10 tips voor een optimaal wifi-bereik in huis

Door: Maikel Dijkhuizen | 16 oktober 2014 13:39

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Door de toename van het aantal draadloze apparaten is een stabiele wifi-verbinding geen overbodige luxe. Met een smartphone, tablet of laptop wil je overal in je huis en tuin soepel toegang tot internet. Dat lukt helaas niet altijd. Gelukkig zijn er foefjes waarmee je het wifi-bereik verbetert.

Tip 01: Locatie router

Het is belangrijk om goed na te denken over de plek van je router. Dit apparaat verspreidt namelijk het wifi-signaal in en rondom je woning. Kies daarom bij voorkeur voor een centrale positie. Je voorkomt dat er dan lange afstanden ontstaan. Veel mensen zetten de router in de meterkast, omdat daar bij veel huishoudens de internetverbinding binnenkomt. Een slechte keuze! Voor een krachtig wifi-signaal heeft de router zoveel mogelijk ruimte nodig. Zet het apparaatje daarom liever niet vlakbij een muur of op de grond. Sommige routers hebben meerdere antennes die je kunt richten. Probeer deze antennes te spreiden, zodat je het bereik vergroot.

Tip 01 Wanneer je router meerdere antennes heeft, kun je die het beste spreiden.

Tip 02: Signaal weerkaatsen

Wanneer je merkt dat er op een bepaalde plek slechte wifi-ontvangst is, kun je het signaal de goede richting op weerkaatsen. Hiervoor heb je helemaal geen dure spullen nodig. Een leeg blikje bier of frisdrank, stanleymesje en schaar zijn namelijk voldoende. Maak het blikje eerst goed schoon met water en breek het lipje van de drinkopening af. Verwijder met het stanleymesje voorzichtig de volledige onderkant van het blikje. De bovenkant snij je gedeeltelijk los. Alleen het gedeelte (ongeveer twee centimeter) tegenover de drinkopening laat je vastzitten.

Knip tegenover het gedeelte waar de bovenkant nog vastzit de cilinder door. Keer het blikje nu om. Vouw het metaal naar beide kanten open. Je hebt nu een soort radarschotel gecreëerd. Plaats de antenne van de router door de drinkopening van het blikje en weerkaats het wifi-signaal naar de goede richting. Gebruik eventueel lijm of dubbelzijdig tape om de onderkant van de radarschotel aan de router te bevestigen. Pas wel op voor de scherpe randjes. Wij konden het effect merken aan de hoeveelheid signaalstreepjes op onze iPhone.

Tip 02 Transformeer een blikje bier of frisdrank tot een radarschotel om het wifi-bereik te verbeteren.

Tip 03: Stoorzenders

Veel apparaten zenden net als je router ook radiogolven uit. Dit zijn bijvoorbeeld magnetrons, draadloze deurbellen, babyfoons, bluetooth-adapters, draadloze muzieksystemen, DECT-telefoons en beveiligingscamera's. Deze apparaten kunnen je draadloze netwerk verstoren (interferentie), waardoor de wifi-verbinding niet optimaal is. Probeer stoorzenders zo ver mogelijk van de router weg te houden. Ook naburige draadloze netwerken spelen een rol in het wifi-bereik.

Als je weet waar de router van je buren staat, doe je er verstandig aan om je eigen netwerkapparaat hier minimaal enkele meters vandaan te zetten. Op die manier zit je elkaar minder in de weg. Verder is het nuttig om te weten dat ook stroomkabels het wifi-netwerk kunnen verstoren. Plaats de router daarom niet te midden van een wirwar aan kabels. De meterkast is om die reden een zeer slechte plek voor een router! Geef het kastje liever een open plaats waar geen stoorzenders in de buurt zijn.

Tip 03 Positioneer je router niet ergens in een hoekje waar allerlei stoorzenders aanwezig zijn.

Beveiliging

Wanneer je de wifi-verbinding optimaliseert, is de kans ook groter dat de buren ongewenst meeprofiteren. Het bereik is tenslotte groter. Om die reden is het belangrijk dat je je router optimaal beveiligt. Ook accesspoints en wifi-repeaters die je aan het netwerk toevoegt, dien je te beveiligen tegen indringers. Je regelt dat binnen de gebruikersinterface van het apparaat. Meestal navigeer je hiervoor naar instellingen genaamd Wireless / Security (of iets vergelijkbaars). Er zijn momenteel drie beveiligingssleutels beschikbaar, namelijk WEP, WPA en WPA2. Kies altijd voor WPA2, want deze beveiligingssleutel is voor derden het moeilijkst te kraken. Bedenk een sterk wachtwoord en sla de wijzigingen op.

Als beveiligingssleutel kies je het beste voor WPA2.

Tip 04: 2,4 of 5 GHz?

Standaard gebruiken de meeste routers de 2,4GHz-band om het wifi-signaal uit te zenden. Het nadeel is dat deze frequentieband zeer druk is, zodat er al snel sprake is van interferentie. Er zijn namelijk een heleboel concurrerende gebruikers en stoorzenders die dezelfde radiogolven gebruiken. Moderne routers zijn in staat om het wifi-signaal via de 5GHz-band uit te zenden. Deze frequentieband is meestal minder druk. Een groot voordeel, want dit resulteert in een stabielere wifi-verbinding. Nadelen zijn er helaas ook. Sommige 'oudere' laptops, smartphones, tablets en andere apparaten kunnen geen verbinding maken via de 5GHz-band. Verder is de golflengte korter, waardoor deze frequentieband minder geschikt is om lange afstanden te overbruggen.

Wil je weten of jouw apparaten werken op de 5GHz-band? Probeer het eens uit: open een browser en surf naar het IP-adres van je router (bijvoorbeeld http://192.168.1.1). Log vervolgens in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Navigeer in de gebruikersinterface naar de wifi-instellingen. Klik daarna op Radio Settings of een gelijknamige instelling. Achter Radio Band kies je voor 5GHz. Sla de instellingen vervolgens op en controleer of alle draadloze apparaten nog wifi-signaal hebben. Overigens kunnen sommige routers tegelijkertijd via de 2,4GHz- en 5GHz-band uitzenden.

Tip 04 De kans is groot dat je wifi-verbinding via de 5GHz-band een stuk stabieler is.

6 Reactie(s) op: 10 tips voor een optimaal wifi-bereik in huis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 oktober 2014 09:24 Anoniem
  tip 11: NEEM DRAAD FAK WIFI
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 oktober 2014 13:21 Anoniem
  Voor het eerst lees ik dat een range extender niet het ei van Columbus is maar wel degelijk beperkingen heeft. Eindelijk 'het eerlijke verhaal?'
  Zelf gebruik ik een Fritz WLAN repeater om nog signaal achter in de tuin te hebben. echter, bevind ik me ongeveer midden tussen router en extender, ervaar ik vaak een connection error, blijkbaar weet mijn tablet of phone niet meer te kiezen met welke van de twee te verbinden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 augustus 2015 17:17 Anoniem
  tip 12 : Leer normaal nederlands te schrijven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2015 21:38 Anoniem
  Ik heb helemaal geen antennes aan de router, en die hangt in de meterkast want de kabel van ziggo komt daar binnen en is niet langer kun je die zelf langer maken dan. Mijn tablet staat steeds te scannen, gr
  ? Riet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2016 22:11 Anoniem
  TV kijken Skypen en bellen via whatsapp wordt steeds verstoord als er een bus langs komt.
  Vreselijk irritant
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2016 02:39 Anoniem
  hoe plaats ik mijn router als ik buiten zo ver mogeljk berik wil hebben?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.