Traag internet? Dit kun je doen!

Door: Joris Peterse | 30 november 2021 13:14

netwerk
How To

Heb je spontaan last van traag internet? Of is het een veelvoorkomend probleem? Door vast te stellen waar het probleem zit, kun je je apparatuur of thuisnetwerk optimaliseren, om zo je verbinding zo stabiel en snel mogelijk te houden.

We hoeven je de symptomen van een trage verbinding niet uit te leggen. Wel kunnen we vaststellen wanneer het probleem zich voordoet. Is de verbinding traag op een apparaat dat draadloos verbonden is, en zo ja, waar bevindt je apparaat zich ten opzichte van het draadloos verbindingspunt?

Hebben specifieke apparaten verbindingsproblemen, of hebben zowel laptop, pc, smartphone en andere apparatuur in huis te kampen met hetzelfde euvel? Het zijn allemaal vragen die jezelf even moet stellen om na te gaan of het probleem zit in je netwerk of je apparaat waarmee je verbindt.

Ook kan het natuurlijk voorkomen dat je internetverbinding instabiel is, vooral bij draadloze netwerken kan dit het geval zijn.

Een bekabelde verbinding is doorgaans sneller en stabieler dan wifi.

Diagnose

Goed, eerst vaststellen waar het probleem zich voordoet. Je kunt met speedtest.net je verbindingssnelheid met internet polsen. Door de speedtest op de apparaten uit te voeren die je thuis hebt, kun je al wat zaken vaststellen. Voer bij draadloos-verbonden apparatuur de test twee maal uit, waarvan je deze één keer vlakbij je draadloze router uitvoert. Als de testresultaten bij de router veel beter zijn, dan kan het wifi-bereik (net) niet toereikend genoeg zijn. Doe je de speedtest met een apparaat die via ethernet verbonden is, dan merk je wellicht dat deze hogere snelheden behaalt dan je wifi-apparatuur.

Ook kun je in kaart brengen hoe het zit met je wifi-bereik in huis. Dat kan bijvoorbeeld met het tooltje Netspot. Zo weet je precies waar je verbinding minder goed is. Je draadloze verbinding kan door veel factoren worden beïnvloed. De afstand van je draadloze verbindingspunt is niet de enige graadmeter voor de snelheid van je verbinding. Heb je bijvoorbeeld een betonnen muur tussen je verbindingspunt en je apparaat? Dat haalt de snelheid al flink onderuit ten opzichte van een gipsmuurtje.

Ook kunnen andere apparaten storen op je wifisignaal. Bijvoorbeeld een magnetron of een draadloze deurbel. Dit soort storingen kunnen er vaak voor zorgen dat je internetverbinding minder stabiel is. Dit kun je testen door apparaten in de buurt even uit te schakelen om te kijken of je verbinding dan stabieler is.

Met Netspot kun je in kaart brengen hoe het in huis zit met jouw wifi-bereik.

Netwerk upgraden

Nadat je de diagnose hebt gesteld, kun je gericht het probleem te lijf gaan. Is je verbindingssnelheid matig ongeacht je locatie type verbinding? Dan kun je kijken of modem en router volstaat, of je abonnementssnelheid ophogen.

Hebben apparaten vooral problemen met wifi, bijvoorbeeld met de snelheid of stabiliteit. Dan zijn er meerdere opties. Bijvoorbeeld je netwerk upgraden naar een wifi meshnetwerk, of kiezen voor een extra verbindingspunt (hoewel dit niet de hoogste snelheid garandeert). Ook kun je kijken of je ethernetkabels door het huis kun trekken om daar je apparaten of verbindingspunten op aan te sluiten. Dankzij het in kaart gebrachte thuisnetwerk kun je nagaan waar de extra verbindingspunten geplaatst moeten worden.

Tech Academy netwerk upgraden

Heb je toch wat meer hulp nodig om netwerkproblemen vast te stellen en je thuisnetwerk te upgraden? Dan kun je terecht bij de cursusbundel Netwerk Upgraden van de Tech Academy. Hierin leer je onder meer hoe je je router tweakt, mesh-netwerk optimaliseert en pijnpunten in het netwerk opspoort. De cursusbundel met boek en online platform is verkrijgbaar via de site van de Tech Academy.

Tech Academy: Netwerk Upgraden
Met de cursusbundel Netwerk Upgraden kun je je thuisnetwerk optimaal laten draaien.

0 Reactie(s) op: Traag internet? Dit kun je doen!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.