deze dienst is dat de vormgeving van de blogs niet echt aan te passen is. Je hebt een keuze tussen een aantal verschillende kleurenpaletten, maar daar houdt het dan ook op.

Tip 03 Een reisblog bijhouden is een fluitje van een cent dankzij WaarBenJij.nu.

Tip 04: Reismee.nl

Een gelijkaardig platform is ReisMee.nl. Ook hier kun je je reiservaringen delen met vrienden, collega’s, familieleden of onbekenden. Het communitygevoel is hier heel groot. Dat merk je bijvoorbeeld aan de tips. Via ReisMee.nl is het erg eenvoudig om informatie te delen, contacten te leggen én deze te onderhouden. Een account kost je niets. Na de registratieprocedure krijg je een blog in de vorm van jouwnaam.reismee.nl. Er zijn zeven verschillende thema’s; van erg kleurrijk tot zeer minimalistisch. Je kunt een mailinglist aanmaken en je blog afschermen met een wachtwoord. Een reisverhaal maken is eenvoudig. Je kunt naar hartenlust experimenteren met de opmaak en links, bullets, emoji’s, foto’s en videofragmenten invoegen. Enig minpuntje is dat je standaard maar ruimte krijgt voor 200 afbeeldingen. Wil je 200 foto’s extra kwijt kunnen? Dan betaal je daar 11 euro voor. Een pakket van 500 extra foto’s kost 19 euro. Heb je eigenlijk behoefte aan meer fotoruimte, en wil het thuisfront graag z’n steentje bijdragen aan jouw reis, dan kan dat, want ReisMee maakt het mogelijk om fotoruimte cadeau te geven.

Tip 04 In slechts enkele minuten zet je een reisblog op.
Een troef van Reislogger is dat je onbeperkt reisverhalen, foto’s en videofragmenten kunt delen

Tip 05: Reislogger.nl

Een van onze favoriete platformen om een reisblog te maken is Reislogger. Zodra je een account hebt aangemaakt, kun je aan de slag. Het dashboard is erg overzichtelijk en de mogelijkheden om de vormgeving aan te passen zijn uitgebreid. Een van de grootste troeven van deze volledig gratis dienst is dat je onbeperkt je reisverhalen, foto’s en videofragmenten kunt delen. Een ander pluspunt is dat je het thuisfront automatisch op de hoogte kunt houden door een mailinglijst aan te maken. Familie, vrienden en kennissen ontvangen dan automatisch een mailtje als jij iets publiceert. Uiteraard kunnen ze ook reacties achterlaten. Om te zien of de moeite die jij in je blog stopt wel loon naar werken is, heb je toegang tot uitgebreide bezoekersstatistieken. Niet onbelangrijk: Reislogger is ook te vinden op Google Play. En ben je weer thuis na je reis, dan kun je je foto’s en verhalen laten afdrukken in een prachtig boek.

Tip 05 Zelfs wie nog nooit een blog heeft bijgehouden, kan onmiddellijk aan de slag met deze gebruiksvriendelijke tool.

Tip 06: Gaatverweg

De meeste gratis reisblogs werken via een verdienmodel met advertenties. Heb je daar een bloedhekel aan of wil je je bezoekers niet lastigvallen met allerhande reclameboodschappen? Dan kun je Gaatverweg.nl overwegen. Een ander voordeel is dat de thema’s ietwat moderner en frisser ogen dan die van de gemiddelde reisblog. Het cms is gebaseerd op WordPress en dus erg veelzijdig. Gaatverweg.nl biedt vier verschillende formules aan. De basisversie is gratis en volledig advertentievrij, maar biedt maar 50 MB ruimte voor je foto’s. Is dat voor jou onvoldoende? Een Plus-account (3,50 euro per maand) geeft je 75 MB opslagruimte en met dit account kun je eveneens mobiel bloggen (offline schrijven en pas uploaden als je wifi hebt). Met de Plus Foto-formule (7,50 euro per maand) krijg je 250 MB en Ultimate Foto (12,50 euro per maand) bevat 500 MB fotoruimte. De url naar jouw eigen blog is in alle gevallen jouwnaam.gaatverweg.nl.

Tip 06 Heb je eerder al eens met WordPress gewerkt? Dan ga je de interface van Gaatverweg.nl onmiddellijk herkennen.

Tip 07: TravelPod

In tegenstelling tot de vorige beschreven diensten is TravelPod niet in het Nederlands beschikbaar. Toch is dit reisblog de moeite waard. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op voorhand je reis uit te zetten en is het achteraf heel eenvoudig om content toe te voegen. Ook mobiel bloggen is bij dezen dienst geen probleem, het is zelfs mogelijk zonder tussenkomt van een app. Het enige wat je hoeft te doen, is een verslag of foto per e-mail versturen aan je gepersonaliseerde e-mailadres. Zit je krap bij kas? Dan is er zelfs een feature waarmee je kunt vragen om reisdonaties via PayPal. Een minpuntje is dan weer dat je het met de standaardvormgeving van TravelPod moet doen. Verder kun je wel mailinglijsten creëren, statistieken opvragen en een fotoalbum ontwerpen.

Tip 07 TravelPod ziet er misschien een beetje ouderwets uit, maar bevat wel alle functionaliteiten die je nodig hebt.
WordPress is een van de meest complete blogplatformen die je je kunt bedenken

Tip 08: WordPress

Ben je bekend met WordPress? Dan kunnen we je dit platform ten zeerste aanraden voor je reisblog. Het is namelijk een van de meest complete blogplatformen die je je kunt bedenken. Er zijn heel wat prachtige templates voor reisblogs te vinden, kijk maar eens op colorlib.com, designbombs.com en dcrazed.com. Het template dat je uitgekozen hebt, kun je zelf nog helemaal naar je hand zetten. Een ander voordeel is dat je alle vrijheid hebt om de looks en de inhoud aan te passen. Denk aan het toevoegen van socialmedia-knoppen, contactformulieren, paginagrote foto’s of een nieuwsbrief. Let wel, om een WordPress-site te bouwen, heb je hostingruimte nodig. Reken hiervoor op ongeveer 5 euro per maand.

Tip 08 Gebruik je WordPress, dan kent je creativiteit geen grenzen en kun je een echt blogpareltje maken.

0 Reactie(s) op: Op vakantie? Zo begin je een reisblog

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.