Synology-NAS koppelen aan cloud met Cloud Sync

Door: Edmond Varwijk | 22 september 2021 06:08

How To

De NAS en de cloud worden vaak gezien als elkaars grootste concurrenten. Lang was dat ook het geval, maar de praktijk is inmiddels anders. In dit artikel leggen we uit hoe je je Synology-NAS kunt koppelen aan clouddiensten naar keuze, met behulp van Cloud Sync.

Over opties voor opslag en back-ups hebben we tegenwoordig niets te klagen. Naast dat we nog altijd veel van onze bestanden op een pc, notebook of smartphone bewaren, is vooral de cloud populair. Online-opslag is voor velen steeds meer de eerste keuze. De cloud voelt als een opslag zonder zorgen en bovendien zijn de gratis eerste gigabytes vaak al voldoende om alle eigen bestanden te bewaren. En heb je toch meer ruimte nodig, dan kun je voor een paar euro per maand de opslagcapaciteit al flink uitbreiden . 

Toch is de cloud niet altijd de beste keuze. Met een NAS regel je je eigen opslag. En het mooie is: een NAS is tegenwoordig niet meer de concurrent van de cloud. Natuurlijk bieden beide opslag en gemakkelijke toegang tot de bestanden en documenten. En ook hebben ze vergelijkbare opties om deze te delen en te bewerken. Maar ze vullen elkaar tegenwoordig ook prima aan.

Je krijgt zo het gemak van altijd toegang en de offsite-opslag van de cloud én de snelheid, de veel uitgebreidere configuratieopties en de vele malen grotere opslagcapaciteit van de NAS. Kortom, het beste van twee werelden.

Cloudsynchronisatie

Een handige functie waar de twee elkaar versterken, is bij de synchronisatie van de cloudopslag met de NAS. De laatste wordt gekoppeld aan een onlineclouddienst, zoals Microsoft OneDrive, Google Cloud, Dropbox, Amazon Drive of een van de nog vele andere aanbieders.

Eenmaal gekoppeld worden bijvoorbeeld alle bestanden die in de cloud worden opgeslagen, automatisch gekopieerd naar de NAS. Dit is natuurlijk afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt bij de configuratie. Je kunt bijvoorbeeld één richting op kopiëren mét behoud van de bestanden die in de cloud worden verwijderd. Er zijn meerdere opties.

Wanneer je Windows-pc en je smartphone dezelfde cloudopslag gebruiken en je deze verbindt met je NAS met de cloudopslag (onder hetzelfde gebruikersaccount), dan staan op alle apparaten altijd dezelfde bestanden. Zo raak je nooit iets kwijt, ook niet wanneer een van de apparaten verloren gaat.

Synology Cloud Sync instellen

Om dit met een Synology NAS te doen, open je de Package Center en zoek je in Alle pakketten naar Cloud. Klik op Cloud Sync / Installeren en wacht tot de installatie klaar is. Klik dan op Openen. Cloud Sync start meteen met de wizard op om de eerste synchronisatie te configureren. In het overzicht zie je een groot aantal aanbieders van cloudopslag.

Selecteer de cloudopslag die jij gebruikt, en kies Volgende. Er opent nu een nieuw browservenster waarin je de aanmelding van de NAS bij de cloudservice moet regelen. Afhankelijk van de provider en de gekozen beveiliging, moet je hiervoor inloggen met de gebruikersnaam en wachtwoord van de cloud, maar het kan ook zijn dat alleen een bevestiging nodig is via mail of wanneer je tweefactorauthenticatie gebruikt, op de smartphone.

Zodra de aanmelding klaar is, keert de wizard terug op de NAS. Nu kun je de koppeling configureren. Behalve een naam, doorgaans is de standaardnaam prima, is het belangrijk dat de juiste mappen worden gekozen om te synchroniseren én de synchronisatierichting.

Wil je de bestanden in de cloudopslag naar de NAS halen? Dan is het handig hiervoor een aparte map aan te maken. Start hiervoor het onderdeel File Station en maak een nieuwe map via Maken / Nieuwe gedeelde map maken. Noem deze CloudSync. Open de map in File Station en maak via Maken / Nieuwe map een submap genaamd OneDrive. Ga nu terug naar de configuratie van Cloud Sync en klik achter Lokaal pad op de gele map en selecteer de OneDrive-map.

Je hebt nu aangegeven waar op de NAS je de kopie van de cloudbestanden wilt hebben. Wil je een bestaande map met bestanden juist synchroniseren met de cloud? Maak dan geen nieuwe map aan. Het is voldoende om de al bestaande map op de NAS te selecteren.

Nu kun je nog aangeven of je alle cloudopslag wilt synchroniseren of alleen een deel daarvan. Wil je alles synchroniseren, dan is de Basismap de goede optie. Wil je bijvoorbeeld alleen foto’s synchroniseren, klik dan op het gele mapje achter Extern pad en selecteer bijvoorbeeld de map Camera-album.

Volgende belangrijke optie is de synchronisatierichting. Standaard is deze Bidirectioneel, waarmee wijzigingen in de cloud en in de cloud-kopie op de NAS in beide richtingen worden gesynchroniseerd. Beide opslagvolumes zijn altijd gelijk. Wil je alleen wijzigingen in de cloud synchroniseren met de NAS? Kies dan Alleen externe wijzigingen downloaden. Wil je juist wijzigingen op de NAS maken en die synchroniseren met de cloud? Kies dan Alleen lokale wijzigingen uploaden.

Synchronisatieschema

De Schema-instellingen is, samen met de eventuele gegevenscodering, een van de opties voor de cloudsynchronisatie die niet verplicht is. Een tijdschema kan wel handig zijn, zeker wanneer je internetabonnement een beperkte bandbreedte heeft. In dat geval kun je ervoor kiezen om je internet overdag te ontlasten door in de nacht de wijzigingen te synchroniseren.

Kies voor Inschakelen en maak daarna het tijdschema, zodat de synchronisatie wordt uitgevoerd op de momenten dat het jou past. Kies OK / Volgende / Toepassen om de configuratie af te ronden en, afhankelijk van het schema, de synchronisatie te starten. Zeker wanneer je al wat meer opslag in de cloud hebt, kan de synchronisatie enige tijd duren.

Voor een overzicht van de status en activiteiten klik je bovenin de balk van het venster op Cloud Sync, kies dan voor Recent gewijzigde bestanden om te zien waar de synchronisatie mee bezig is. Wil je de synchronisatie onderbreken, dan kan dat via Synchronisatie onderbreken. Daarna kun je via Cloud Sync starten de boel weer opstarten.

Cloudsynchronisatie op QNAP-nas

Heb je geen nas van Synology maar wel van QNAP? Installeer hierop dan HBS 3 Hybrid Backup Sync. Deze app laat zich eenvoudig vanuit de AppCenter installeren.

Start Hybrid Backup Sync en klik op Synchroniseren / Nu synchroniseren. Kies net als bij Synology voor de richting waarop wijzigingen moeten worden verwerkt en daarna voor de cloudservice die je wilt gebruiken. Log in op de cloudopslag en kies Maken. Selecteer de lokale map en de cloudmap en geef aan wat je bij eventuele conflicten wilt doen.

Rond daarna de configuratiestappen af waarbij je de optie krijgt bestanden te filteren en wederom een schema te kiezen. Dit zijn belangrijke opties, verplicht zijn ze niet. Zodra de configuratie klaar is, klik je op Nu synchroniseren.

0 Reactie(s) op: Synology-NAS koppelen aan cloud met Cloud Sync

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.