Test en verhoog je internetsnelheid in 3 simpele stappen

© PXimport

Test en verhoog je internetsnelheid in 3 simpele stappen

Geplaatst: 10 mei 2016 - 10:22

Aangepast: 14 december 2022 - 12:02

Redactie ID.nl

Heb je een duur internetabonnement? Dan wil je natuurlijk de maximale snelheid. De snelheid van je internetabonnement is meestal hoger dan de snelheid die je daadwerkelijk haalt. In dit artikel lees je hoe dat komt en wat je hier aan kunt doen.

Stap 1: Draadloos versus bedraad

Er kan een groot snelheidsverschil zijn tussen een bedrade en draadloze verbinding. De hoogste snelheid behaal je meestal als je je apparatuur bedraad aansluit. Zelfs met een draadloos 802.11n-netwerk met een theoretische snelheid van 300 Mbit, kan de snelheid tegenvallen. Tijdens een test behaalden we draadloos 60 Mbit en bedraad bijna 180 Mbit. Er zijn vele oorzaken te benoemen. Bekend zijn stoorzenders (de buurman), ander netwerkverkeer op je draadloze netwerken, fysieke obstakels of de kwaliteit van je draadloze toegangspunt. Als je je apparatuur uitsluitend draadloos gebruikt en bedraad aansluiten geen optie voor je is, kun je in bijvoorbeeld kiezen voor een goedkoper internetabonnement. Lees ook: 5 onmisbare tools voor je wifi-netwerk.

 

© PXimport

De snelheid van je internetverbinding is meestal bedraad veel hoger draadloos.

Stap 2: Testen

De eenvoudigste manier om de snelheid van de internetverbinding te testen is met www.speedtest.net. De Windows 10-app Network Speed Test (te vinden in Store) doet nagenoeg hetzelfde. Leuk detail van Network Speed Test is dat de app ook eerdere tests onthoudt. Dit is handig je internetaanbieder bijvoorbeeld heeft laten weten dat je de snelheid is verhoogd.

De test wordt uitgevoerd tussen jouw computer, tablet of smartphone en een server op internet. Alle tussenliggende stations kunnen voor vertraging zorgen. Voer de test, indien mogelijk, zowel bedraad als draadloos uit. Zo krijg je een goede indicatie van de snelheid in de praktijk. Er wordt onderscheid gemaakt tussen downloadsnelheid (binnenhalen gegevens), uploadsnelheid (het versturen van gegevens) en de 'ping' (reactietijd).

 

© PXimport

Network Speed Test toont de daadwerkelijke snelheid van je internetverbinding.

Stap 3: Stabiliteit

Als je merkt dat je internetverbinding soms hapert of het idee hebt dat de verbinding af en toe uitvalt, kun je dit testen met PingPlotter. Het programma voert een continue ping-test uit naar een server naar keuze. Kies een stabiele server, bijvoorbeeld google.com. De resultaten verschijnen in een grafiek. Zo zie je achteraf of de ping-test soms hapert als de server minder goed bereikbaar is. Een rode markering geeft aan dat de testserver niet bereikbaar is en je internetverbinding dus waarschijnlijk volledig is weggevallen.

 

© PXimport

PingPlotter voert een continue test uit waardoor je goed inzicht krijg in de stabiliteit van je internetverbinding.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten