Sitecom Wi-Fi Router X8 AC1750 - Eindelijk met ac

Door: Jeroen Boer | 13 mei 2014 12:00

Review

In vergelijking met andere routerfabrikanten was Sitecom laat met het uitbrengen van een ac-router. Daar is wel wat voor te zeggen, want apparatuur met ac-mogelijkheden komt nu pas mondjesmaat op de markt. Hoe presteert Sitecoms Wi-Fi Router X8 AC1750?

Sitecom Wi-Fi Router X8 AC1750

Gemiddelde prijs: € 141,-

Garantie: 10 jaar na registratie

Website: www.sitecom.com

Aansluitingen: 4x 10/100/1000-netwerkaansluitingen, 10/100/1000-WAN-poort, 2x usb-aansluiting

Draadloos: 802.11a/b/g/n/ac (simultaan 2,4 en 5 GHz)

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Snelheid 2,4 GHz
 • Handige ophangbeugel
 • Kan virussen blokkeren
 • Minpunten
 • Snelheid 5 GHz

Doorgaans zijn Routers zwart en de witte behuizing van de X8 AC1750 valt dan ook direct op. Handig aan Sitecoms behuizing is dat de voet ook gebruikt kan worden als een ophangbeugel. Je schroeft de beugel op de muur en klikt de router er vervolgens op. De X8 AC1750 is voorzien van vier gigabit LAN-aansluitingen en ook de WAN-poort is uitgevoerd als gigabitaansluiting.

Verder heeft de router twee usb-poorten. Deze kunnen gebruikt worden om bestanden op een usb-schijf met het netwerk te delen en als virtuele usb-poort op een computer middels bijgeleverde software. De router heeft via 802.11n op zowel de 2,4- als 5GHz-band een theoretische doorvoersnelheid van 450 Mbit/s. Via 802.11ac is maximaal 1300 Mbit/s mogelijk.

Beveiliging

Sitecom heeft de router vanuit de doos beveiligd en levert keurig een briefje mee met daarop de wachtwoorden van de draadloze netwerken en webinterface. Dat is niet de enige veiligheidsvoorziening, want naast een normale firewall bevat de router ook Sitecoms Cloud Security.

Deze dienst blokkeert virussen, spyware, schadelijke websites en phishing en kan optioneel reclame filteren. Deze mogelijkheden werken voor alle apparatuur op je netwerk, dus je kunt ook reclame blokkeren op apparaten waarop dat normaal gesproken niet kan. Sitecom Cloud Security is een halfjaar gratis en kost daarna 24,99 euro per jaar.

Prestaties

Via de switch worden netjes gigabitsnelheden gehaald en ook de WAN-poort scoort goed met 942 Mbit/s. Op de belangrijke 2,4GHz-band zien we een uitstekende snelheid van 143 Mbit/s. Op de 5GHz-band haalt de router 251 Mbit/s. Niet verkeerd, maar er zijn snellere routers op de markt.

De router ondersteunt uiteraard ook 802.11ac en haalt dan een snelheid van 375 Mbit/s. Dat is een stuk sneller dan 802.11n, maar er zijn 802.11ac-routers die het beter doen. Bedenk wel dat 802.11ac gebruikmaakt van de 5GHz-band die erg gevoelig is voor afstand en ac hierdoor vooral geschikt is voor gebruik op dezelfde verdieping als de router.

Conclusie

Met de Wi-Fi Router X8 AC1750 zet Sitecom een router op de markt die qua specificaties helemaal bij de tijd is. Op de belangrijke 2,4GHz-band presteert deze router erg goed. Op de 5GHz-band blijft de snelheid zowel via 802.11n als 802.11ac wat achter ten opzichte van andere routers. Een extraatje ten opzichte van andere routerfabrikanten is er Cloud Security, dat beschermt tegen virussen, spyware en phishing en ook reclame kan filteren.

5 Reactie(s) op: Sitecom Wi-Fi Router X8 AC1750 - Eindelijk met ac

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 januari 2015 14:15 Anoniem
  Het spijtige aan deze router is dat hij blijkbaar problemen geeft in combinatie met sonos. Net het bewijs gekregen, het streamen van muziek via rechtstreekse link, geen probleem, met de router valt hij telkens uit. Bovendien kan je Sitecom niet rechtstreeks contacteren, zelfs niet via mail. Sucks!
  Jos
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2015 07:45 Anoniem
  hopeloos ding….om de haverklap valt ie paar minuten uit….en nu na 2 maanden diet ie nks meer…
  duur apparaat en geen service
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2015 14:34 Anoniem
  hopeloos geval sitecom X8 router ik lees van verschillende mensen dat hij steeds gereset moet worden….buiten dat viel hij bij mij om de 10 a 15 minuten uit alles beter configureren andere kabels niets hielp nu na 2 maanden doet ding helemaal niets meer. Terug gebracht naar winkel …moest ter reparatie aangeboden worden duurt minimaal 2 tot 4 weken ……ik wil dat ding helemaal niet terug en service is dus ook ver te zoeken…wat moet ik met 4 kinderen die eeen maand lang niet op internet kunnen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2015 16:49 Anoniem
  Wifi Router X8 AC1750 aangekocht 12/6/2015

  Internet signaal valt heel regelmatig weg.
  Installatie met vast IP adres.
  één volle dag getracht te installeren , tot ontdekt dat het Mac adres 1 cijfer scheelde met het etiket op het toestel. (bizar!)
  Vandaag, dag nadien, valt het bedrade en Wifi netwerk zonder reden weg.
  Na herstart terug connectie, valt na tijdje terug uit.

  Wie weet raad?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 september 2015 12:40 janct
  Heb deze Router nu een paar dagen en ben er zeer enthousiast over. Installatie was zo gepiept en hij geeft overal in huis een uitstekende snelheid op de 2.4 GHz. De 5 GHz heb ik nog niet gebruikt.
  Het verder configureren, zoals bv van het gastnetwerk is via de makkelijke interface ook zo gebeurd.
  Ik lees hier verhalen over het wegvallen van de verbinding. Ik heb daar geen last van maar als je wat googelt zie je dat het vaker wordt gemeld. Het was dan eenvoudig te verhelpen door het vinkje voor "Hardware accelerator" weg te halen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.