12 tips om nóg slimmer te zoeken met Google

Door: Chwhynny Overbeeke | 28 oktober 2015 09:44

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Bijna iedereen maakt dagelijks gebruik van Google. Maar veel mensen weten niet dat er allerlei slimme manieren zijn om effectiever met Google te zoeken. Hier bespreken we twaalf tips die je zeker moet kennen.

Naar woordgroepen zoeken met Google

Als je naar een combinatie van woorden wilt zoeken, zoals bijvoorbeeld een gedeelte van een liedjestekst of de titel van een boek, dan kun je deze tussen aanhalingstekens zetten om Google deze als één enkel trefwoord te laten beschouwen. Zo'n zoekopdracht ziet er dan zo uit:"de wind in de wilgen". Lees ook: Camerafunctie Google Translate ondersteunt Nederlands.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een gezegde of een liedjestekst maar je weet een bepaald woord niet meer, dan kun je een asterisk (sterretje) invoegen als plaatsaanduiding voor dat woord. Zo'n zoekopdracht ziet er dan zo uit: "de * in de wilgen".

Booleaanse operatoren gebruiken

Door Booleaanse operatoren te gebruiken kun je Google precies vertellen waar je naar op zoek bent, zodat je betere zoekresultaten terugkrijgt.

Als je bijvoorbeeld naar de combinatie van twee trefwoorden wilt zoeken, kun je de AND operator gebruiken (in hoofdletters) om de trefwoorden te combineren. De zoekopdracht appel AND kiwi levert alleen websites op waarop zowel het trefwoord "appel" als het trefwoord "kiwi" vermeld worden.

Als je websites wil zien die of het trefwoord "appel" of het trefwoord "kiwi" bevatten, dan kun je de OR operator (in hoofdletters) gebruiken: appel OR kiwi. Je krijgt dan websites terug die alleen het trefwoord "appel" hebben en websites die alleen het trefwoord "kiwi" hebben, maar niet allebei.

Wil je juist dat een bepaald trefwoord niet wordt meegenomen in je zoekopdracht, dan kun je een - voor het woord zetten (zonder spatie) als om als NOT operator te dienen. Stel dat je op zoek bent naar informatie over jaguars (en daarmee bedoel ik het automerk, niet de diersoort), dan kun je de volgende zoekopdracht gebruiken: jaguar -dier

Op bestandstype zoeken in Google

Als je op zoek bent naar een wetenschappelijk artikel, een boek of een handleiding en je wilt deze graag in PDF-formaat hebben, dan kun je zoeken naar de PDF versies ervan door filetype: gevolgd door het bestandsformaat te gebruiken. Dat ziet er dan zo uit: "wuthering heights" filetype:pdf.

Google binnen een bepaalde website laten zoeken

Als je niet onder de indruk bent van de zoekfunctie van een bepaalde website, of als je gewoon liever Google gebruikt om de website te doorzoeken, dan kan dat. Typ site: gevolgd door het webadres om binnen die website naar een bepaald trefwoord te zoeken. Dat ziet er zo uit: "windows 10" site:computertotaal.nl.

Wil je liever alleen binnen een bepaald domein zoeken, dan kan dat ook. Stel dat je informatie wilt over de iPhone 6s, maar je wilt alleen maar sites doorzoeken die op .nl eindigen, gebruik dan: "iphone 6s" site:.nl.

1 Reactie(s) op: 12 tips om nóg slimmer te zoeken met Google

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 oktober 2015 13:20 Anoniem
  Als je invoert:
  related:google.nl
  vindt Google niets! One of a kind!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.