Taiwan Media Tour: Edimax gaat voor slim

© PXimport

Taiwan Media Tour: Edimax gaat voor slim

Geplaatst: 6 mei 2016 - 11:30

Aangepast: 14 december 2022 - 14:54

Jeroen Boer

Op uitnodiging van TAITRA, de organisatie die Taiwan promoot in het buitenland, maakt Computer!Totaal een Media Tour door Taiwan langs diverse IT-fabrikanten. De netwerkfabrikant Edimax liet zien dat slimme apparatuur steeds belangrijker wordt.

Als onderdeel van onze rondreis door Taiwan waarbij ik diverse Taiwanese hardwarefabrikanten bezocht, bracht ik ook een bezoek aan Edimax. Edimax is een Taiwanese routerfabrikant die in Nederland niet heel bekend is, maar toch een uitgebreid portfolio aan netwerkapparatuur voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers biedt. Tijdens mijn bezoek bleek dat Edimax zich naast netwerkapparatuur net als andere netwerkfabrikanten ook sterk richt op domotica en Internet of Things. Lees ook: Taiwan Media Tour: ZyXEL-router wordt smarthomehub?

 

© PXimport

Een aantal slimme producten die Edimax al voert heeft een Taiwan Excellence Silver Award gewonnen.

Smarthome

Voor thuis liet Edimax een complete smarthomeoplossing zien die bestaat uit een camera, deur/raam-sensor, bewegingssensor, temperatuur en luchtvochtigheidsmeter en een stekkerschakelaar met energieverbruiksmeting. Tot zover geen heel verrassende dingen. Wat wel opvallend was, is dat de camera functioneert als hub voor het systeem. Je hebt dus geen router van Edimax nodig om het systeem te kunnen gebruiken. De getoonde producten zijn nog niet te koop en worden waarschijnlijk officieel aangekondigd op technologiebeurs Computex die eind mei begint.

 

© PXimport

De camera doet tevens dienst als hub in Edimax' nieuwe smarthomesysteem.

Het centrale punt in Edimax' domoticasysteem wordt dus gevormd door een ip-camera. De ip-camera is een product waar Edimax al vele jaren maakt en waar ze veel ervaring mee hebben. Er is dan ook een hele reeks ip-camera's die je los kunt gebruiken of kunt toevoegen aan de smarthomeoplossing. Naast normale varianten toonde Edimax ook speciale modellen voor bij de voordeur zoals een variant die je over een kijkgat kunt plakken en een variant die je met een haak aan iedere deur kunt hangen. Naar eigen zeggen wil het bedrijf dé deurcameraspecialist worden. De voordeur is volgens het bedrijf één van de meest logische plaatsen voor een camera, zowel voor veiligheid als gemak.

 

© PXimport

Edimax wil dé specialist voor deurcamera's worden.

Eigen standaard

Voor de communicatie met de diverse sensoren en schakelaars heeft Edimax niet voor een standaard als Z-Wave of ZigBee gekozen. In plaats daarvan maakt het bedrijf gebruik van een eigen techniek op de vrije 2,4GHz-band die weinig energie gebruikt. Naast wifi zou de camera die als hub functioneert dus ook het ongespecificeerde 2,4GHz-communicatieprotocol ingebouwd hebben. Meer details kon Edimax niet geven over het communicatieprotocol, maar wij hadden liever een bestaande standaard gezien. Overigens maakt de stekkerschakelaar wel gebruik van wifi en ook de ip-camera's communiceren over wifi.

Bezig met IFTTT

Naast de hardware is volgens Edimax ook de software erg belangrijk. Het bedrijf toonde dat je het systeem in de eigen app EdiLife kunt programmeren via eenvoudige 'als dit dan dat'-regels vergelijkbaar met het bekende IFTTT. Hoewel het IFTTT-logo getoond werd in de presentatie, wordt deze dienst vooralsnog niet ondersteunt. Volgens de ontwerper zou IFTTT met zijn vele kanalen te ingewikkeld zijn, iets waar ik anders over denk. Technisch is IFTTT-ondersteuning volgens Edimax geen probleem, het is slechts een softwarekwestie en intern is IFTTT-ondersteuning al ontwikkeld. Wellicht dus dat de dienst wordt toegevoegd als er genoeg producten zijn verkocht.

Smart City: Luchtkwaliteit meten

Edimax wil niet alleen een rol spelen op consumentengebied, het bedrijf ziet ook slimme mogelijkheden in de grootzakelijke wereld. Zo toonde Edimax als voorbeeld een project dat ze uitvoeren samen met de Taiwanese als onderdeel van Taipei Smart City. Edimax heeft hiervoor 300 luchtkwaliteitssensoren over heel Taipei geïnstalleerd. Deze sensoren meten de aanwezigheid van fijnstof in de lucht (PM2.5), schadelijke deeltjes die tot diep in de longen doordringen. Fijnstof is een toenemend probleem in Taiwan, voornamelijk door fijnstof dat van het vasteland van China naar het eiland wordt geblazen. Naast de concentratie fijnstof wordt door de EdiGreen AirBox ook de temperatuur en de luchtvochtigheid gemeten. De geïntegreerde sensor en hardware is ontwikkeld door Realtek.

 

© PXimport

Er zijn 300 van deze EdiGreen AirBox door Taipei verspreid.

Wifi of LoRa

Het meten van de luchtkwaliteit is één ding, de data moet uiteraard ook toegankelijk zijn. De AirBox is dan ook via internet met een clouddienst verbonden. Voor de communicatie wordt afhankelijk van de locatie van de sensor gebruik gemaakt van wifi of LoRa. Die laatste is de energiezuinige radiotechnologie die onder andere door The Things Network wordt gebruikt. De informatie is natuurlijk interessant voor de overheid, deze kan analyseren waar de luchtvervuiling te hoog is en bijsturen door bijvoorbeeld verkeersmaatregelen.

Open data

De overheid en Edimax maken de informatie beschikbaar voor iedereen via een app voor iOS of Android en website. Uiteraard heb ik de app op mijn smartphone geïnstalleerd terwijl ik in Taipei was. Op een kaart zie je de locatie van alle sensoren en aan de hand van de kleur kun je snel zien of de luchtkwaliteit goed of slecht is. Door op één van de sensoren te klikken krijg je gedetailleerde informatie te zien en kun je de temperatuur en luchtvochtigheid inzien. De app kan nog wel wat verbetering gebruiken. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van de locatie van je smartphone en je moet dus zelf weten waar je bent in Taipei. Naast de app kun je ook de website airbox.edimaxcloud.com raadplegen.

 

© PXimport

De data van de AirBox zijn voor iedereen beschikbaar.

De EdiGreen AirBox wordt binnenkort over heel Taiwan uitgerold. Volgens Edimax is er ook al interesse vanuit andere landen voor het systeem. Taipei is natuurlijk niet naast de deur, maar misschien ben je nu nieuwsgierig naar de luchtkwaliteit in jouw stad. In Nederland wordt de luchtkwaliteit op diverse plaatsen gemeten via het Luchtmeetnet. Heel gestandaardiseerd is ons luchtmeetnet niet. Zo wordt niet overal de concentratie PM2.5 gemeten, op sommige plaatsen wordt enkel het minder schadelijke PM10 gemeten. De verspreiding van sensoren is daarbij lang niet zo fijnmazig als Taiwan van plan is. Maar wie weet wat de toekomst brengt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten